Yenidoğanın izoimmun hemolitik hastalığında intravenöz immunglobulin tedavisinin etkinliği ve oluşan yan etkiler
The effectiveness and side effects of intravenous immunoglobulin therapy in newborn isoimmune haemolytic disease
- Tez No: 457587
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLCAN TÜRKER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Yenidoğan, izoimmun hemolitik hastalık, intravenöz immunglobulin, yan etkiler, Newborn, isoimmune hemolytic disease, intravenous immunglobulin, side effects
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
ÖZET Giriş ve Amaç: İzoimmun hemolitik hastalıklarda fototerapi ve kan değişimi kernikterusu önlemek ve perinatal mortaliteyi azaltmak için kullanılır. Hemolizi inhibe ederek bilirubin yapımının azaltılması amacıyla intravenöz immunglobulinlerde (İVİG) kullanılmaktadır. İVİG kullanımının kan değişimi ihtiyacını azalttığı belirtilmişse de günümüzde yapılan çalışmalarda kan değişimi ihtiyacını azaltmadığı bildirilmektedir. Tüm İVİG infüzyonlarında % 20 kadar olumsuz etkiler rapor edilmiştir. Yan etkilerin çoğu küçük ve geçicidir; yaygın örnekler baş ağrısı ve titreme veya kızarma gibi hafif reaksiyonlar şeklinde olmaktadır . Bununla birlikte, çeşitli ciddi sistemik reaksiyonlar meydana gelmektedir. Bunlar trombotik, renal, hematolojik ve nörolojik komplikasyonlar, nadir olarak da gerçek anafilaktik reaksiyonlardır. İVİG'in içeriğinden dolayı osmalariteyi artırıp nekrotizan enterokolit (NEK) yaptığı ile ilgili yayınlar mevcuttur. Biz de çalışmamızda izoimmun hemolitik hastalığı olan yenidoğanlarda İVİG tedavisinin etkinliği ve yan etkilerinin araştırılması amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma Ocak 2007 ile Aralık 2011 tarihleri arasında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde Yenidoğan Yoğun Bakım servisinde sarılık tedavisi alan 35 hafta ve üzeri gebelik haftasında doğan bebeklerin, dosyalarının retrospektif incelenerek yapıldı. Sarılık tedavisi alıp yenidoğan yoğun bakım ünitesinde izlenmiş 328 bebekten izoimmun hemolitik hastalık tanılı Rh, ABO, Subgrup, Karma grup (ABO-Rh, ABO-Subgrup, Rh-Sub grup) uygunsuzluğu olan 181 bebek çalışmaya alındı. İVİG alan ve almayan olarak 2 gruba ayrıldı. Bulgular: Çalışmamızda ABO, Rh, subgroup uygunsuzluğu ve karma grup uygunsuzluğu bağlı hemolitik hastalığı olan yenidoğanlarda İVİG kullanmanın hastanede kalış süreleri, sarılık yatış süresi, fototerapi sayısı ve fototerapi süresine etkisi olmamaktadır (p>0,05). İVİG uygulanan ABO ve Rh uygunsuzluğu olan hastalarda kan değişimi ihtiyacı artmıştır (p0,05). İVİG kullanımı sırasında allerjik reaksiyonlar görülebilmektedir. Kontrol hematokrit ve hemoglobin değerleri İVİG uygulanan grupta daha yüksek bulunmuştur (p>0,05). İVİG uygulanmasının toplam lökosit, trombosit, nötrofil ve lenfosit değerleri üzerine bir etkinliği olmadığı saptanmıştır (p>0,05). İVİG kullanımının taburculuk sırasındaki potasyum değerleri üzerine etkisi olmadığı sonucuna varılmıştır. İVİG uygulama sonrası kan üre, kreatinin, BUN değerlerinde artış görülmemiştir (p>0,05). Çalışmamızda İVİG uygulanan 84 hastanın 1'inde (% 1,2) NEK görülürken İVİG uygulanmayan 97 hastanın 1 tanesinde (% 1.03) NEK ortaya çıkmıştır (p> 0,05). Sonuç: Sonuç olarak İVİG izoimmün hemolitik hastalıklarda kullanılmasının özellikle NEK ve böbrek yetmezliğine yol açmadığı ancak kan değişimi ve fototerapi süresi üzerine de etkisi olmadığı gösterilmiştir. Bu nedenle İVİG'in yenidoğanın izoimmün hemolitik hastalığında tedavi amacıyla kullanılmasının uygun olmadığını düşünebiliriz.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Introduction In terms of isoimmune haemolytic disease, phototherapy and exchange are used for preventing kernicterus and reducing perinatal mortality. Intravenous immune globulins (IVIG) are also used in order to reduce bilirubin production by inhibiting hemolysis. Although it was indicating that the use of IVIG was reducing the need of exchange blood transfusion, but recent studies showed us it did not reduce the need of exchange blood transfusion. About 20% adverse reactions were reported for all IVIG infusions. Most of the adverse effects are incidental and temporarily; common examples are slight such as headache and shivering and flushing. However, several serious systemic reactions may occur. Those are thrombotic, renal, hematologic and neurologic complications and rarely actual anaphylactic reaction. There are also certain publishings about that IVIG increases the osmolarity and performs NEK due to its content. We aim the effectiveness of IVIG treatment and its side effects on newborns having isoimmune hemotolic disease. Material and Method: This study was performed in Kocaeli University Medical Faculy Hospital-Newborn Intense Care Service between the dates of January 2007 and December 2011 by examining retrospectively files of babies which were born on their 35th or more weeks and received hepatic treatment. 181 babies which diagnosed to have isoimmune hemotolic disease and have Rh, ABO, Sub-Group, Mixed group (ABO-Rh, ABO-Subgroup, Rh-Sub-Group) incompatibility out of 328 babies received jaundice treatment and observed in newborn intense care unit were included in study. They are divided into 2 groups including received IVIG and non-received IVIG. Results: In our study, IVIG application to newborns which have hemolytic disease depending on ABO, Rh, subgroup and mixed group incompatibility does not affect their duration of hospital stay, duration of stay for jaundice, number of phototherapy, duration of phototherapy (p>0,05). Blood exchange need increased for the patient who have ABO and Rh incompatibility and IVIG applied (p>0,05). There is no difference between those two groups in terms of first month blood transfusion number (p>0,05). Allergic reaction could be observed during IVIG use. Control hematocrite and hemoglobin values were found higher in IVIG applied group (p>0,05). It is detected that IVIG application has no effect on total leucocyte, platelet, neutrophile and lymphocyte values (p>0,05). It is also detected that IVIG application has no effect on potassium value during discharge. It is observed that after IVIG application the values of blood urea, creatinine and BUN are not increased. In our study, while necrotizing enterocolitis (NEC), NEC observed in 1 out of 84 IVIG applied patient (%1,2), NEC observed in 1 out of 97 (%1.03) non IVIG applied patient (p>0,05). Conclucion: The result of our study demostrates that use of IVIG on isoimmune haemolytic disease does not particularly lead to NEC and renal failure yet has no effect on the duration of photothrapy and blood transfusion as well. Therefore it could be considered that it is not suitable to use IVIG treatment on newborn isoimmune haemolytic disease.