Cross-linking tedavisinde, riboflavine alternatif olabilecek quercetinin tavşan korneasında etkinliğinin ve güvenilirliğinin değerlendirilmesi
Evaluation of efficiency and reliability of quercetin as an alternative of riboflavin in cross-linking treatment on rabbit cornea
  1. Tez No: 457610
  2. Yazar: BÜŞRA KATRE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZGÜL ALTINTAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: keratokonus, cross-linking, riboflavin, quercetin, elastiklik modülü, keratoconus, cross-linking, riboflavin, quercetin, young modulus
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Amaç ve Kapsam: Cross-linking (CXL) tedavisinde, riboflavine alternatif olabilecek fotooksidatif ve fotosensitif ajan olan quercetinin tavşan korneasında etkinliğinin ve güvenilirliğinin değerlendirilmesi. Gereç ve Yöntem: 60 adet Avustralya-Yeni Zelanda ırkı tavşan kullanılarak, birinci aşamada 30 göze UVA ile standart CXL tedavisi uygulandı. 10 gözde % 0,1 riboflavin, 10 gözde % 1 quercetin, 10 gözde quercetinin çözücüsü olan % 10'luk tween 20 buffer-%5'lik 0,2 M tris buffer solüsyonu kullanıldı. Kontrol grubunu oluşturan 10 göze ise sadece epitelyal debridman yapıldı. Uygulamayı takiben 7. ve 42. günlerde enükleasyon sonrası denek kornealarından histopatolojik kesitler hazırlanarak, ışık mikroskobu altında keratosit apoptozu, korneal ödem, korneal kalınlık, myofibroblastik aktivite ve inflamasyon değerlendirildi. Tüm deneklerin tedavi öncesi ve enükleasyon öncesi kornea kalınlığı ve göz içi basıncı ölçüldü. İkinci aşamada 15 göze CXL tedavisi uygulandı. 5 gözde % 0,1 riboflavin, 5 gözde % 1 quercetin, 5 gözde % 10'luk tween 20 buffer-%5'lik 0,2M tris buffer solüsyonu kullanıldı. Kontrol grubunu oluşturan 5 göze ise sadece epitelyal debridman yapıldı. Denek kornealarından hazırlanan korneal şeritler, bilgisayar destekli biyomateryal test cihazı ile biyomekanik testlere tabi tutuldu. Bulgular: Histopatolojik değerlendirmede, riboflavin ve quercetin grubunda CXL tedavi sonrası 7.günde hafif düzeyde keratosit kaybı görüldü. İnflamasyon bulgusu ve endotel hücre hasarı görülmedi. 42. günde tüm denek kornealarının keratosit repopulasyonu ile normale döndüğü gözlendi. Gruplar arasında histopatolojik değerlendirme parametreleri açısından istatistiksel anlamlı bir fark saptanmadı. (p>0.05) Biyomekanik değerlendirmede, Young modülü kontrollere göre, R grubunda % 50, Q grubunda % 18 oranında artış gösterdi. Q grubundaki artış, R grubu düzeyinde olmasa da her iki grup arasında istatistiksel anlamlı fark saptanmadı. (p>0.05) Ayrıca R grubunda kontrole göre % 30, quercetin grubunda ise % 15 oranında gerinim azalması gerçekleşti. Yine her iki grup arasında istatistiksel anlamlı fark saptanmadı. (p>0.05) Sonuç: Quercetin ile CXL tedavisi güvenilir olmakla birlikte, etkisi yetersizdir. Etkisini arttırabilmek için ek çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Purpose: The evaluation of the efficiency and reliability of quercetin that is a photooxidative and photosensitive agent as an alternative of riboflavin in Cross-linking (CXL) treatment on rabbit cornea. Materials and Methods: 60 Australia-New Zealand race of rabbits were been used in the research. In the first stage, standard CXL treatment applied with UVA to 30 eyes. %0,1 riboflavin was applied to 10 eyes. %1 quercetin was applied to 10 eyes. %10 tween 20 buffer- %5 0,2 M tris buffer solution that is the solvent of quercetin was applied to 10 eyes. Only epithelial debridement is applied to 10 eyes as the control group. In the 7. and 42. days following the administration of CXL, keratocyte apoptosis, corneal edema, corneal thickness, myofibroblastic activity and inflamation were evaluated under light microscope by preparing corneal hystopathological sections. Before treatment and enucleation corneal thickness and intraocular pressure of all the subjects has been measured. On the second stage CXL treatment is applied to 15 eyes. %0,1 riboflavin is applied to 5 eyes. %1 quercetin is applied to 5 eyes. %10 tween 20 buffer-%5 0,2 M tris buffer solution is applied to 5 eyes. Only epithelial debridement is applied to 5 eyes that is the control group. Corneal strips prepared from the corneas of rabbits were tested by biomechanic tests using computer-controlled biomaterial testing device. Results: Mild grade keratocyte loss was seen in histopathological evaluation early after 7. day of CXL treatment with both riboflavin and quercetin groups of devices. Inflamation symptom and endothelial cell damage were not observed. In the 42. day, corneas of all subjects returned to normal with keratocyte repopulation. No statistically significant difference was found between the groups according to histopathological evaluation parameters. (p>0.05) Young's modulus showed 50% increase in R group and 18% increase in Q group compared to the controls in biomechanical evaluation. No statistically significant difference was found between the groups. (p>0.05) Also 30% decrease of strain in R group and 15% decrease of strain in quercetin group was occured compared to the control groups. However, no statistically significant difference was found between the groups. (p>0.05) Conclusion: Although CXL treatment by using quercetin is reliable, the effect of it is insufficient. Additional studies are needed to enhance the efficiency.