Bedâiu't-Tefsîr' adlı eser çerçevesinde İbn Kayyim El-Cevziyye'nin tefsire dair görüşleri
Bedâiu't-tafsir' named views about ibn Qayyim Al-Jawziyya the commentary of trace frame
- Tez No: 457676
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞAHİN GÜVEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Tefsir, Metot-ilke, Dilbilim, Sahabe, Lafız, Mana, Tafsir, Method-principle, Linguistics, Companion, Speech, Mana
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 227
Özet
'BEDÂİU'T-TEFSÎR' ADLI ESER ÇERÇEVESİNDE İBN KAYYİM EL-CEVZİYYE'NİN TEFSİRE DAİR GÖRÜŞLERİ Mustafa KILIÇASLAN Erciyes Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, Şubat 2017 Danışman: Doç. Dr. Şahin GÜVEN ÖZET Çalışmamızda, İbn Kayyim el-Cevziyye'nin Kur'an-ı Kerim'i anlamadaki metodunu ve bu doğrultuda dikkat çektiği hususları konu edindik. Bizi bu çalışmaya sevk eden iki önemli unsur bulunmaktadır. Birincisi, İbn Kayyim'in anlama faaliyetine ilişkin çizdiği geleneksel metotlara dönüş çabasının ve tefsir etme tarzının, tefsir araştırmalarına suna-cağı katkılardır. İkinci sebep ise, Selefî ekolün öncü isimlerinden biri olan İbn Kayyim'in tefsir birikimi ve tefsirdeki yorum biçimi hakkında ülkemizde herhangi bir çalışmanın olmayışıdır.“'Bedâiu't-Tefsîr' Adlı Eser Çerçevesinde İbn Kayyim el-Cevziyye'nin Tefsire Dair Görüşleri”isimli tezimiz bir giriş ve 3 ana bölümden oluşmaktadır. Çalışmamızın birinci bölümünde İbn Kayyim'in hayatını genel olarak irdelemeye çalıştık. Bunu yaparken 13. ve 14. yüzyılın genel yapısını, sorunlarını, eğitim ve kültürel dokunun nasıl teşekkül ettiğini ortaya koyduk. Bunun yanında tarihi süreç içerisindeki hem Dımaşk bölgesini hem de geniş bir coğrafyayı etkileyen hadiseleri çalışmamız içerisinde kısaca analiz ettik. Bu hadiselerin İbn Kayyim üzerindeki etkilerini tahlil ettik. İkinci bölümde ise İbn Kayyim 'in Kur'an-ı Kerim'i tefsirdeki yaklaşımlarını ele almaya çalıştık. Buna göre Kur'an-ı Kerim'in Kur'an'la tefsirini, Hz. Peygamber'in Kuran'ı tefsir etmesini, Sahabe görüşünün ve Dilbilimsel unsurların tefsirdeki yerini, lafız-mana arasındaki ilişkiyi İbn Kayyim'in penceresinden analiz edip, bu konuda bilgi verdik. Son bölümde ise İbn Kayyim'in tefsirlerinde dikkat çeken hususlar ele alındı. Kur'an-ı Kerim'i anlama faaliyetinde lazım olan ilkesel tavrın ve metodun ne olduğunu bu bö-lümde işledik. Çalışmamız kaynakça ve sonuç bölümüyle son bulmuştur.
Özet (Çeviri)
'BEDÂIU'T-TAFSIR' NAMED VIEWS ABOUT IBN QAYYIM AL-JAWZIYYA THE COMMENTARY OF TRACE FRAME Mustafa KILIÇASLAN Erciyes University, Institute of Social Sciences Master Thesis, February 2017 Supervisor: Assoc. Dr. Şahin GÜVEN ABSTRACT In our work, we talked about the method of Ibn Qayyim al-Jawziyya's understanding of the Qur'an and the things he paid attention to in this direction. There are two important elements that have led us to this study. The first one is the contributions of Ibn Qayyim's attempt to return to the traditional methods of comprehension and the way he interprets it. The second reason is that Ibn Kayyim, one of the pioneer names of the Salafi school, does not have any work in our country about the accumulation of exegesis, the form of interpretation he emphasizes.“Ibn Qayyim al-Jawziyye's”Views on Tafsir in the frame of the work titled“Bedâiu't-Tefsîr”is an introduction with a thesis and consists of 3 main parts. In the first part of our work, we tried to examine Ibn Qayyim's life in general. In doing so, we have revealed the general structure of the 13th and 14th centuries, their problems, how education and cultural touch are formed. In addition to this, we have analyzed briefly the study of the Dynamo region in the historical process as well as the phenomena affecting a wide geographical area. We analyzed the influence of these hadiths on Ibn Qayyim. In the second part, we tried to discuss Ibn Qayyim's approach to the Qur'an. According to this, the Qur'an is the interpretation of the Qur'an with Hz. We analyzed the relation between the Prophet's commentary on the Quran, the Qur'an's commentary method and the place of the linguistic elements in his lexicography from the window of Ibn Qayyim and gave information on this subject. In the last part, Ibn Kayyim's attention was given to the issues that he took note of in exegesis. In this section we have studied what is the principled attitude and method that is needed in understanding Qur'an. Our work ended with bibliography and conclusion.