Sürekli parametreli dalanma süreçleri
Limit theorem for continuous parameter branching processes
- Tez No: 45774
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER L. GEBİZLİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İstatistik, Statistics
- Anahtar Kelimeler: Branching proceses, generating functions
- Yıl: 1995
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi SÜREKLİ PARAMETRELİ DALLANMA SÜREÇLERİ İÇİN LİMİT TEOREMİ Mengbouta TOGAEV Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü İstatistik Anabilim Dalı Danışman: Prof.Dr. Ömer L. GEBİZLİO?LU 1995, Sayfa: 60 Jüri : Prof.Dr. Ömer L. GEBİZLİO?LU Prof.Dr. Ceyhan İNAL Prof.Dr. İbrahim RAHİMOV Bu çalışmada, kesikli ve sürekli parametreli dallanma süreçleri için tanımlar ve açıklamalar yapılmış, bu süreçler için limit teoremleri sunulmuş ve bu teoremlerin kritik özellikler altında sonuçlar açıklanmıştır. Sürekli parametreli süreçler olarak ele alınan dallanma süreçleri için bazı incelemeler yapılmış ve bu süreçlerin gözlenme süresinin çok uzun olduğu durumlar için süreç modellerinin olasılık ve istatistik nitelikleri araştırılmıştır. Araştırmada kritik özelliğe sahip bir duruma geçiş olayı açısından dallanma süreçleri ve ilgili (»nemler irdelenmiştir. Dallanma süreçlerinde parçacıkların meydana gelmesi için etkileşim ve bağımlılık şartları anında kesikli parametreli dallanma süreçleri için ortaya konulan sonuçlar değerlendirilmiş ve bunlarla ilgili teoremler sunulmuştur. Araştırmanın sonunda sürekli parametreli dallanma süreçlerinde ilk olarak ek alınacak olan arastama konumuz irdelenmiş; sürekli parametreli ve bağımlılık koşulu içeren dallanma süreçleri için olasılık çıkaran fonksiyonlar ve surecin devam etme olasılığı hakkında sonuçlar yeni bur teorem olarak sunulmuştur. ANAHTAR KELİMELER: Dallanma süreçleri, doğuran fonksiyonlar.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT M. Sc. Thesis LIMIT THEOREM FOR CONTINUOUS PARAMETER BRANCHING PROCESSES Mengbouta TOGAEV Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Statistics Supervisor: Prof.Dr. Ömer L. GEBİZLİOGLU 1995, Page: 60 Jury : Prof.Dr. Ömer L. GEBİZLİOGLU Prof.Dr. Ceyhan İNAL Prof J>r. İbrahim RAHİMO V This study presents definitions and explanations for the discrete and continuous parameter branching processes; limit theorems for there processes their results under critical properties are provided. Some evaluations are pursued for the continuous parameter branhing processes, and statistical features of process models under long duration observation situations are examined. Some theorems in relation with die case of transition to a state of critical property are investigated Assessments are made about discrete parameter branching processes which yield particles interaction and dependence conditions. Is this regard, some theorems are presented. Results of our research, which is an original attempt about continuous parameter branching processes, are discussed. Moment generating functions are derived for continuous parameter branching processes under dependence conditions. A new theorem and its extensions about the sustainability probability for the process are presented.