Türkiye'de kentsel dönüşüm stratejisi önermesi
Proposition on urban transformation strategy in Turkey
  1. Tez No: 457966
  2. Yazar: MEHMET ÇEVİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NİHAT ENVER ÜLGER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Kentsel Dönüşüm, Yerel Yönetimler, Değer Esaslı Yöntem, Urban Regeneration, Local Authorities, Value-based method
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kentsel Dönüşüm Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 170
Özet
Bu yüksek lisans tezinde, Türkiye için bir kentsel dönüşüm stratejisi önermesi yapılmış olup; kentsel dönüşümün tanımı ve amaçları, kentsel dönüşümün tarihsel gelişimi, kentsel dönüşümün uygulama biçimleri ve kentsel dönüşümün tüm boyutları Türkiye ve Dünya'dan proje örnekleri verilerek incelenmiştir. Tezin sunduğu stratejide ise; kentsel dönüşüm politikası, kentsel dönüşüm mevzuatı, kentsel dönüşüm uygulama yöntemleri, kentsel dönüşüm finansmanı ana başlıklarında detaylı önermelerde bulunulmuştur. Bu önerilen stratejiye paralel olarak Bayrampaşa Vatan Mahallesi ve Gaziosmanpaşa İlçesi'nde gerçekleşen dönüşüm çalışmalarıyla ilgili veriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this master of science thesis, a proposition of urban regeneration strategy for Turkey has been carried out, investigating the definitions, purposes, historical evolution and application methods of urban regeneration in all dimensions with some project examples in worldwide and Turkish context. In the strategy that this thesis demonstrates; policy-making, legislation, application methods and financial concept of urban regeneration construct main themes. Data related with Urban Regeneration Projects in Bayrampaşa Vatan Neighbourhood and Gaziosmanpaşa District, which go parallel with proposed strategy, are illustrated.