Rat epididimal spermasının kısa süreli saklanmasında farklı sıcaklık dereceleri ve karnitinin etkileri
The effect of different temperature and carnitine in liquid storage of rat epididymal semen
- Tez No: 458073
- Danışmanlar: PROF. DR. SERPİL SARIÖZKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Rat, epididimal sperma, karnitin, kısa süreli saklama, spermatolojik parametreler, Rat, epididymal semen, carnitine, liquid storage, spermatological parameters
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Dölerme ve Suni Tohumlama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Bu çalışmanın amacı, kısa süreli saklanan (0., 6., 12., 24. ve 48. saat) rat epididimal spermasında farklı saklama derecelerinin (4oC ve 37oC) ve karnitinin spermatolojik parametreler üzerine etkisini araştırmaktır. Araştırmada sperma donörü olarak 10 adet 8-10 haftalık yaş ve 200-250 g ağırlıklarında Wistar-Albino erişkin rat kullanıldı. Epididimisler anestezi altındaki ratlardan cerrahi teknikle alındı. Epididimal sperma numuneleri önce 4 ayrı gruba ayrıldı, numuneler Tris (T) ve Tris + 2 mM karnitin (TC) ile sulandırıldı. Ardından sulandırılan sperma numuneleri 4oC (T - TC) ve 37oC (T - TC) de 48 saat süreyle kısa süreli saklandı. Saklama süresinin ardından motilite ve anormal spermatozoa oranı analiz edildi. Uygulama 10 kez tekrar edildi. Çalışmanın sonucunda, tüm deneysel gruplarda 48. saat sonunda anormal spermatozoa oranında artış ve motilite oranında düşme saptandı. Her iki sıcaklık derecesinde motilite ve spermatozoa morfolojik yapısının karnitin katılan gruplarda (TC) daha iyi korunduğu belirlendi. Sonuç olarak, 4oC deki motilite oranı 37oC ye kıyasla daha yüksek ve anormal spermatozoa oranı ise daha düşük bulundu.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate the effects of different storage temperatures (4oC and 37oC) and carnitine on spermatological parameters in liquid stored (0, 6, 12, 24 and 48 h) rat epididmal semen. In the study, as semen donor 8 to 10 weeks aged and 200-250 g weighted 10 Wistar-Albino rats were used. Epididymides of the rats were removed by surgical technique under anaesthesia. Firstly, epididymal semen samples were divided into four groups and samples were diluted with Tris (T) and Tris + 2 mM carnitine (TC). Then diluted semen samples stored in liquid up to 48 h at 4oC (T - TC) and 37oC (T - TC). After the storage time, the percentage of motility and abnormal spermatozoa were analyzed. Applications were replicated ten times. In the result of this study, the percentage of abnormal spermatozoa increased and the percentage of motility decreased at the end of the 48 h in all experimental groups. At both temperatures, it was determined that motility and morphologic structure of spermatozoa were better protected in carnitine supplemented groups (TC). In conclusion, the percentage of motility at 4oC were higher and the percentage of abnormal spermatozoa were lower than at 37 oC.