Elektronik ve normal sigara pasif içiciliğinin genotoksik etkisinin rat eritrositlerinde floresan mikronükleus yöntemiyle karşılaştırmalı incelenmesi
Comparative investigation of genotoxic effect on rat erythrocytes of electronic and normal passive smoker BY fluorescent micronucleus method
  1. Tez No: 458074
  2. Yazar: İLKNUR TANRIKULU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURHAN CÜCER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Elektronik sigara, mikronükleus, akridin oranj boyası, genotoksik hasar, Electronic cigarettes, Micronucleus, Acridine orange dye, Genotoxic damage
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Normal ve elektronik sigaraların pasif içicileri ile kontrol bireylerin eritrositlerindeki mikronükleus (MN) sıklığının karşılaştırmalı olarak araştırılması amacıyla; normal sigara (NS) ve elektronik sigara (e-sigara) pasif içici grupları ile kontrol grubu olmak üzere ratlardan deney grupları oluşturulup her grupta 7 adet; Wistar-Albino cinsi 3 aylık 300- 400 gr ağırlığında, toplam 21 adet erkek rat kullanıldı. Pasif içici olan deney gruplarındaki ratlar, ayrı deney düzenekleri içerisinde 45 gün boyunca her gün 08.00-16.00 saatleri arasında, her saat başı 10 dk. normal sigara ve elektronik sigara dumanına maruz bırakıldılar. 45. günün sonunda ratlardan kan örnekleri alındı. Örnekler akridin oranj boyası ile boyanarak floresan mikroskopta MN sayımları yapıldı. İstatistiksel değerlendirmeler ANOVA ve Post Hoc Testleri Tukey HSD metodu kullanılarak yapıldı. Yapılan istatistiksel analizler sonucunda, kontrol grubu, normal ve e-sigara gruplarında MN sıklıkları bakımından farklılık bulunmuştur (p0,05). Ortalama (Ort) ±Standard sapma (SS) değerleri; kontrol grubu için 23,71 ±6,23, normal sigara grubu için 64,14±21,65, elektronik sigara için 78,28±17,43 bulunmuştur. Sonuçlarımız, elektronik sigaranın da en az normal sigara kadar zararlı olduğunu ve canlıda genotoksik etkiler meydana getirebileceğini işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
In order to investigate the micronucleus frequency of the passive smokers of normal and electronic cigarettes and the control individuals comparatively, each experimental groups were formed as 7 Wistar-Albino male rats in weight 300-400 g were used at totally 21 rats. Rats in the passive smoker experimental groups were included in separate experimental setups between the hours of 08.00-16.00 every day for 45 days, 10 minutes each hour Normal cigarettes and electronic cigarette smoke. At the end of the 45th day blood samples were taken from the rats. Blood amples were spreaded and stained with Acridine Orange dye. Then MNs counts were performed under a fluorescence microscope (Excitation at the: 450-490 nm.) Statistical evaluations were performed using ANOVA and Post Hoc Tests with the Tukey HSD method. As a result of the statistical analyzes, the difference was found aspects of the frequency of MN in control group, normal cigarette group and e-cigarette group (p0.05). The mean and standard deviation values were found to be 23.71±6.23; 64.14±21.65 and 78.28±17.43 respectively. Our results indicate that passive electronic cigarette smoking is at least as harmful as passive normal cigarette smoking and have genotoxic effects on erythrocytes in rats. Our results indicate that electronic cigarettes are at least as harmful as regular cigarettes, and genotoxic effects in vivo.