Kritik boyutlu sıçan kalvaryum defektlerinde lokal simvastatin ve ozon uygulamasının yeni kemik yapımı, inflamasyon, fibrozis ve hücre hasarı üzerindeki etkilerinin histopatolojik değerlendirilmesi
Histopatologic evaluation of effect of local simvastatin and ozone application on bone formation, inflamation, fibrozis and cell destruction in rat calvarium defects
- Tez No: 458117
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EDİZ DENİZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Simvastatin, Ozone, New Bone Formation, Inflamation, Fibrosis, Cell Damage, Local, Defect
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Diş hekimliğinde cerrahi bölgede oluşturulan defektlerin iyileşmesini hızlandırmak amacıyla çeşitli ilaçlar kullanılmaktadır. Bu ilaçlar arasındaki yüksek kan kolesterol seviyesini düşürme amaçlı kullanılan statin grubu ilaçlardan simvastatinin, yeni kemik oluşumu üzerinde olumlu etkileri olduğu çeşitli çalışmalarda gösterilmiştir. Genel tıp alanında ve diş hekimliğinde yaygın kullanımı olan ozon ise yine kemik yapımı üzerinde olumlu etkileri olan alternatif bir tedavi olarak son yıllarda yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu çalışmanın amacı sıçan kalvaryumlarında oluşturulan kritik boyutlu defektlerde simvastatin ve ozon uygulamaları yaparak, yeni kemik oluşumu, inflamasyon, fibrozis ve hücre hasarının değerlendirilmesidir. Çalışmamızda 14 haftalık 48 adet Spraque Dawley cinsi erkek sıçan kullanıldı. Sıçan kalvaryumlarında oluşturan bilateral defektlerde sağ taraf deney grubu olurken sol taraf kontrol grubu olarak bırakıldı. 21. ve 28. günlerde yapılan sakrifikasyonlar sonrası histopatolojik incelemeler yapıldı. Yapılan histopatolojik inceleme sonrası lokal uygulanan 0.5 mg simvastatinin yeni kemik yapımı üzerine anlamlı derecede bir etkisi olmadığı,aynı zamanda inflamasyonu ve fibrozisi arttırdığı görüldü. Ozon ise hem simvastatin uygulanan defektlerde hem de sadece jelatamp uygulanan defektlerde yeni kemik yapımını indüklerken, inflamasyon, hücre hasarı ve fibrozi azaltmıştır. Çalışmamızın sonucunda ozon uygulamasının yeni kemik yapımı üzerine olumlu katkısı olduğunu, simvastatinin ise yeni kemik yapımı üzerine etkisini göstereceği optimum doz ve taşıyıcının belirlenmesinde daha fazla çalışma yapılması gerektiğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Various medications are used to induce the healing of defects created in the area of dental surgery. Statin group of drugs, used for lowering high blood cholesterol levels has been shown in several studies that also have positive effects on new bone formation. In general medicine and dentistry, ozone is in widespread use as an alternative treatment and has positive effects on new bone formation. The aim of this study is the evaluation of new bone formation, inflammation, fibrosis and cell damage after application of local simvastatin and ozone on critical-sized rat calvarium defects. In our study, 14 weeks 48 male Sprague Dawley rats were used. Biteral defects are created in the rat calvariums. Right side defects were experimental group and the left side defects were set as control group. At 21. and 28. days sacrifications are done and specimens are histopatologically analized. After histopatological examination, it is concluded that locally applied 0.5 mg simvastatin was not effective on new bone formation at 21. and 28. day. Simvastatin also increased the inflamation and fibrosis. Ozone induces new bone formation both in simvastatin and jelatamp groups. Inflamation, fibrosis and cell damage is decreased with ozone application in all groups. As a result of our study there is a positive effect of ozone on formation of new bone, however further studies must be developed for the optimum dose and carrier for simvastatin which helps new bone formation.