İnsan kallikrein 10 geni polimorfizminin over kanser gelişimi üzerine etkisinin araştırılması
Investigation of the effect of human kallikrein 10 polymorphism on ovarian cancer development
- Tez No: 458123
- Danışmanlar: PROF. DR. TURGAY İSBİR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Moleküler Tıp, Molecular Medicine
- Anahtar Kelimeler: Over Kanseri, Kallikrein 10 (KLK10), Genotip, Allel, Polimorfizm, Ovarian Cancer, Kallikrein 10 (KLK10), Genotype, Allel, Polymorphism
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Moleküler Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Over kanseri dünya çapında ilerlemekte olan kadın hastalıklarının başında gelir. Over kanseri kadınlar arasında görülen kanser türleri arasında 5. sırada, genel olarak jinekolojik kanserler arasında ise 2. sırada yer alan ölüm oranı en yüksek olan jinekolojik kanser türüdür. TC. Sağlık Bakanlığı'nın 2009 yılında yayınladığı istatistiksel verilere göre over kanseri kadınlar arasında en sık görülen kanserler arasında 7. sırayı almaktadır. Kallikreinler yüksek substrat spesifitesine sahip serin proteaz ailesindendirler. Kallikrein (kininogen), arjinin ve lizin aminoasitleri arasından proteinleri kesen enzimlerdir. İnsan doku kallikrein-tipli peptidazlar fiziksel fonksiyonlar ile farklılaşmış 15 serin proteazdan oluşan bir ailedir. Kallikreinler; hücre büyümesinin düzenlenmesi ve farklılaşması, dokunun yeniden modellenmesi, anjiyogenez, deri dökülmesi, insan semen sıvılaşması, diş minesi oluşumu, nörodejenerasyon, inflamasyon, serviko-vajinal sıvı ve damarlanma gibi farklı fiziksel süreçlerde oldukça önemli rol oynar. Çalışmamıza over kanserli 50 kadın hasta ve 50 sağlıklı kontrol dahil edilmiş olup, gruplarda kallikrein 10 (KLK10) geni polimorfizmine bakılmıştır. Hasta ve kontrol grubu arasında genotip ve allel frekansları incelendiğinde istatistiksel açıdan anlamlılık gözlenmemiştir. Çalışma grupları arasında demografik veriler karşılaştırmalı olarak incelendiğinde açlık kan şekeri (AKŞ) ve kanser antijeni 125 (CA125) değerleri arasında anlamlılık gözlenmiştir. Saptanan bu değişikliklerin klinik tanıya yardımcı olması ve over kanserinde prognostik belirteç olarak kullanılabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Ovarian cancer represents a growing women's health issue worldwide. Ovarian cancer is the fifth most common type of cancer among women, in general the second highest among all gynecologic cancers which is the gynecological cancer type with the highest mortality rate. According to TC. Ministry of Health's statistical data published in 2008, ovarian cancer is the 7th most common cancer among women. Kallikreins are family of serine proteases with high substrate specificity. Kallikrein (kininogen) is an enzyme that cleaves proteins from arginine and lysine aminoacids. Human tissue kallikrein-type peptidases are a family of 15 serine proteases differentiated by physical functions. Kallikreins play an important role in different physical processes such as regulation and differentiation of cell growth, tissue remodeling, angiogenesis, skin shedding, human selle liquefaction, dental mines formation, neurodegeneration, inflammation, cervico-vaginal fluid and vascularization. In this thesis, fifty female patients with ovarian cancer and 50 healthy controls were included, and the kallikrein 10 (KLK10) polymorphism was examined in the groups. When the genotype and allele frequencies between the patient and the control group were examined, no statistical significance was observed. When the demographic data were compared between the study groups, there was a significant difference between fasting blood sugar (FBS) and cancer antigen 125 (CA125) values. These changes are thought to be helpful in clinical diagnosis and may be used as prognostic markers in over cancer.