Kallikreinlerin beyin tümörlerinin prognozunda yeni belirteç olarak araştırılması
An investigation of kallikreins as novel markers for prognosis in brain tumors
- Tez No: 359440
- Danışmanlar: PROF. DR. NEDRET KILIÇ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: KLK5, KLK6, KLK7, Menenjiom, Glioblastoma, KLK5, KLK6, KLK7, Meningioma, Glioblastoma
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Kallikreinler serin proteaz enzim ailesinin bir alt grubudur. İnsan doku kallikrein ailesi 15 gen içerir ve bunlar 19. kromozomda (19q13.4) bulunur. Birçok çalışmada insan kallikrein ailesinin kanserle ilişkili olabileceği ve çeşitli malignitelerde farklı düzeylerde eksprese oldukları belirtilmiştir. Bu çalışmada menenjiom ve glioblastoma beyin tümörlerinde kallikrein 5, 6 ve 7 (KLK5, KLK6 ve KLK7) mRNA ve protein ekspresyonlarının belirlenmesi amaçlandı. Menenjiom (n=15) ve glioblastoma (n=15) beyin tümörlerinde KLK5, KLK6 ve KLK7 genlerinin revers transkriptaz polimeraz zincir reaksiyonu (RT-PZR) ile mRNA ve western blot yöntemi ile protein ekspresyonları belirlendi. KLK5 mRNA ekspresyonu menenjiom grubunun %73.3'ünde glioblastoma grubunun %60'ında, KLK6 mRNA ekspresyonu menenjiom grubunun %53.3'ünde glioblastoma grubunun %80'inde, KLK7 mRNA ekspresyonu menenjiom grubunun %66.7'sinde glioblastoma grubunun %60'ında tespit edildi. Bu bulgulara paralel olarak KLK5 protein ekspresyonu menenjiom grubunun %73.3'ünde glioblastoma grubunun %53.3'ünde, KLK6 protein ekspresyonu menenjiom grubunun %53.3'ünde glioblastoma grubunun %60'ında, KLK7 protein ekspresyonu menenjiom grubunun %66.7'sinde glioblastoma grubunun %60'ında belirlendi. Sonuç olarak tüm veriler göz önüne alındığında menenjiom grubunda KLK5 ve KLK7 mRNA ve proteinlerinin, glioblastoma grubunda ise KLK6 mRNA ve proteinlerinin daha sıklıkla eksprese olduğunu söylemek olasıdır.
Özet (Çeviri)
Kallikreins are a subgroup of serine protease family. Human tissue kallikrein family consists of 15 genes and these are located on the 19th (19q13.4) chromosome. Several studies have shown that human kallikrein family may be related with cancer. Their expression profile vary in several malignancies. In this study we aimed to determine kallikrein 5, 6 and 7 (KLK5, KLK6, KLK7) mRNA and protein expression in meningioma and glioblastoma brain tumors. Meningioma (n=15) and glioblastoma (n=15) brain tumor samples were examined for KLK5, KLK6 and KLK7 mRNA gene expression using reverse transcriptase polymerase chain reaction (RT-PCR). Their protein expression were determined using Western blot. KLK5 mRNA was expressed in 73.3% of meningioma group and in 60% of glioblastoma group, KLK6 mRNA was expressed in 53.3% of meningioma group and in 80% of glioblastoma group, KLK7 was expressed in 66.7% of meningioma group and in 60% of glioblastoma group. In parallel with these findings KLK5 protein expression was determined in 73.3% of meningioma group and in 53.3% of glioblastoma group, KLK6 protein expression was determined in 53.3% of meningioma group and in 60% of glioblastoma group, KLK7 protein expression was determined in 66.7% of meningioma group and in 60% of glioblastoma group. It can be concluded that KLK5 and KLK7 mRNA and proteins are expressed more frequently in meningioma group, KLK6 mRNA and proteins are expressed more frequently in glioblastoma group.