Determination of the expression levels of the kallikrein (KLK) gene family in prostate cancer
Prostat kanserinde kallikrein (KLK) gen ailesinin ekspresyon seviyelerinin belirlenmesi
  1. Tez No: 521800
  2. Yazar: FATMA BÜŞRA BÖYÜKÖZER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ELİF SİBEL ASLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Genetik, Genetics
  6. Anahtar Kelimeler: Prostate Cancer, KLK gene family, gene expression
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Biruni Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji ve Genetik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Prostat kanseri günümüzde erkek toplumunu ilgilendiren ve ölümle sonuçlanan en ciddi kanser türlerindendir. Genellikle 50 yaşından sonra görülmeye başlar ve ileri yaşlarda görülme sıklığı artar. Prostat kanserinin erken evrede teşhisi mortalite ve morbiditeyi azaltılması açısından önem taşımaktadır. Ancak prostat kanseri başlangıç tedavisini takiben kanserin büyümesi yavaş olabilir ve özellikle yüksek riskli prostat kanseri olan erkeklerin % 30-90'ında nüks oluşabilmektedir. Prostat kanseri tanısında en yaygın kullanılan belirteç olan prostat spesifik antijen (PSA)'in özgüllüğü ve pozitif öngörü değeri düşük olup kanser tanısı için mutlak alt sınır değeri henüz tanımlanamamıştır. Radikal prostatektomi sonrasında takipte iki defa ölçülen PSA değerinin >0.2 ng/mL üzerinde ve radyoterapi sonrasında ise nadir PSA seviyesinin ≥2 ng/mL üzerindeki artışı biyokimyasal nüks olarak tanımlanmaktadır. Kallikrein (KLK) gen ailesi hem DNA hem de amino asit seviyesinde önemli homolojileri paylaşan salgılanmış serin proteazları kodlayan 15 gen içerir. İnsan kallikrein gen ailesinin iki üyesi, prostat spesifik antijen ve insan kallikrein 2, prostat kanseri biyobelirteçleri olarak klinik uygulamada kullanılmaktadır. Çalışmamız kapsamında 34 adet tekrarlayan 36 adet tekrarlamayan prostat kanseri ve 19 normal doku örneklerinde 15 adet KLK gen ekspresyon düzeylerinde değişimleri incelenmiştir. Bu noninvaziv yöntemi PKa tanısında güçlü̈ bir aday yapmaktadır. Sonuç olarak, tekrarlayan PKa'da KLK gen ailesinin ekspresyon seviyelerindeki farklılık literatürde ilk kez tarafımızdan gösterilmiştir. PSA'nın rutin muayenede kolay uygulanabilir olması ve prostat kanserinin diğer KLK'lar ile olan ilişkisi incelenmiştir. Sonuçlarımız, PKa'da farklı eksprese olan KLK'ların nüks belirteci olarak kullanılabileceğini göstermiştir. Anahtar Kelimeler : Prostat Kanseri, KLK gen ailesi, gen ekspresyonu
Özet (Çeviri)
Prostate cancer is one of the deadliest cancer types affecting the male population that results with loss of life. Usually begin to appear after the age of 50, and the incidence increases with advanced age. Diagnosis of prostate cancer at the early stage is important in reducing mortality and morbidity. However, after initial treatment, cancer growth may be slow and recur in 30-90% of male patients with increased prostate cancer risk. The specificity and positive predictive value of prostate specific antigen (PSA), the most widely used biomarker for prostate cancer, is low and the absolute lower limit value for cancer diagnosis has not yet been identified. Biochemical recurrence is defined as an increase in PSA value >0.2 ng/mL, measured twice after radical prostatectomy and nadir PSA value ≥2 ng/mL, after radiotherapy. The Kallikrein (KLK) gene family consist of 15 genes encoding secreted serine proteases that have relevant homologies at both the DNA and amino acid level. Two members of the human kallikrein gene family, prostate specific antigen (PSA) and human kallikrein 2 (hK2), are used clinically as prostate cancer biomarkers. In our study, changes in 15 KLK gene expression levels in 34 recurring 36 non-recurring prostate cancers and 19 normal tissue specimens were investigated. This noninvasive method makes a strong candidate for PCa diagnosis. In conclusion, the difference in expression levels of the KLK gene family in recurrent PCa has been shown for the first time by us in the literature. Easy application of PSA in routine examination and the relationship between prostate cancer and other KLKs have been examined. Our results have shown that KLKs, which are differently expressed in PCa, can be used as recurrence markers.