Cerrahi servislerinde çalışan hemşirelerin iş analizi
  1. Tez No: 458147
  2. Yazar: SONGÜL AKBAŞ GÖKDUMAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ESRA UĞUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: İş Analizi, İş yükü, Cerrahi Hemşiresi, Work Analysis, Workload, Surgical Nurse
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Hemşirelerin sayıca yoğun olan sağlık personeli grubu olmaları nedeniyle hemşirelik uygulamalarının verimli ve etkili düzeyde sağlanabilmesi ve yönetilebilmesi için iş analizlerinin yapılması gerekmektedir. Bu çalışma; Yedikule Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim Araştırma Hastanesi'ndeki cerrahi servislerinde çalışan hemşirelerin iş analizlerini yapmak amacıyla tanımlayıcı ve analitik olarak yapılmıştır. Veriler bilgisayar ortamında Microsoft excell programının 2010 versiyonu kullanılarak değerlendirilmiştir. Hemşirelik girişimlerinin ağırlıklandırılmasında geometrik ortalama ve analitik network process (ANP) yöntemi kullanılmıştır. Çalışmada, İş Analizi Formu geliştirilmiş, iş tanımı yapılmış ve iş gerekleri belirlenmiştir. Çalışmanın verileri 22 Şubat-30 Haziran 2016 tarihleri arasında toplanmıştır. Yedikule Göğüs hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim Araştırma Hastanesi'nde cerrahi servis hemşirelerin uygulamaları belirlenerek hemşirelik girişimleri listesi oluşturulmuştur. Hemşirelik girişimleri listesinde bulunan işler 10 hemşire için ayrı ayrı ölçümü yapılmıştır. Girişimlerin ortalama süreleri, tekrarlanma sıklıkları ve uzman görüşü doğrultusunda belirlenen faaliyet gruplarının, toplam işe yüzde olarak etkisi hesaplanmıştır. En fazla zaman dilimini hemşirelik kararı ile uygulanan faaliyetler almıştır. ANP yöntemi ile hemşirelik girişimlerinin önem ve iş yükünden etkilenme ağırlıklandırmasının yapılması için Cerrahi Kliniği Hemşirelik Girişimleri Listesi II oluşturulmuştur. ANP'de çalışma süresinin %41.69'u kişisel bakım aktiviteleri için önerilirken, gözlem ile yapılan ölçümlerde bu oran %9.29 olarak belirlenmiştir. Bu sonuca göre hasta sayısı arttıkça, hemşirelerin kişisel bakım aktivitelerine yeterince zaman ayırmadıkları ve bunun için ayırmaları önerilen zaman dilimini hasta bakım faaliyetlerine, eğitim faaliyetlerine, servis işleyişi ve yönetsel faaliyetlere kaydırdıklarını göstermektedir. Sonuç olarak; Cerrahi kliniklerinde çalışan hemşirelerin iş tanımı yapılıp iş gerekleri belirlenmiştir. Hemşirelerin iş yüklerinin fazla olduğu saptanmıştır. Bakımın kalitesini artırmak için tüm kliniklerde çalışan hemşirelerin iş analizlerinin yapılıp iş yüklerinin belirlenmesi ve hasta/hemşire oranının ayarlanması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
As a result, work description on the whole work were calculated. The largest time period occupied by activities which were directed by nurses.Surgical Clinics Nursing Interventions List II was created with ANP method in order to calculate the importance and cumulative influence which resulted from the workload of the nursing interventions. In ANP, 41.69% of the working time was suggested for personal care activities, whereas this rate was calculated 9.29% in measurements obtained from observations. According to this result, it was found that as the number of patient increase the nurses could not save enough time for personal care activities, and they shifted the time period for these activities to patient care activities, education activities, clinical procedures and managing activities. Nurses occupy the dense population of health personnel work analysis must be done in order to provide and manage efficient and effective nursing care. The aim of the study is to evaluate the work analysis of the nurses in Yedikule chest diseases and chest surgery education and research hospital in a descriptive and analytic manner. The data were analyzed with Microsoft excel version 2010. Geometric mean and analytic network process (ANP) methods were used in the cumulating of the nursing interventions. In the study; work analysis form was developed, work description was made, and work requirements were defined.Data were collected between February 22nd and June 30th of 2016. The nursing interventions list was created by defining the applications of the nurses working in the surgical clinics of Yedikule chest diseases and chest surgery education and research hospital. The interventions in the nursing work list were measured independently for 10 nurses. The mean time and the frequencies of the interventions, and the effect in percentage of each work groups which were determined by the opinion of the specialist and working requirements of the nurses working in the surgical wards were defined. It was found that the workload of the nurses was great. In order to increase the quality of care, it was suggested to determine the workload of the nurses working in each ward by doing work analysis and to adjust the patient/nurse rate.