Bikompleks sayıların geometrik uygulamaları
Bicomplex numbers and their application
  1. Tez No: 45816
  2. Yazar: FAİK BABADAĞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN HİLMİ HACISALİHOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Bicomplex number, fetation, Homotetic motion, Lie Group
  7. Yıl: 1995
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 49
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi BİKOMPLEKS SAYILARIN GEOMETRİK UYGULAMALARI laik BABADA? Ankara Üniversitesi Fen Dilimleri I enstitüsü Matematik Anabilim Dalı Danışman. Yard. Doç. Dr. Yusuf YAYLI 1995, Sayfa: 42 Jüri; Yard. Doç Ih. Yusuf YAYLİ Prof.Dr.H.Hilmi HACISALİHO?LU Doç.Dr.Bülent KARAKAŞ Bu tez beş bölümden oluşmaktadır. I. Bölüm giriş için ayrıldı. İkinci bölüm; çalışmamız için gerekli olan temel kavramları içermektedir. Üçüncü bölümde, Bikompleks sayılar, kuaterniyonlara benzer bir şekilde ele alındı, daha sonra bikompleks sayıların reel ve kompleks matris temsilleri elde edildi. Dördüncü bölümde; L^'de bir M hiperyüzeyi üzerinde yatan bir a eğrisinin bikompleks sayılar yardımıyla belirlediği hareket incelendi. Aynca bu hareketin r. mertebeden ivme merkezleri araştırıldı. Beşinci bölümde bikompleks sayıların manifold yapısı ve Lie grup yapısı incelendi. ANAHTAR KELİMELER: Bikompleks sayı, Dönme, Öteleme, Homotetik hareket. Lie Grubu.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Masters Thesis BICOMPLEX NUMBERS AND THEIR APPLICATIONS Faik BABADA? Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Mathematics Supervisor : Asst. Prof. Dr. Yusuf YAYLI 1995, Page: 42 Jurv Asst Prof Dr Yusuf YAYLİ Prof.H.HiImi HACISALİHO?LU Assoc.Prof.Bülent KARAKAŞ This thesis consists of five chapters. First chapter is devoted to the introduction. In the second chapter, the basic concepts are given. In the third chapter bicomplex numbers are studied with in the similarity concepts of quaternions. Then the real and complex representation of bicomplex number are obtained. In the fourth chapter, the motion which is defined by a curve lying on a M-hypersurface of E with the help of bicomplex numbers is investigated. The r th-order acceleration centers of this motion is also investigated. Finaly in the fifth chapter, the manifold structure and Lie structure of bicomplex numbers are investigated.