Kamu hastanelerinde kadın hemşirelerin erkeklerin meslekte olmalarına ilişkin bakış açılarının değerlendirilmesi
Attitude of female nurses towards the presence of male counterparts in public hospitals
  1. Tez No: 458161
  2. Yazar: NUH BAYRAM
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ONUR YARAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
  6. Anahtar Kelimeler: Hemşirelik, Kadın hemşire, Erkek hemşire, Nursing, Female nurse, Male nurse
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Meslek seçimi, kişinin birçok meslek türleri arasından kendi kişiliğine, özelliklerine ve yeteneklerine en uygun olduğunu düşündüğü ve kendisine doyum sağlayacağına inandığı işe yönelmesidir. Bu çalışma, kadın hemşirelerin mesleğin toplumdaki statüsü ve mesleklerinde erkek hemşire olmasına ilişkin görüşlerini ortaya koymak amacıyla yapılmıştır. Araştırma tanımlayıcı olarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmada Adana ilinde bir kamu hastanesinde çalışan kadın hemşirelerin erkek hemşirelere mesleki bakış açısıyla ilgili bulgular toplanmaya çalışılmış ve yorumlanarak mevcut bilgilerle hemşirelerin görüş ve tutumlarının neler olduğu anlaşılmıştır. Bu amaçla yöntem olarak yüz yüze anket uygulama yöntemi seçilmiştir. İlgili kamu hastanesinde doğum, evlilik, yıllık izin vb durumda olmayan aynı anda gündüz vardiyasında çalışmakta olan 242 kadın hemşire araştırma evreni olarak kabul edilmiştir. +/- % 5 kabul edilebilir hata ile % 95 seviyesinde önerilen örneklem büyüklüğü 149 olarak bulunmuştur. Bulunan bu örneklem sayısı hastanede çalışılan birimlerde rastlantısal düzeyde anket şeklinde uygulanmıştır. Ankette demografik özelliklerin yanı sıra kadın hemşirelerin erkek hemşirelere yönelik önermelere verdikleri yanıtlar SPSS 19 (Statistical Package For Social Science) ortamına aktarılarak istatistiksel veriler oluşturulmuştur. Anket soruları çalışılan birim, mesleği seçme nedenleri, eğitim durumları, medeni durum ve yaş gruplarına göre ayrı ayrı değerlendirildiğinde hemşirelikte cinsiyet ayrımının söz konusu olmadığı ancak parametrelere göre avantaj ve dezavantaj olarak kategorize edilebileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
THE PERSPECTIVES OF FEMALE NURSES WORKING AT PUBLIC HOS-PITALS ABOUT MALE NURSES' BEING IN THE NURSING PROFESSION The choice of profession is a person's preference of a satisfactory job that s/he believes will fit best with his/her personal interests and skills. Designed as a descriptive study, the present research aims to show female nurses' views on the sta-tus of nursing in society and on male nurses. We have collected data on the views of the female nurses working at a state hospital in Adana on their male colleagues for determining female nurses' attitudes and opinions. Thus, we have used a face-to-face survey. The participants are 242 female nurses that all work on the day shift without any maternity, marriage or annual leaves. The proposed sample size is 149 at the 95% level with +/- 5% acceptable error. The number of sampling has been used with random surveys at the analyzed units of the hospital. The demographics and the re-sponses of the female nurses to the items regarding male nurses have been analyzed statistically with SPSS 19. Discussing the survey items -work units, reasons of voca-tional choice, educational background, marital status and age groups- separately, we can suggest sex discrimination is out of the question in nursing but it can be regarded as an advantage or a disadvantage according to parameters.