Zeynep Kamil Kadın ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde sağlık müzesi oluşturma
Establishing health museum at Zeynep Kamil Maternity and Children's Training and Research Hospital
  1. Tez No: 458160
  2. Yazar: EYLEM HALLAÇ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YILDIRIM BEYAZIT GÜLHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hastaneler, Müzecilik, Hospitals, Museology
  6. Anahtar Kelimeler: Müzecilik, Sağlık, Sağlık Müzesi, Zeynep Kamil, Museology, Health, Health Museum, Zeynep Kamil
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlıkta Kalite Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 218
Özet
Bu çalışmanın amacı, yıllardır hastane olarak faaliyet göstermekte olan Zeynep Kamil Kadın ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi' nin kurum kimliğini öne çıkarmak, toplumun sağlıklı yaşama bilincinin oluşmasına ve gelişimine katkıda bulunmak, sağlık ve toplum arasındaki iletişimi güçlendirmek, kurumun sağlıkla bütünleşen kültürel mirasını korumasına destek olmaktır.Toplam kalite yönetimi anlayışına göre uzun vadede öncü olmayı planlayan kuruluşlar stratejilerini belirlerken kültür ve sanatı destekleyecek uygulamalara gitmektedirler. Bu planlamalarda en etkin yöntemlerden bir tanesi kurumların itibarını destekleyecek müzelerin kurulmasıdır.Bu çalışmada çeşitli sağlık, tıp ve kurum müzelerinden örnekler verilmiş, müzelerin kurulum basamakları irdelenmiş, Zeynep Kamil Kadın ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi' nin tarihçesine değinilmiş, koleksiyon geliştirme çalışmaları yapılmış; bu doğrultuda geçmişten günümüze değişen, gelişen, ilerleyen sağlık sistemi yolculuğuna tanıklık edecek, gelecek nesillere aktaracak ve toplumu eğitecek bir yapı oluşturulması hedeflenmiş; Zeynep Kamil Kadın ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi' de Sağlık Müzesi oluşturma çalışması hazırlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to help arising and developing awareness of healthy life in society, to reinforce the link between health and society, to protect the cultural inheritance of institution which is related with health and to put forward the corporate identity of Zeynep Kamil Maternity and Children's Training and Research Hospital which has been in service as a hospital for long years. According to total quality management concept, organisations which are willing to be Pioneer in the long run, need to choose treatments that are promoting culture and art, while determining their strategies. One of the most efficient methode in this planing is to establish museums which are promoting prestige of the corporation. In this study various health, medicine and institution museums has been cited, foundation phases has been researched thoroughly, the history of Zeynep Kamil Maternity and Children's Training and Research Hostpital is mentioned, collection development work has been carried out and accordingly creating a new foundation has been aimed, which will make the community aware of the history of health services, make them witness the changes developments and progressions from the past till that day and also a foundation which will educate the community and transfer culture to the next generation. Considering all this usefulnes it has been decided to establish health museum at Zeynep Kamil Maternity and Children's Training and Research Hostpital.