Miyokardiyal iskemi reperfüzyon hasarında epidural sufentanil ile kardiyak korumada opioid reseptörlerinin rolü (Deneysel çalışma)
Cardioprotection with epidural sufentanil from myocardial ischemia reperfusion injury: Role of opioid receptors, (Experimental study)
- Tez No: 458213
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GAMZE SARKILAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Miyokardial iskemi reperfüzyon hasarı, epidural sufentanil, nalokson, apoptozis, oksidatif stres, inflamasyon, Myocardial ischemia reperfusion injury, epidural sufentanil, naloxone, apoptosis, oxidative stress, inflammation
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Meram Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Miyokardiyal İskemi Reperfüzyon Hasarında Epidural Sufentanil Ile Kardiyak Korumada Opioid Reseptörlerinin Rolü (Deneysel Çalışma) Bilge Köktaş, Uzmanlık Tezi, Konya, 2017 Amaç: Deneysel çalışmalar, opioidlerin iskemik hasara karşı miyokardiyal koruma sağladığını göstermektedir. Sufentanil çok yüksek lipid çözünürlüğü ve oldukça yüksek opioid reseptör aktivitesine sahip mü opioid agonistidir. Sufentanil, fentanilden daha potent ve daha az hemodinamik instabiliteye neden olan bir anesteziktir. Bu üstün farmakolojik özellikleri nedeniyle, kardiyovasküler cerrahi anestezi uygulamalarında yaygın olarak kullanılır. Çalışmamızda epidural uygulanan sufentanilinopioid reseptörlerine etkisini belirlemek için epidural ve intravenöz nalokson uygulandı. Her iki ajanın iskemi reperfüzyon hasarında etkisi oksidatif stres, inflamasyon, apoptotik ve enzimatik yolaklar üzerinden araştırıldı. Gereç ve yöntem: Çalışma 64 adet New Zeland cinsi beyaz tavşan ile yapıldı. Sham grubunda bir denek iskemiyi tolere edemediği için çalışmadan çıkartıldı ve 63 tavşan ile çalışma tamamlandı. Denekler; sham (n=7), I/R (n=8), epidural 5 mcg sufentanil+I/R (eS+I/R) (n=8), epidural 5 mcg sufentanil (eS) (n=8), epidural 5mcg sufentanil+iv 0,04 mg nalokson+I/R (eS+ iN+I/R) (n=8), epidural 5mcg sufentanil+epidural 0,04 mg nalokson+I/R (eS+ eN+I/R) (n=8), iv 0,04 mg nalokson+I/R (iN+I/R) (n=8), iv 0,04 mg nalokson (iN) (n=8) olmak üzere rastgele 8 gruba ayrıldı. Sol torakotomi yapıldıkdan sonra sol anterior inen artere 30 dakika iskemi sonrasında 120 dakika reperfüzyon tatbik edildi. Işlem süresince hemodinamik veriler kayıt edildi. Kalp dokusundatransferase-mediated DNA nick-end labeling staining (tunel), cysteine aspartate spesific proteases (kaspaz) 3, b-cell lymphoma(Bcl-2) ve bcl-2-associated X protein(Bax) immunhistokimyasal olarak çalışıldı.Plazmada ve kalp dokusunda; total antioxidant seviye (TAS), total oxidant seviye (TOS), oksitadif stres indeksi (OSI), malondialdehit (MDA), interlökin 1 beta (IL1), tümör nekrozing faktör alfa (TNF) seviyeleri ölçüldü. Kalp dokusunda rabbit kaspaz 3, Bax, Bcl-2, Bax/Bcl2 miktarları enzyme-linked immunoSorbent Assay (ELISA) yöntemiyle tespit edildi. Serumda rabbit kütle kreatin kinaz-MB(CK-MB) ELISA yöntemi ile belirlendi. Bulgular: Biyokimyasal parametrelerden doku TAS (p=0,000), serum TAS (p=0,038), doku OSI(p=0,000), serum OSI(p=0,000), doku MDA (p= 0,000) ve serum MDA (p= 0,000),serumTNF (p=0,000),doku Bcl-2 (p=0,031),doku Bax/Bcl2 (p=0,001),serum CK-MB(p=0,046) aktivitesi gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bulunurkendoku ve serum TOS, doku ve serum IL1, doku TNF, doku kaspaz 3 ve Baxaktivitesi gruplar arasında benzer bulundu (p>0,05). İmmunohistokimyasal değerlendirmelerden kaspaz3 (p=0,000), bax (p=0,000), bcl-2 (p=0,000) ve TUNEL (p=0,000)' de gruplar arasında istatistiksel olarak fark bulundu. Sonuç: Epidural sufentanil ve iv nalokson antiapoptotik ve antioksidan özelliğe sahiptir. Bu özelliklerini opioid reseptörleri haricindeki mekanizmalarla gösteriyor olabilir.
Özet (Çeviri)
Cardioprotection With Epidural Sufentanil From Myocardial Ischemia Reperfusion Injury: Role Of Opioid Receptors, (Experimental Study) Bilge Köktaş, Dissertation, Konya, 2017 Aim: Experimental studies have shown that opioids protect myocardium from ischemic injury. Sufentanil is a potent mu-receptor agonist characterized by a very high lipid solubility and high affinity to opioid receptors. Sufentanil is an anesthetic which is more potent and causes less hemodynamic instability than fentanyl. It is widely used in cardiovascular surgery anesthesia due to this efficient pharmacological properties. In our study, epidural and intravenous naloxone was administered to determine the effect of epidurally applied sufentanil on opioid receptors. The effect of both agents on ischemia reperfusion injury was investigated through oxidative stress, inflammation, apoptotic and enzymatic pathways. Material and Methods: We made this study The study was administered with 64 New Zealand type white rabbits. In the sham group, one rabbit was removed from the study because it had not tolerated ischemia, and study completed with 63 rabbits. Rabbits were randomly divided into eight groups The groups are control (n=7), I/R (n=8), epidural 5 mcg sufentanil+I/R (eS+I/R) (n=8), epidural 5 mcg sufentanil (eS) (n=8), epidural 5mcg sufentanil+iv 0,04 mg naloxone+I/R (eSiN+I/R) (n=8), epidural 5mcg sufentanil+epidural 0,04 mgnaloxone+I/R (eSeN+I/R) (n=8), iv 0,04 mgnaloxone+I/R (iN+I/R) (n=8), iv 0,04 mgnaloxone(iN) (n=8). After left thoracotomy by using left anterior descending artery ischemia has been applied 30 minutes and it is followed by 120 minutes reperfusion. Hemodynamic data were recorded during the experiment. Tunel (transferase-mediated DNA nick-end labeling staining), cysteine aspartate spesific proteases(caspase) 3, b-cell lymphoma-2 (Bcl-2) andBax were studied immunohistochemically at the heart tissue.In plasma and heart tissue; total antioxidant level (TAS), total oxidant level (TOS), oxidative stress index (OSI), malondialdehyde (MDA), IL1, TNF levels were measured. In the rabbit heart tissue caspase 3, Bax, Bcl-2, Bax / Bcl-2 were detected by ELISA. Rabbit mass CK-MB was determined by enzyme-linked immuno Sorbent Assay (ELISA) method in serum. Results: Biochemical parameters were tissue TAS (p = 0,000), serum TAS (p = 0,038), tissue OSI (p = 0,000), serum OSI (p = 0,000), tissue MDA (p = 0,000), serum MDA (p=0,000), serum TNF (p = 0,000), tissue Bcl-2 (p = 0,031), tissue Bax / Bcl-2 (p = 0,001) and serum CK-MB (p=0,046) activity was found to be statistically significant among the groups tissue and serum TOS, tissue and serum IL1, tissue TNF, tissue caspase 3 and Bax activity were similar between the groups (p> 0.05). Immunohistochemical evaluations revealed statistically significant differences between the groups in caspase 3 (p = 0,000), Bax (p = 0,000), Bcl-2 (p = 0,000) and TUNEL (p = 0,000). Conclusion:Epidural sufentanil and iv naloxone have antiapoptotic and antioxidant properties. These properties may be indicative of mechanisms which are different from opioid receptors.