Jüvenil idyopatik artritli hastaların maliyeti ve etkileyen etmenler
The cost of patients with juvenile idiopathic arthritis and contributing factors
  1. Tez No: 458229
  2. Yazar: BENGÜ SERPEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞEVKET ERBİL ÜNSAL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Jüvenil idyopatik artrit, maliyet, Juvenile Idiopathic Arthritis, cost
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Amaç: Jüvenil idyopatik artrit (JİA) için ortalama ne kadar harcama yapıldığını, maliyetleri oluşturan birimlerin büyüklüğünü ve yeni tedavilerin hastalığı remisyona sokarak, toplam izlem süresi, hastane maliyetleri açısından ne kadar olumlu katkı sağladığını belirlemektir. Yöntem: Dokuz Eylül Üniversitesi Çocuk Romatoloji Polikliniğine Mart 2015- Mart 2016 tarihleri arasında başvuran, uluslararası Edmonton 2001 kriterlerine göre JİA tanısıyla en az bir yıllık izlemi olan 1-18 yaş arası 106 çocuk hastanın son bir yıllık verilerinin değerlendirildiği ve doğrudan tıbbi maliyetin hesaplandığı, retrospektif tipte bir maliyet çalışmasıdır. Klinik veriler bilim dalı arşivinde bulunan hasta dosyalarından, maliyet verileri ise Probel Hastane Bilgi Yönetim Sistemi'nden elde edilmiştir. Her hasta için sosyodemografik ve klinik özelliklere ait hasta veri formu, hasta ilaç formu ve hastaya ait yıllık tıbbi maliyet formu doldurulmuştur. Bulgular: Hastaların %58,5'i (n=62) kız, %41,5'i (n=44) erkek olup ortalama yaş 12.0 ± 4.3 yıldır. Hastaların %34,0'ü (n=36) oligoartiküler tip, %28,3'ü (n=30) poliartiküler tip, %22,6'sı (n=24) entezit ile ilişkili artrit (EİA), %8,5'i (n=9) psöriatik tip, %6,6'sı (n=7) sistemik tipte sınıflandırılmıştır. Hastaların yıllık toplam doğrudan tıbbi maliyetinin %88,3'ünü (453244.94 TL) ilaç maliyetleri oluşturmuştur. Toplam doğrudan tıbbi maliyet en yüksek EİA'da (n: 7742.55 ± 9891.44 TL) ve en düşük oligoartiküler tipte (n: 2397.61 ± 4329.25 TL) bulunmuştur. Sonuç: JİA'lı hastalarda toplam doğrudan tıbbi maliyetin büyük kısmını önceki çalışmalara benzer şekilde ilaçlar oluşturmaktadır. Bu durum son yıllarda tedaviye eklenen biyolojik ajanlarla ilişkilendirilebilir. Ancak bu tedavilerin maliyet etkiliğine yönelik prospektif tipte, daha fazla sayıda hastayı içeren ve daha homojen dağılımlı alt grupların olduğu çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: To determine how much juvenile idiopathic arthritis cost; the components of this cost; how new treatments, i.e. biologics, improve the disease course and hospital expenditures. Methods: This study concerns 106 patients aging between 1-18, who have been diagnosed with JIA according to international Edmonton 2001 criteria for at least one year in Dokuz Eylül University Pediatric Rheumatology Department between March 2015- March 2016. The study -which is a retrospective cost study- evaluates the data of these patients and calculates the direct cost for the follow-up period. Clinical data is collected from patient files that are in department's archive and cost data is gathered from 'Probel' Hospital Information Management System. Patient data form covering sociodemographic and clinical information, patient drug form and annual medical cost form is filled out for each patient. Results: 58.5% (n=62) of patients is female and 41.5% (n=44) is male. The mean age is 12.0±4.3 years. 34.0% (n=36) of patients is oligoarticular type, 28.3% (n=30) is poliarticular type, 22.6% (n=24) is enthesitis related arthritis (ERA), 8.5% (n=9) is psoriatic type and 6.6% (n=7) is systematic type. The cost of medication counts for 88.3% (453244.94 TL) of total direct annual cost. Total direct medical cost is highest for ERA (n: 7742.55 ± 9891.44 TL) and lowest for oligoarticular type (n: 2397.61 ± 4329.25 TL) Conclusion: Medication is responsible for most of the total direct medical cost in patients with JIA. This shows concordance with previous studies on the subject. This situation could be attributed to biologic agents that are being used in treatment in recent years. More prospective studies on the effectiveness of cost of treatment, with greater amount of patient and more homogenous subgroups are needed.