Sentetik kannabinoidlerin (JWH-200) ratların hematolojik parametrelerine etkilerinin belirlenmesi
Synthetic cannabinoids (JWH-200) to determine the effect on hematological parameters of the rats
  1. Tez No: 458267
  2. Yazar: HÜSEYİN BAYRAMER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MÜMİN POLAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uyuşturucu Alışkanlığı ve Alkolizm, Drug Addiction and Alcoholism
  6. Anahtar Kelimeler: Sentetik Kannabinoid, Hematoloji, TAS, TOS, Synthetic Cannabinoid, Hematology, TAS, TOS
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Laboratuvar ve Deney Hayvanları (Disiplinlerarası) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
Sentetik Kannabinoidler (SK), Cannabis sativa (esrar, hint keneviri) içeriğinde bulunan Delta 9-Tetrahidrokannabinolün (Δ9-THC) farklı yollarla sentezlenmesi sonucu elde edilen kimyasal maddenin (JWH, HU, AM vb), farklı bitkilerle karıştırılarak piyasaya sürülen ve kötüye kullanılan maddelere verilen genel isimdir. John W. Huffman (JWH) ve Raphael Mecheulam gibi ünlü bilim insanları tarafından sentezlenen bu maddelerin kötüye kullanıldığı çok geç anlaşılmıştır. Son zamanlarda tüm dünyada ve ülkemizde kullanımı yaygınlaşan SK'ler; kötüye kullanımı, bağımlılık yapıcı vb. özelliklerinin yanında sistem ve organlar üzerinde olumsuz etkiler oluşturduğu rapor edilmektedir. SK'lerin yapısında en sık rastlanılan maddelerden birisi JWH-200'dür. Fareler üzerinde yapılan çalışmalarda JWH-200'ün; SK'lerin gösterdiği tipik tetrad etkiyi (analjezi, hipotermi, hipomobilite ve katalepsi) gösterdiği bilinmektedir. Çalışmamızda SK'lerin yapısında sık kullanılan JWH-200'ün, ratların hematolojik, biyokimyasal ve oksidatif sistem parametreleri üzerine oluşturduğu etkinin araştırılması amaçlanmıştır. Çalışmanın gerçekleştirilebilmesi için gerekli etik izinler alınmıştır. Yapılan istatistiki analizler sonucunda deney gruplarının RBC, WBC, Lym düzeyleri kontrol gruplarıyla kıyaslandığında aralarındaki fark istatistiki olarak önemsiz bulunurken (Sırasıyla; p=0,013; p=0,596; p=0,260); Hgb, Hct ve Plt düzeyleri; kontrol gruplarıyla kıyaslandığında aralarındaki fark istatistiki olarak önemli bulunmuştur (Sırasıyla; p=0,003; p=0,003; p=0,000). Deney gruplarının kanlarındaki Total Antioksidan Seviyesi (TAS) ve Total Oksidan Seviyeleri (TOS) düzeyleri kontrol gruplarıyla kıyaslandığında aralarındaki fark istatistiki olarak önemli bulunmuştur (Sırasıyla; p=0,003, p=0,004). Araştırmamızda elde edilen verilere göre; Hgb, Hct ve Plt gibi klinikte önem arz eden hematolojik parametreler ile TAS, TOS gibi antioksidan belirteçlerinin seviyelerindeki değişimler, organ hasarları oluşturabileceğini düşündürmektedir. Sonuç olarak; çalışmamız sentetik kannabinoid kullanımı sonrası gelişen dolaşım sistemi problemlerinin anlaşılmasına katkıda bulunabileceği kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
Synthetic Cannabinoids (SC) is the general name given to the substances that are abusive and launched to the market by mixing chemical substance (JWH, HU, AM etc.) obtained by synthesizing Delta 9-Tetrahydrocannabinolin (Δ9-THC) found in Cannabis sativa (hashish, cannabis sativa) using different ways with different plants. It is understood too late that these substances synthesized by famous scientists such as John W. Huffman (JWH) and Raphael Mecheulam have been abused. It has been reported that the abuse of SCs, which have become widespread throughout the world and our country recently, creates negative effects on systems and organs in addition to its characteristics such as being addictive etc. JWH-200 is one of the most common substances found in SC's structure. Studies conducted on rats show that JWH-200 exhibits typical tetrad effect (analgesia, hypothermia, hypothermia, and catalepsia) demonstrated by SCs. It is aimed to search the effect of JWH-200, which is frequently used in the structure of SCs, on the hematological, biochemical and oxidative system parameters of the rats. Necessary ethical approvals were obtained to conduct the study. As a result of the analysis performed, it was found out that there was a statistically significant difference in the Hbb, Hct and Plt levels between the experimental group and the control group (p=0,003; p=0,003; p=0,000 respectively) while there was no statistically significant difference in the RBC, WBC and Lym levels between the experimental group and the control group (p=0,013; p=0,596; p=0,260 respectively). Total antioxidant levels (TAL) and total oxidant levels (TOL) in the blood of the experimental groups were found to be statistically significant when compared to the control groups (p=0,003, p=0,004 respectively). It was also found out that there was a statistically significant difference between Total Antioxidant Level (TAS) and Total Oxidant Level (TOS) of the experimental group and the control group (p=0,003, p=0,004 respectively). According to the data obtained in our study, changes in clinically significant haematological parameters such as Hgb, Hct and Plt and in the levels of antioxidant indicators such as TAS, TOS suggest that organ damage may occur. As a result, we think that our study may contribute to understanding the circulatory system problems that develop after the use of synthetic cannabinoids.