Kronik migrenli olgularda serum S100B ve nöron spesifik enolaz düzeylerine etki eden faktörler
Factors affecting serum S100B and neuron specific enolaz levels in chronic migrating patients
  1. Tez No: 458289
  2. Yazar: SERPİL DOĞAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MURAT GÖNEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroloji, Neurology
  6. Anahtar Kelimeler: Kronik Migren, S100B, Nöron Spesifik Enolaz, Chronic Migraine, S100B, Neuron-Specific Enolase
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Kronik migren, 3 aydan uzun süreli ayda 15 veya daha fazla gün ağrının olduğu, bunların en az 8 günü IHS migren tanı kriterlerine uyan ve bir triptan veya ergoya yanıt veren başağrısı olarak tanımlanır. Migren hastalarında başağrısı döneminde ve interiktal dönemde beyinde hücresel hasar gelişip gelişmediğini araştırmak amacıyla; özellikle nöronal hasarın göstergesi olan serum NSE düzeyleri ve glial hücre hasarının göstergesi olan serum S100B düzeyleri son yıllarda bazı çalışmalarda araştırılmış ve çelişkili sonuçlar elde edilmiştir. Bizim çalışmamıza 30 kronik migrenli hasta ve 20 sağlıklı kontrol grubu alındı. Hasta grubuna amitriptilin 25 mg/gün başlandı ve 75mg/gün dozuna ulaşıldı. Hastalar 75 mg/gün dozunda 3 aylık tedavi aldıktan sonra ve tedavi öncesi durumları değerlendirildi. Bu çalışma ile serum NSE ve serum S100B düzeylerine bakarak, beyinde hücresel hasar oluşup oluşmadığını eğer var ise yapılan tedavi sonunda hastanın klinik olarak iyileşmesiyle birlikte beyindeki hücresel hasarın da azalıp azalmadığını ortaya koymak hedeflendi. Çalışmanın sonuçlarına göre sağlıklı gönüllü gubu ile kronik migrenli hastalar arasında serum NSE ve S100B düzeyleri arasında anlamlı farklılık yoktu. Hastalarda serumdaki S100B ve NSE düzeylerinin ailede hastalık öyküsü ve yaşla ilişkisi değerlendirildi ve anlamlı farklılık izlenmedi. Kronik migrenli hasta grubunda tedavi öncesi ve sonrası bu iki belirteç arasında pozitif yönde bir korelasyon mevcutken, sağlıklı gönüllü grubunda korelasyon yoktu. Yine daha önce yapılan epizodik migren hastalarının sağlıklı gönüllülerle karşılaştırıldığı çalışmalarda çıkan hasta grubundaki artmış serum S100B ve NSE düzeyleri kronik migrenli hastalarda epizodik migrenli hastalardan farklı bir nöroglial etkilenme sürecinin olduğunu düşündürebilir. Ancak çalışmalarda çıkan çelişkili sonuçlar serum S100B ve NSE düzeylerinin nöronal hasar belirteci olarak tedavi ve prognozun tayininde kullanılabilmeleri için daha fazla çalışmaya ihtiyaç olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT FACTORS AFFECTING SERUM S100B AND NEURON SPECIFIC ENOLAZ LEVELS IN CHRONIC MIGRATING PATIENTS Chronic migraine is defined as a headache where the pain lasts for 15 or more days per month for a period of longer than 3 months and at least 8 days with pain that meets the IHS migraine diagnostic criteria and responds to triptan or ergotamine. Several recent studies investigated serum NSE levels, which are especially indicative of neuronal damage, and serum S100B levels, which is a marker of glial cell injury to determine whether cellular brain damage develops during the headache and interictal periods in migraine patients, and conflicting results were obtained. The present study included 30 chronic migraine patients and 20 healthy individuals in the control group. Initially 25 mg/day amitriptyline was administered to the patient group and the dose was raised eventually to 75 mg/day. The conditions of the patients were evaluated before and after they received 3 months of 75 mg/day dose therapy. The aim of the present study was to investigate whether there was any cellular damage in the brain, and if there was, whether the cellular damage in the brain was reduced as the patient clinically recovered at the end of the treatment by observing serum NSE and serum S100B levels. Based on the results of the study, there was no significant difference between serum NSE and S100B levels of the group of healthy volunteers and chronic migraine patients. Correlation between serum S100B and NSE levels, and age and medical history in the family was evaluated and no significant difference was observed. There was a positive correlation between these two markers before and after treatment in the chronic migraine patient group, but there was no correlation in the healthy volunteer group. Increased serum S100B and NSE levels in the patient group that were observed in previous studies conducted to compare episodic migraine patients with healthy volunteers could mean that there is a different neuroglial response process in chronic migraine patients when compared to episodic migraine patients. However, conflicting results obtained in various studies suggest that it is necessary to conduct further studies to use serum S100B and NSE levels as neuronal damage markers in treatment and determination of the prognosis.