60 yaş üstü hastalarda genel anestezi indüksiyonunda kullanılan iki farklı anestezi yönteminin serebral oksimetre üzerindeki etkisinin araştırılması
The investigation of effect on cerebral oxymetry in induction of two different methods used in general anesthesia for patient older than 60 years
  1. Tez No: 458301
  2. Yazar: HARUN TOLGA DURAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERSİN KÖKSAL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: propofol, ketamin, serebral oksimetre, yaşlı hastalar
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Dünya sağlık örgütü (WHO) 65 yaş üstü hastaları yaşlı olarak tanımlamaktadır. Her geçen yıl insan hayatındaki uzamaya bağlı olarak daha fazla sayıda yaşlı hasta ameliyat olmakta ve ameliyat sırasında anestezi almaktadır. Yaşlı hastalarda genç hastalara göre anesteziye bağlı komplikasyonlarla daha sık karşılaşılmaktadır. Bu komplikasyonlardan bazıları anestezi indüksiyonu esnasında olmaktadır. Anestezi indüksiyonu sonrası özellikle yaşlı hastalarda hipotansiyon , serebral perfüzyon bozukluğu gibi olası yan etkilerle karşılaşılmaktadır. Hem intraoperatif hem de postoperatif dönemde hastaları ciddi şekilde etkilemektedir. İndüksiyon sırasında hipotansiyon görülebilir. Özellikle yaşlı hastalarda ciddi şekilde geri dönüşü olmayan komplikasyonlara neden olabilir. Propofolün ketaminle birlikte kullanılması ile indüksiyon sırasında görülen hipotansiyon , serebral kan akımı azalması, ve hipotansiyona bağlı gelişebilecek organ perfüzyon bozuklukları önlenebilir. Amaç: Propofol ve propofol +ketamin (ketofol) ile anestezi indüksiyonu yapılacak yaşlı hastalarda , indüksiyon sonrsası hemodinamik değişiklikler ve serebral oksimetri üzerine olan etkilerinin karşılaştırılması amaçlandı. Materyal-metod: Hastalar randomize olarak her grupta 20 hasta olacak şekilde iki gruba ayrıldı. Grup P 'deki hastalar 1,5 mg/kg propofol iv yapıldı. Grup K hastalara 20 cc lik enjektör içerisine 100 mg ketamin ve 100 mg propofol eklenerek salin ile 20 cc ye tamamlandı. 1:1 oranında hazırlanan karışımdan 0,2 cc/kg iv yapıldı. İki hasta grubuna da 0,5 mg/kg lidokain, 0,6 mg/kg roküronyum ve 0,1 mcg/kg/dk remifentanil başlanarak üç dakika sonra entübe edildi. Frontal bölgeye serebral oksimetre sensörleri yerleştirildi. İndüksiyon öncesi ve indüksiyon sonrası 1,3,5,10,30 ve 60. dakikalarda sistolik arter basıncı, diyastolik arter basıncı, ortalama arteryel basınç, kap atım hızı, periferik oksijen saturasyonu ve serebral oksijen saturasyonu değerleri kaydedildi Bulgular: Hastaların demografik özellikleri arasında fark yoktu. Operason öncesi sistolik arter basıncı, diyastolik arter basıncı, ortalama arteryel basınç, kap atım hızı, periferik oksijen saturasyonu ve serebral oksijen saturasyonu değerlerinde istatiksel olarak fark yoktu. Gruplar arası anestezi indüksiyonu sonrası 1,3,5.dakikalarda ortalama arter basıncı, sistolik ve diyastolik arter basıncı değerlerinde istatiksel olarak fark vardı. (p0,05) Sonuç: Anestezi indüksiyonunda propofol ile ketaminin beraber kullanımı sadece propofol kullanımına göre sistolik arter basıncı, diyastolik arter basıncı, ortalama arter basıncı ve serebral oksijen saturasyonu değerlerini daha az etkilemiş ve bu değerler daha stabil seyretmiştir. Kalp atım hızı ve periferik oksijen saturasyonu değerleri arasında fark yoktur. Propofole ketamin eklenmesiyle hemodinamik parametreler ve serebral oksijen saturasyonu indüksiyon sonrası daha az etkilenmiştir. Yine de daha fazla çalışmanın yapılmasına ihtiyaç duyulduğunu düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Elderly people are decribed as who is older than sixty five years of age by World Health Organization.Because of prolongation of human life, number of surgical procedure and people who is anesthesia applied increase.Complication ratio of elderly people much more than youngers.Some of these complications occur in the induction phase of anesthesia.Possible side effects as hypotension, cerebral perfusion disorder especially seen in the elderly patients and these side effects affect the patients's health status both in intraoperative and postoperative period.Especially hypotension can cause irreversible results in elderly.Usage of propofol with ketamine in induction may prevent hypotension, cerebral perfusion disorder and also organ perfusion abnormalities that may develop due to hypotension. AIM OF STUDY Comparing the effets of only propofol and propofol with ketamine together on the hemodynamic changes and cerebral oxymeter in the induction phase of elderly patients. MATERİAL and METHOD Randomly selected 20 patients divided into two groups.1,5 mg\kg propofol i.v. is administrated to group p.100 mg ketamine, 100 mg propofol and saline mixture was prepared in the 20 cc injector and these mixture administrated to group k in the dosage of 0,2 cc\kg.0,5mg\kg lidocaine, 0,6 mg\kg rocuronium and 0,1 mg \kg remifentanyl are given to all of the patients. After 3 min. entubation is applied. Cerebral oxymeter sensors placed in the frontal portion of cranium. Systolic arterial pressure, diastolic arterial pressure, mean arterial pressure , heart rate , peripheral oxygen saturation and cerebral oxygen saturation measurements are done 1. ,3 . and 5 . 10, 30, 60. Min. after induction and values are recorded. RESULTS There are no significant differences between demographic characteristics of patients and no statistical differences between preoperative systolic arterial pressure, diastolic arterial pressure, mean arterial pressure , heart rate, peripheral oxygen saturation, values. Statistical differences were determined between 1.,3. And 5.