Anestezi altında ASA I-II grubu hastalarda indüksiyonda verilen Fentanil ve Esmolol'ün yaş gruplarına göre hemodinamik parametreler ve QT aralığına etkisi
The effects of Fentanyl and Esmolol on hemodynamic parameters and QT interval according the age groups in ASA I-II group patients under anesthesia
- Tez No: 242797
- Danışmanlar: PROF. DR. BİRGÜL YELKEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Yaş, EKG, esmolol, fentanil, Age, ECG, esmolol, fentanyl
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
Genel anestezi sırasında oluşan fizyopatolojik değişiklikler kardiyovasküler etkilenime sebep olabilir. QT ise kolay ölçülebilir, ucuz ve noninvaziv bir parametre olup ventriküler taşikardi ve fibrilasyon gibi ölümcül aritmiler yönünden bir gösterge olabilir. Çalışmamızda, genel anestezi ile operasyona alınan ASA I-II hastalarda, fentanil ve esmololün yaş gruplarına göre QT aralığı ve hemodinamik etkilerini karşılaştırmayı hedefledik.Hastalar, yaşlarına göre 20-39, 40-59 ve 60 yaş üstü olarak ayrıldı. Daha sonra hastalar rastgele kontrol, fentanil ve esmolol olmak üzere dokuz gruba ayrıldı ve 135 hasta çalışma kapsamına alındı.Hastalara 0,1 mg/kg midazolam ile premedikasyon uygulandı. Tüm olguların anestezi öncesi monitorizasyonu yapılarak başlangıç değerleri kontrol değeri olarak kaydedildi. Aynı zamanda olgulara anestezi öncesinde oniki derivasyonlu EKG cihazı bağlandı. Anestezi indüksiyonunda; tiyopental sodyum 5?7 mg/kg, trakeal entübasyon için 0,1 mg/kg veküronyum uygulandı. Yeterli süre beklendikten sonra endotrakeal entübasyon yapıldı. Fentanil (Grup F) grubuna 1 ? g/kg dozunda fentanil bolus yapıldı. Esmolol grubunda (Grup E) anestezi indüksiyonu öncesinde 1 mg/kg bolus esmololü takiben 100 ? g/kg/dk esmolol infüzyonu başlanırken kontrol grubunda (Grup K) serum fizyolojik uygulandı ve infüzyon ekstübasyon sonunda sonlandırıldı. Anestezi idamesinde her iki gruba da %50 O2 ve %50 N2O ile %1?2 izofluran uygulandı. EKG traseleri üzerinde QT segment ölçümleri yapıldı ve düzeltilmiş QT intervali (QTc = ?QT/RR) hesaplandıSonuç olarak esmololün tüm yaşlarda hemodinamik ve elektrofizyolojik stabilteyi sağladığı, fentanilin ise genç hastalar dışında hemodinamik stabiliteyi sağlarken elektrofizyolojik etkilerinin olmadığı sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
The physiopathological changes during general anesthesia can cause cardiovascular influences. QT is a parameter that easily measurable, inexpensive, and noninvasive and it can be an indicator for life threatening arrhythmias such as ventricular tachycardia and fibrillation. In our study, we aimed to compare the QT interval and hemodynamic effects of fentanyl and esmolol according to age groups in ASA I-II patients who has taken operation under general anesthesia.Patients were divided as 20-39, 40-59 and over 60 years old based on their ages. Then, patients were randomly divided nine different groups including control, fentanyl and esmolol and totally 135 patients were included the study.The premedication was administered by 0.1 mg/kg of midazolam. The monitorisation was taken before anesthesia in all cases and these basement values were recorded as control values. Also, the 12-lead electrocardiographic monitorisation was taken before the anesthesia. In anesthesia induction, 5-7 mg/kg of thiopental sodium and 0.1 mg/kg of vecuronium were administered for tracheal intubation. The endotracheal intubation was done after sufficiently waiting. In fentanyl group (Group F), 1 µg/kg of fentanyl bolus was administered. Esmolol group (Group E) received 1 mg/kg of esmolol bolus and 100 µg/kg/min of esmolol infusion. The serum physiologic was administered in control group (Group K) and the infusion was stopped at the end of extubation. In anesthesia maintenance, 1-2% of isofluran was applied with 50% of O2 and 50% of N2O in both groups. The QT segment measures was done on ECG traces and QT interval was restituted according (QTc=?QT/RR).As a result, we concluded that while esmalol can provide the hemodynamic and electrophysiologic stability in all ages, fentanyl can provide only the hemodynamic stability except young cases and it has no electrophysiologic effect.