Elin kavrama kuvvetinin normatif değerlerinin belirlenmesi; Bunların yaş, cinsiyet ile ilişkisinin incelenmesi
Determination of hand grip strength normative measurements; Investigation the relation of age and gender
- Tez No: 458319
- Danışmanlar: PROF. DR. BAYRAM ÜNVER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: El kavrama kuvveti, normatif değer, Türk toplumu, Hand grip strength, normative values, Turkish society
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muskuloskeletal Fizyoterapi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Amaç: Elin kavrama kuvvetinin normatif değerlerinin belirlenmesi; bunların yaş, cinsiyet ile ilişkisinin incelenmesi Yöntem: Araştırmaya İzmir'de yaşayan sağlıklı ve gönüllü kişiler katıldı. Katılımcılar üniversite kampüsleri, kamu ve özel iş yerleri, alışveriş merkezlerinden gönüllülük esasına dayanarak seçildi. Çalışmaya 20-89 yaş aralığındaki bireyler katıldı. El kavrama kuvveti el dinamometresi ile 3 defa ölçüldü. Üç ölçümün ortalaması alındı. Bulgular: 20-89 yaş aralığında 428 birey çalışmaya dahil edildi. El kavrama kuvveti ile yaş ve vücut kitle indeksi(VKİ) değişkenlerinin arasında olumsuz yönde bir ilişki bulundu. El kavrama kuvveti ile boy uzunluğu ve beden ağırlığı arasında olumlu bir korelasyon bulundu. Erkeklerin tüm yaş gruplarında ise el kavrama kuvveti kadınlardan daha yüksek bulundu. Sonuç: Erkeklerde ve kadınlarda yaşın artmasıyla birlikte el kavrama kuvvetinde düşme olduğu bulundu. Çalışmamızda kişilere özel rehabilitasyon programı oluşturmak ve tedavi sonuçlarını daha objektif değerlendirmek için el kavrama kuvvetinin Türk toplumuna özgü normatif değerleri belirlendi.
Özet (Çeviri)
Objective: Determination of hand grip strength normative measurements; investigation the relation of age and gender Method: Healthy and voluntary people living in İzmir participated in the study. Participants were chosen on a voluntary basis from university campuses, shopping centers, public and private offices. To the study, 20-89 age range of the people participated. Hand grip strength was measured 3 times with hand dynamometer. Mean of 3 trials were recorded. Results: 20-89 age range of 428 people participated. It was found that a significant relationship in the negative direction between hand grip strength and BMI, age. It was determined relationship in the positive direction between hand grip strength and height, weight. In all age group, hand grip strength in male is higher than female. Conclusion: It was found that there was a decrease in hand grip strength of men and women with the increase age. Hand grip strength normative values of Turkish society are determined to create special rehabilitation program, and evaluate the results more objectively.