Denge ve kuvvet antrenmanlarının zihinsel engellilerde kuvvet ve denge gelişimine etkileri
Effects of the balance and strength training on intellectual disability strength and balance growth
- Tez No: 458318
- Danışmanlar: PROF. DR. CEM ŞEREF BEDİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoloji, Spor, Physiology, Sports
- Anahtar Kelimeler: Zihinsel Engelli, Kuvvet, Denge, Antrenman, Intellectual Disability, Balance, Strength, Training
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Egzersiz Fizyolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Amaç: Zihinsel engelli bireylerin kuvvet ve dengeleri engelli olmayanlara göre daha düşüktür. Kuvvet ve denge düşüklüğü hareket yeteneğini ve günlük iş yapabilme becerisini olumsuz etkileyebilen faktörlerdir. Bu araştırmanın amacı; kuvvet ve denge egzersiz programının eğitilebilir düzeyde zihinsel engelli bireylerin kuvvet, denge, sürat, esneklik gibi motor becerilerin geliştirilmesi üzerine etkisini incelemektir. Yöntem: Bu çalışma T.C. MEB İzmir Çiğli Atatürk Organize Sanayi Bölgesi Özel Eğitim İş Uygulama Merkezinde eğitim alan orta ve ağır düzeyde zihinsel engelli öğrencilerde yapılmıştır. 13-24 yaş arası kadın ve erkek öğrencilerden 32 gönüllü katılmıştır. Katılımcılardan 16 kişi uygulama grubu 16 kişi kontrol grubu olarak ayrılmıştır. Bu araştırmaya katılan bireylerin antropometrik (boy uzunluğu, vücut ağırlığı, vücut kütle indeksi ve vücut yağ oranı) ölçümleri alınmıştır. Motor becerilerini ölçmek için“Eurofit Special”testi (kuvvet, hız, denge ve esneklik ölçen test bataryası) uygulanmıştır. Bu test bataryasına ek olarak, statik denge için“SLST”(Single Leg Stance Test)“ ve genel kuvvet testi DGA (Durarak Geriye Atma) uygulanmıştır. Uygulama grubuna sekiz hafta süre ile haftada iki gün, birer saat özel hazırlanmış kuvvet ve denge egzersizleri programı uygulanmıştır. Kontrol grubu ise aynı sürede oyun oynamışlardır. Egzersiz programının sonunda kuvvet ve denge ölçen testler tekrarlanmıştır. Verilerin çözümlenmesinde Windows için SPSS 21 istatistik paket programı kullanılmıştır. Dengeli dağılım göstermeyen grup verileri için ”Wilcoxon“ testi kullanılmıştır. Grup içi egzersiz öncesi ve sonrası farkı için ”Samples Paired-t test“ ve gruplar arası verilerin karşılaştırılmasında ”Independent-Sample t" test kullanılmıştır. İstatistiksel anlamlılık düzeyi p≤0.05 olarak alınmıştır. Bulgular: Sekiz haftalık kuvvet ve denge egzersiz programı sonunda uygulama grubunda göğüs pas kuvvetinde anlamlılığa yakın, genel kuvvet ve esneklik ölçümlerinde istatistiksel anlamlı gelişme olduğu belirlenmiştir (P≤0,05). Kontrol grubunda sadece göğüs pas ölçümlerinde anlamlı artış saptanmıştır. Sonuç: Sekiz haftalık kuvvet ve denge becerisini içeren antrenman programı zihinsel engelli bireylerin kuvvet ve esnekliklerine olumlu katkı sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: The strengths and balances of intellectual disability individuals are lower than those without disabilities. Low strength and balance are the factors that can adversely affect the ability to move and the ability to do daily work. The purpose of this research was to investigate the effeccts of strength and balance training program on the development of motor skills such as strength, balance, speed, flexibility of the intellectual disability individuals at trainable level. Method: This study was carried out on moderate and severely intellectual disability students studying at“T.C. MEB Izmir Çiğli Atatürk Organize Sanayi Bölgesi Özel Eğitim Iş Uygulama Merkezi”. Thirty-two male and female students between 13 and 24 years old participated. Participants were divided into two groups of 16 members, as control group and practice group. Participants' antropometric (height, body weight, body mass index and body fat ratio) measurements were taken. The“Eurofit Special”test (the test battery for measuring strength, speed, stability and flexibility) was applied to measure motor skills. In addition to this test battery, the“SLST (Single Leg Stance Test)”for static balance and the general strength test OHT (Over Head Throws) were applied. For the practice group, a special strength and balance exercise program was applied for an hour a day and two days a week for eight weeks. The control group played games during the same period. At the end of the exercise program, the strength and balance tests were repeated. SPSS 21 statistical package program for Windows was used to analyze the data.“Wilcoxon”test was used for group data without balanced distribution. For the difference between before and after in-group exercise,“Samples Paired-t test”and for the comparison between groups“Independent-Sample t test”was used. Statistical significance level was taken as p ≤0.05. Results: At the end of the eight-week exercise program of strength and balance, it was determined that there was a statistically significant improvement in general strength, chest pass strength and flexibility measurements in the practice group (P ≤0,05). In the control group only a significant increase in chest pass was determined. Conclusion: The training program, which includes eight weeks of strength and balance skills, has contributed positively to the strength and flexibility of individuals with intellectual disabilities.