Farklı vücut pozisyonlarında bilişsel performansın test skorları ve frontal beyin oksijenlenmesi ile değerlendirilmesi
Evaluation of cognitive performance in different body positions via test scores and frontal brain oxygenation
- Tez No: 458327
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT ÖZGÖREN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyofizik, Biophysics
- Anahtar Kelimeler: Bilişsel Performans, fNIRS, Pozisyon Değişikliği, Cognitive Performance, fNIRS, Positional Change
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyofizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
Amaç: Vücut pozisyonunun, bilişsel performansın ve bunların etkileşimlerinin frontal beyin oksijenlenmesine etkilerinin çalışılması amaçlanmıştır. Hipotez 1: Pozisyonun, bilişsel testin ve pozisyon-bilişsel test etkileşiminin frontal beyin oksijenlenmesine etkisi vardır. Hipotez 2: Bilişsel test skoru ve frontal beyin oksijenlenmesi arasındaki ilişki pozisyondan etkilenir. Yöntem: On iki gönüllü katılımcıya oturma ve sırt üstü uzanma pozisyonlarında Bas/Basma ve N-geri testleri yaptırılarak bilişsel performansları tepki süreleri ve doğru yanıt oranları ile ölçülmüştür. Her pozisyonda ve her testin öncesi ve esnasında işlevsel yakın kızılaltı işaretleme (fNIRS) yöntemi ile ön beyin bölgelerindeki oksijen değişimleri takip edilmiştir. Bulgular ve Sonuç: Bas/Basma testine ait bilişsel performansların pozisyondan etkilendiği, N-geri testinine ait bilişsel performansların etkilenmediği görülmüştür. Frontal beyin bölgesinden ölçülen oksihemoglobin miktarlarının vücut pozisyonundan, deoksihemoglobin miktarlarının bilişsel testin tipinden etkilendiği bulunmuştur. Hemodinamik değişimler ile bilişsel performans arasındaki korelasyonun pozisyondan etkilendiği gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: It is aimed to investigate effects of body position, cognitive performance, and their interactions on frontal brain oxygenation. Hypothesis 1: Position, cognitive performance, and their interaction has effect on frontal brain oxygenation. Hypothesis 2: The relation between cognitive task score and frontal brain oxygenation is affected by position. Methods: Twelve volunteers attained Go/No-Go and N-back tasks in sitting and supine positions and their cognitive performance was measured as reaction times and correct response ratio. Before and during each task in each position, their frontal brain oxygenation was monitored by functional near-infrared spectroscopy (fNIRS). Results and Conclusion: It is observed that cognitive performance in Go/NoGo task was affected by position while N-back task was not. It is found that levels of oxyhemoglobin concentration is affected by body position while deoxyhemoglobin concentration levels were affected by type of cogitive task. Correlation between hemodynamic variations and cognitive performance is affected by body position.