KOAH akut ataklarında mycoplasma pneumoniae, chlamydophila pneumoniae, legionella pneumophila sıklığının araştırılması
Investigation of mycoplasma pneumoniae, chlamydophila pneumoniae and legionella pneumophila in patients with acute exacerbations of chronic obstructive pulmonary disease
- Tez No: 458342
- Danışmanlar: PROF. DR. NEVRİYE GÖNÜLLÜ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları, Clinical Microbiology and Infectious Diseases
- Anahtar Kelimeler: Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı, akut alevlenme, Mycoplasma pneumoniae, Chlamydophila pneumoniae, Legionella, Chronic Obstructive Pulmonary Disease, Acute exacerbation, Mycoplasma pneumoniae, Chlamydophila pneumoniae
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Arka plan: Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) tüm dünyada önemli bir sağlık sorunu ve önemli morbidite ve mortalite nedenidir. KOAH alevlenmelerinin etiyolojisi heterojendir. Enfeksiyonlar KOAH akut ataklarında (KOAHAA) büyük bir rol oynamaktadır. Alevlenme nedenleri arasında atipik bakteriler de yer alır. Özellikle serolojik çalışmalar atipik bakterilerin KOAHAA'da akut rol oynayabileceğini düşündürmekle birlikte bu konudaki veriler yetersizdir. Tasarım: Prospektif çalışma. Çalışmanın yürütüldüğü yer: Bir üniversite hastanesi (İstanbul Üniversitesi, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi) ve bir eğitim araştırma hastanesi (Yedikule Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi) Amaç: KOAHAA'da Mycoplasma pneumoniae, Chlamydophila pneumoniae, Legionella pneumophila sıklığını araştırmak. Yöntem: Araştırmaya iki yıllık dönemde 142 hasta (103 yatan, 39 ayakta tedavi gören) dahil edildi. Hastalarda nonspesifik kültür, Legionella kültürü, Legionella için DFA, Legionella, Mycoplasma ve Chlamydia için PCR, Mycoplasma ve Chlamydia için ELISA ile IgM incelemeleri yapıldı. 20 sağlıklı erişkin hasta kontrol grubu olarak alınarak Mycoplasma ve Chlamydia için ELISA ile IgM bakıldı. Bulgular: Hastaların erkek/kadın oranı 6,1, yaş ortalaması 66,2 ± 10,6 bulundu. Hastaların %51,5'inde flora bakterileri saptandı. Pseudomonas 17 hastada (%13) ile en sık saptanan patojendi. İkinci sıklıkta saptanan patojen ise 12 hasta (%9) ile Legionella idi. Sıklık sırasına göre daha sonraki sıralama şu şekilde saptandı; H. influenzae 11 hasta (%8), S. pneumoniae 11 hasta (%8), Klebsiella 6 hasta (%4), M. catarrhalis 3 hasta (%2), Acinetobacter 3 hasta (%2), Mycoplasma 2 hasta (%1,5) Enterobacter 2 hasta (%1,5), Serratia 2 hasta (%1,5). K. ascorbata, C. freundii, P. mirabilis, C. albicans, E. coli ise 1'er hastada bulundu. 1 hastada hem Legionella hem Mycoplasma aynı anda saptandığından toplam olarak 13 hastada (%10) atipik etkenlerin rol oynadığı görüldü. Atipik etkenlerin saptandığı tüm hastalar yatarak tedavi edilmesi gereken hastalardı. Sonuç: Araştırmamızda özellikle Legionella olmak üzere atipik etkenlerin KOAHAA'larında önemli rolü olabileceği saptandı.
Özet (Çeviri)
Background: Chronic Obstructive Pulmonary Disease (COPD) is a major health problem and a major cause of morbidity and mortality all over the world. The etiology of COPD exacerbations is heterogeneous. Infections play a major role in the acute attacks of COPD (AE-COPD). Among the causes of exacerbations are atypical bacteria. Serologic studies in particular suggest that atypical bacteria may play a role in acute exacerbations COPD, but the data in this regard are insufficient. Design: A prospective study. Setting: A university hospital (Istanbul University, Cerrahpaşa Medical Faculty) and an educational research hospital (Yedikule Chest Diseases and Thoracic Surgery Education and Research Hospital). Aim: To investigate the frequency of Mycoplasma pneumoniae, Chlamydophila pneumoniae and Legionella pneumophila in AE-COPD. Methods: The study included 142 patients (103 inpatients, 39 outpatients) over a two-year period. Patients were examined by nonspecific culture, Legionella culture, DFA for Legionella, PCR for Legionella, Mycoplasma and Chlamydia, ELISA for Mycoplasma and Chlamydia. 20 healthy adult patients were taken as control group and were checked for Chlamydia IgM by ELISA. Findings: The male / female ratio of the patients was 6.1 and the mean age was 66.2 ± 10.6. Flora bacteria were detected in 51.5% of the patients. Pseudomonas was the most frequent pathogen in 17 patients (13%). The second most frequent pathogen was Legionella with 12 patients (9%). The next ranking relative to the order of frequency was as follows; H. inflienzae was found in 11 patients (8%), S. pneumoniae in 11 patients (8%), Klebsiella in 6 patients (4%), M. catarrhalis in 3 patients in 2 patients, Acinetobacter in 3 patients in 2 patients, Mycoplasma in 2 patients 1,5%) Enterobacter 2 patients (1,5%), Serratia 2 patients (1,5%). K. ascorbata, C. freundii, P. mirabilis, C. albicans and E. coli were in one patient. Atypical factors were found to play a role in a total of 13 patients (10%) because 1 patient was detected both Legionella and Mycoplasma. All the patients whose atypical microorganisms were detected were the patients who should be treated in bed. Conclusion: It has been determined in our study that atypical bacteria especially Legionella may play an important role in AE-COPD.