Özel hastanelerde finans yöneticilerinin profilinin belirlenmesi
The profile analysis of finance managers in private hospitals
- Tez No: 458352
- Danışmanlar: PROF. DR. KAMİL AHMET KÖSE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hastaneler, Hospitals
- Anahtar Kelimeler: Finans yöneticisi, kişilik profili, yönetici, çalışma stili, hastane yönetimi, Financial manager, personality profile, manager, working style, the hospital management
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Son yıllarda devletin sağlığa bakış açısının değişmesi sonucu artan özel hastanelerle birlikte bu kuruluşlarda çalışan finans yöneticilerinin profilinin belirlenmesi de gerekli olmuştur. Bu çalışmanın amacı; finans yöneticilerinin profilini ortaya koyarak durumu tespit etmek, aynı zamanda hastanelerde insan kaynakları yönetiminin işini kolaylaştırmak ve iyi bir finans yöneticisi profilini ortaya çıkararak bilgi kaynağı teşkil etmektir. Araştırmamızda yapılan anket çalışmasıyla İstanbul ili içerisinde 50 özel hastanenin finans yöneticilerinin profili belirlenmiş olup, finans yöneticilerinin profillerini belirleyen değişkenler ve sahip oldukları çalışma stilleri saptanmıştır. Kişilik profilini belirleyen kişisel çalışma stilleri; İş Bitirici, Ekipçi, Analizci, Perspektif Açıcı'dır. Bunun yanısıra finans yöneticilerinin sosyodemografik özellikleri de belirlenmiştir. Araştırma sonunda toplanan veriler ANOVA, Kruskal Wallis ve Khi-Kare testleri ile değerlendirilmiştir. Araştırmamızın sonuçlarına göre, finans yöneticilerinin en çok sırasıyla iş bitirici (% 46), analizci (% 34), ekipçi (% 20) stilinde çalıştıkları bulunmuştur. Hiçbir yönetici perspektif açıcı stilde çalışmamaktadır. Kişisel çalışma stilleri ile eğitim durumu arasında önemli bir fark olduğu bulunmuştur (p=0.006). Ayrıca kişisel çalışma stillerine göre yaş ortalama değerleri arasında bir fark bulunamamıştır (p=0.088). Çalışma yılları arasında da bir farkın olmadığı bulunmuştur (p=0.185). Bu araştırma sonucunda belirlenen özel hastanelerde finans yöneticilerinin çoğunlukla işbitiren ve analiz yeteneğine sahip kişiler olmaları halinde bu işletmelerde tutunabildikleri ve eğitim durumlarının istenilen yönetici özelliklerini pekiştirdiği ve tercih edilmelerine neden olduğu belirlenmiştir. Hastanelerde çalışan finans yönetcilerinde, inovasyonda çok etkili olduğunu bildiğimiz ekipçi ve perspektif açıcı çalışma stiline rastlanmamıştır.
Özet (Çeviri)
Sarıtaş, T.T. (2014). The Profile Analysis of Finance Managers in Private Hospitals. Istanbul University, Institute of Health Science, Department of Health Economics. The Thesis of Master of Science. İstanbul. In recent years as a result of change in our government's point of view to health with the increasing private hospitals, it has became necessary to certainize the profile of finance managers working in these organizations. The purpose of this study is to identify the status by putting out the profile of finance managers, at the same time to ease the work of human resources management and to create a source of information by uncovering a good financial manager profile. In our study we have certainized the profile of personality of financial managers working at 50 private hospitals, their working style and the variables that effects their profile of personality. The working styles are; Task Driver, Builder, Analyzer, Perspective Creator. As well as the working styles the financial managers sociodemographic properties has been also determined. The datas have been collected at the end of this study are evaluated by the ANOVA, Kruskal Wallis and Chi-square tests. According to the results of our study, we have found that the financial managers are mostly working as Task Driver (% 46), Analyzer (% 34), Builder (% 20). None of the financial managers are working as Perspective Creator. We have found significantly differences between the working style and educational status (p=0.006). Also we could not find a difference between working style and average age values (p=0.088). It is also observed that there is no difference between the working years (p=0.185). At the end of our study we have determined that if the finance managers are more task driver and analyzer they can more easily find place at the private hospitals we determined and the education status is a cause to be preffered by the hospital management. The finance managers which has the working styles as builder and perspective creator which has effect at innovation can less find place at these private hospitals.