Bir üniversite hastanesi çalışanlarında bel ağrısı sıklığı ve etkileyen faktörler
Prevalence and influencing factors of low back pain in A university hospital employees
- Tez No: 458397
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYŞEGÜL ERDOĞAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Bel ağrısı, hastane personeli, etkileyen faktörler, Low bac pain, hospital staff, influencing factors
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Bu araştırmada Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi'nde çalışan tüm sağlık personelinde bel ağrısı sıklığını saptamak ve bel ağrısını etkileyen faktörleri ortaya koymak amaçlanmıştır. KSÜ Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi'nde çalışan hastane personelinde anket yöntemi ile yapılan tanımlayıcı tipte bir araştırmadır. Tüm çalışanlarda hayat boyu bel ağrısı varlığı %67,5, son 1 yılda bel ağrısı varlığı %59,6 ve son 3 ayda bel ağrısı varlığı %49,6 olarak bulunmuştur. Araştırmada en sık bel ağrısı sırasıyla hemşirelerde (%61,6), doktorlarda (%59,6) ve tıbbi sekreterlerde (%56,8) tespit edilmiştir. Oswestry Bel Ağrısı Ölçeği'ne göre bel ağrısı olan çalışanlarda, bel ağrısının yaşamlarını hafif düzeyde engellediği saptanmıştır. Araştırmada tüm çalışanlarda kadın olma, eğitim durumunun yüksek olması, sağlığı kötü algılama, kronik hastalık varlığı, ekonomik durumunu yüksek algılama, eğilerek çalışma, ağır kaldırma-taşıma, el kol omuz ve parmakları sık kullanma, uzun süre ayakta çalışma, yatak yapma ve hastayı sedyeden yatağa aktarma durumları ile kronik bel ağrısı arasında ilişki bulunmuştur. Sonuç olarak araştırmada hastane çalışanlarında bel ağrısı sıklığı yüksek oranda bulunmuştur. Bu araştırma ile bel ağrısını etkileyen faktörler incelenmiş olup hastane çalışanlarında bel ağrısı ile ilgili gerekli önlemlerin arttırılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, we have aimed to reveal the elements influencing the low back pain and to ascertain the prevalence of the disease (low back pain) among the hospital staff at Kahramanmaraş Sütçü İmam University, Health Practice and Research Hospital. This is a kind of descriptive research carried out by way of survey forms handed out the hospital staff at KSÜ, Health Practice and Research Hospital. Taking into account all of the employees, the life-long low back pain has been observed as %67,5, in the recent year as %59,6 and in the last three months as %49,6. In the study, the low back pain has been encountered most frequently, in nurses (%61,6), doctors (%59,6) and medical secretaries (%56,8), respectively. In reference to the Oswestry low back pain scale, we have come through that the low back pain has mildly reduced the quality of life of the employees having the disease. In the study, we have found a strong correlation between the chronic low back pain and female gender, high educational attainment, perception of health badly, having a chronic disease, perception of economic situation highly, working by leaning, lifting-carrying heavy, overuse the hand, arm and fingers, working for a long time standing, laying a bed and transferring a patient from the sage to the bed. Consequently, in the study, the prevalence of low back pain has been high in hospital employees. With this research, the elements influencing the low back pain have been analyzed and we have suggested that the necessary precautions related to the low back pain of the hospital employees should be taken.