16-21 yaş arası elit düzeydeki takımların genç sporcularının duygusal zekâ düzeylerinin incelenmesi
Investigation of Emotional Intelligence Levels of Young Athletes in Elite Teams Aged 16-21
- Tez No: 458435
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SİNAN AYAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Duygusal Zekâ, Futbol, Elit Sporcu, Futbolcu, Emotional Intelligence, Football, Elite Athlete, Footballer
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Duygusal zekâ farkındalığı, sporcunun kişisel becerilerini sergilemesinde ki etkileyici rollerden birisi olarak görülmektedir. Bu araştırma, genç yaştaki elit futbolcuların duygusal düzeylerini incelemek amacıyla yapılmıştır. Çalışmanın örneklemini, Türkiye Süper Ligi'nde bulunan Adana Spor, Gaziantep Spor, Gençlerbirliği, Kayseri Spor, Konya Spor ve Osmanlı Spor U 21, U 19, U 17 ve U 16 takımlarında oynayan 382 (n: 382 erkek) genç futbolcu oluşturmuştur. Çalışmada, Schutte duygusal zekâ ölçeği kullanışmıştır. Veri analizi için SPSS 21 programı kullanılmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen bulgulara göre; yaş, futbolcuların duygusal zekâ düzeyleri, lig kategorisi, alt yapıdan yetişen bir oyuncu olup-olmadığı, mevki, okul türü, babanın eğitim durumu, ikamet yeri ve spora başlama yaşı kriterlerine göre incelendiğinde, gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar görülmüştür (p0.05).
Özet (Çeviri)
Awareness of emotional intelligence is seen as one of the impressive roles of the athlete in displaying his personal skills. This study was carried out in order to determine the emotional intelligence level of young athletes in elite teams aged 16-21. The sample of the study was 382 (n: 382 boys) young football players playing in the teams of Adana FC, Gaziantep FC, Gençlerbirliği FC, Kayseri FC, Konya FC and Ottoman FC U 21, U 19, U 17 and U 16 teams in the Turkish Super League. Schutte Scale of Emotional Intelligence test was used in this study. Data analysis was used SPSS 21 statistics software program. As a result of the study, there were significant difference in the emotional intelligence levels of young Footballers joined in this research, in terms of age, league category, whether or not started football Career in present team, position, type of undergraduate school, educational level of father, educational level of mother, place of residence and age of first sport participation. There were no difference in the emotional intelligence levels of young Footballers joined in this research, in terms of year of play and educational level of father.