Hemşirelerdeki motivasyon düzeyinin ekip çalışması üzerindeki etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effect of nurse motivation levels on teamwork
  1. Tez No: 458454
  2. Yazar: AYŞE ÇELİK GÜLER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. ANİTA KARACA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Hemşirelik, motivasyon, ekip çalışması, motivasyon faktörleri, verimlilik, Nursing, motivation, teamwork, motivation factors, productivity
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Bilim Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Amaç: Bu çalışma, hemşirelerdeki motivasyon düzeyinin ekip çalışmasına olan etkisini değerlendirmek ve motivasyon ile ekip çalışması arasındaki ilişkiyi inceleyerek etkileyen faktörleri belirlemek amacıyla planlandı. Gereç ve Yöntem: Tanımlayıcı tipteki bu çalışma İstanbul ili merkezinde faaliyet gösteren özel bir grup hastanesinde gerçekleştirildi. Araştırma verilerinin toplanmasında,hemşirelerinsosyo-demografik ve çalışma yaşamına ilişkin özelliklerini belirlemek amacı ile oluşturulan“Hemşire Bilgi Formu”ile Ekip Çalışması Tutumları Ölçeği“ ve ”Motivasyon Ölçeği“ kullanıldı. Gerekli kurum ve ölçek izinleri alındıktan sonra veri toplama aşamasına geçilerek araştırmaya katılmayı kabul eden 304 hemşirede uygulandı.Verilerin istatistiksel değerlendirmesi SPSS 16.0 kullanılarak gerçekleştirildi. Bulgular: Çalışmamızda ”Ekip Çalışması Tutumları Ölçeği“nin Cronbach's Alpha katsayısı 0,947, ”Motivasyon Ölçeği“nin 0,852 olarak saptandı. ”Ekip Çalışması Tutumları Ölçeği“nden alınan en yüksek puanı (4,26 ± 0,988) ”Ekip liderleri gerektiğinde ekip üyelerinin birbirlerine yardım etmelerini sağlamalıdır“ maddesi alırken, en düşük puanı (2,80 ± 1,422) ”Ekip üyelerine yardım etmek, bireyin yapacak yeterince işi olmadığının göstergesidir“ maddesi aldı.”Motivasyon Ölçeği“nden ise alınan en yüksek puan (4,20 ± 0,972) ”İşimi severek yapıyorum“ maddesi alırken, en düşük puanı (2,68 ± 1,277) ”Her an işime son verilebileceği endişesini taşıyorum" maddesinin aldığı görüldü. Sonuç: Hemşirelerde motivasyon düzeyinin artması ile ekip çalışması arasında çok düşük /düşük düzeyde anlamlı bir ilişki olduğu saptandı.
Özet (Çeviri)
Objective: This study was planned for the purpose of evaluating the effect of nurse motivation levels on teamwork, examining the relation between motivation and teamwork, and the determining factors. Material and Method: This descriptive work was carried out in a private group hospital operating in the center of Istanbul province. A“Nurse Information Form”,“Teamwork Behavior Measure”, and“Motivation Measure”, all of which were created to determine characteristics regarding the socio-demographic and working life of nurses, were used in collecting research data. Upon obtaining the necessary institution and measure permissions, it was proceeded to the data collection stage andit was applied to 304 nurses who agreed to participate in the research. Statistical evaluation of the data was performed using SPSS 16.0. Findings: In our work, the Cronbach's Alpha coefficient of the“Teamwork Behavior Measure”was determined as 0,947 and 0,852 for the“Motivation Measure”. The statement“Team leaders must ensure that team members help each other when necessary”received the highest point (4,26 ± 0,988) from the“Teamwork Behavior Measure”, while the statement“Helping team members is an indicator that the individual does not have much work to do”received the lowest point (2,80 ± 1,422). The statement“I do my workfondly”received the highest point (4,20 ± 0,972) from the“Motivation Measure”, and it has been seen that the statement“I worry that I could be fired at any moment”received the lowest point (2,68 ± 1,277). Conclusion: We found that there is a significant relation between nurses motivation levels and teamwork, at a very low or low level.