Hemşirelerde işe adanmışlık ve bireysel iş performansı ilişkisinde kariyer tatmininin aracı rolü
The mediating role of career satisfaction in the relationship between work commitment and individual job performance among nurses
- Tez No: 1018356
- Danışmanlar: PROF. DR. MAHMUT AKBOLAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
- Anahtar Kelimeler: İşe Adanmışlık, Bireysel İş Performansı, Kariyer Tatmini, Hemşire, Work Engagement, Individual Job Performance, Career Satisfaction, Nurses
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: İşletme Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Bölük, R. (2025). Hemşirelerde işe adanmışlık ve bireysel iş performansı ilişkisinde kariyer tatmininin aracı rolü. (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Sakarya Üniversitesi. Bu araştırma, sağlık hizmetlerinin sunumunda vazgeçilmez bir role sahip olan hemşirelerin işe adanmışlık düzeyleri ile bireysel iş performansları arasındaki ilişkiyi ve bu süreçte kariyer tatmininin olası aracılık rolünü belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Sağlık kurumlarında hizmet kalitesinin sürdürülebilirliği ve hasta güvenliğinin sağlanması, büyük ölçüde hemşirelerin işlerine duydukları fiziksel, duygusal ve bilişsel bağlılığa dayanmaktadır. Bu bağlamda çalışmanın temel problemi, işe adanmışlığın performansa nasıl yansıdığını ve mesleki tatmin algısının bu ilişkideki köprü işlevini analiz etmektir. Nicel ve kesitsel bir araştırma tasarımına sahip olan çalışma, Sakarya ilindeki bir kamu hastanesinde görev yapan 1199 hemşireden oluşan bir evrende gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın örneklemini, gönüllülük esasına dayalı olarak kolayda örnekleme yöntemiyle seçilen 266 hemşire oluşturmuştur. Veri toplama sürecinde sosyo-demografik soru formunun yanı sıra; Rich ve diğerleri (2010) tarafından geliştirilen“İşe Adanmışlık Ölçeği”, Koopmans ve diğerleri (2013) tarafından sunulan“Bireysel İş Performansı Ölçeği”ve Greenhaus ve diğerleri (1990) tarafından geliştirilen“Kariyer Tatmini Ölçeği”kullanılmıştır. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistiklerin yanı sıra geçerlilik ve güvenilirlik analizleri (AFA ve DFA), korelasyon, çoklu regresyon ve PROCESS Macro aracılık analizi yöntemleri kullanılmıştır. Bulgular, hemşirelerin işe adanmışlık düzeylerinin yüksek (Ort. = 3,78) olduğunu; buna karşın kariyer tatmini (Ort. = 3,20) ve bireysel iş performansının (Ort. = 3,03) orta düzeyde olduğunu göstermektedir. Boyutlara ilişkin analizler, fiziksel adanmışlığın en yüksek ortalama değere sahip olduğunu (Ort. = 3,93), duygusal adanmışlığın ise en düşük düzeyde kaldığını (Ort. = 3,34) ortaya koymuştur. Korelasyon analizi, işe adanmışlığın hem bireysel iş performansı (r = 0,210, p < 0,05) hem de kariyer tatmini (r = 0,380, p < 0,05) ile pozitif ve anlamlı düzeyde ilişkili olduğunu göstermiştir. Regresyon sonuçları, işe adanmışlığın iş performansını (β = 0,184, p < 0,05) ve kariyer tatminini (β = 0,380, p < 0,05) anlamlı biçimde yordadığını doğrulamıştır. Ancak kariyer tatmininin iş performansı üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir etkisinin bulunmadığı (p > 0,05) belirlenmiş; bu durum, bu örneklemde işe adanmışlık ile iş performansı arasındaki ilişkide kariyer tatmininin aracılık rolü üstlenmediğini göstermektedir. Ayrıca demografik analizler, evli hemşirelerin bekarlara kıyasla daha yüksek düzeyde duygusal adanmışlık ve kariyer tatmini bildirdiğini; lisansüstü eğitim düzeyine sahip hemşirelerin ise görev performansına ilişkin algılarının daha yüksek olduğunu ortaya koymuştur. Sonuç olarak, hemşirelerde işe adanmışlık düzeyinin yükselmesi bireysel performansı doğrudan artırmaktadır. Sağlık yöneticilerine, hemşirelerin duygusal adanmışlıklarını güçlendirecek kurum kültürü çalışmaları yapmaları, motivasyon odaklı ödüllendirme sistemleri geliştirmeleri ve şeffaf kariyer planlama süreçleri oluşturmaları önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Bölük, R. (2025). The mediating role of career satisfaction in the relationship between work commitment and individual job performance among nurses. (Unpublished master's thesis). Sakarya University. This study aims to investigate the relationship between nurses' work engagement and individual job performance, and to examine the potential mediating role of career satisfaction within this relationship. As key actors in healthcare delivery, nurses play a critical role in ensuring the sustainability of service quality and patient safety. Their level of physical, emotional, and cognitive engagement with their work constitutes a fundamental determinant of organizational effectiveness. Accordingly, the central research problem of this study is to elucidate the extent to which work engagement translates into job performance and to determine whether career satisfaction serves as a mediating mechanism in this association. Adopting a quantitative, cross-sectional research design, the study was conducted in a public hospital in Sakarya, Türkiye, with a target population of 1,199 nurses. The sample comprised 266 nurses selected through convenience sampling on a voluntary basis. Data were collected using a socio-demographic questionnaire alongside three validated instruments: the Work Engagement Scale developed by Rich et al. (2010), the Individual Work Performance Scale proposed by Koopmans et al. (2013), and the Career Satisfaction Scale developed by Greenhaus et al. (1990). The data analysis procedure involved descriptive statistics, reliability and validity assessments (exploratory and confirmatory factor analyses), Pearson correlation analysis, multiple linear regression analysis, and mediation analysis conducted using the PROCESS macro. The findings indicate that nurses reported a high level of work engagement (M = 3.78), whereas career satisfaction (M = 3.20) and individual job performance (M = 3.03) were observed at moderate levels. Dimension-specific analyses revealed that physical engagement yielded the highest mean score (M = 3.93), while emotional engagement exhibited the lowest (M = 3.34). Correlation analysis demonstrated that work engagement was positively and significantly associated with both individual job performance (r = 0.210, p < 0.05) and career satisfaction (r = 0.380, p < 0.05). Regression results further confirmed that work engagement significantly predicted job performance (β = 0.184, p < 0.05) and career satisfaction (β = 0.380, p < 0.05). However, career satisfaction did not exert a statistically significant effect on job performance (p > 0.05), indicating the absence of a mediating effect in the relationship between work engagement and job performance within this sample. Additionally, demographic analyses revealed that married nurses reported higher levels of emotional engagement and career satisfaction compared to their single counterparts, while nurses with postgraduate education demonstrated higher perceptions of task performance. In conclusion, the findings suggest that enhancing nurses' work engagement directly contributes to improved individual job performance. From a managerial perspective, it is recommended that healthcare institutions implement organizational strategies aimed at strengthening emotional engagement, develop motivation-oriented reward systems, and establish transparent and structured career development pathways to foster sustained workforce performance.