Evli bireylerde kişilik özelliklerinin evlilik uyumu ve evlilik doyumu üzerine etkisi
The effects of personality traits on marital adjustment and marital satisfaction in married individuals
- Tez No: 458488
- Danışmanlar: PROF. DR. M. ENGİN DENİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Kişilik özellikleri, evlilik uyumu, evlilik doyumu, Personality traits, marital adjustment, marital satisfaction
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Kişilik özellikleri, evlilik hayatları boyunca bireylerin etkilendikleri ve evlilik yaşamlarına yön veren kavramlardır. Bu araştırma literatür tarama yöntemiyle evli bireylerde kişilik özellikleri ile evlilik uyumu ve evlilik doyumunun ilişkisini ortaya koymayı amaçlamaktadır. Araştırmanın verileri 125 evli kadın ve 125 evli erkek olmak üzere toplam 250 evli bireyden elde edilmiştir. Araştırmada bireylerin evlilik uyumları Locke ve Wallace (1959) tarafından geliştirilen Evlilik Uyumu Ölçeği kullanılarak belirlenmiştir. Bireylerin evlilik doyumları; Çelik ve Yazgan-İnanç (2009) tarafından hazırlanan Evlilik Doyumu Ölçeği kullanılarak belirlenmiştir. Evli bireylerin kişilik özelliklerini değerlendirebilmek için Bacanlı ve arkadaşları (2009) tarafından geliştirilen Sıfatlara Dayalı Kişilik Testi kullanılmıştır. Araştırmada bireylerin kişisel özellikleri 13 sorudan oluşan Kişisel Bilgi Formu kullanılarak saptanmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen bulgular değerlendirildiğinde, evlilik uyumu beş faktör kişilik özelliklerinden nevrotizm ile negatif yönde anlamlı ilişkiye sahiptir. Diğer taraftan, evlilik uyumu deneyime açıklık ve yumuşak başlılık ile pozitif yönde anlamlı ilişkiye sahiptir. Evlilik doyumu ile beş faktör kişilik özellikleri arasındaki ilişkiler incelendiğinde; evlilik doyumu ile nevrotizm arasında negatif yönde anlamlı ilişki görülmüştür. Diğer taraftan, evlilik doyumu yumuşak başlılık ile pozitif yönde anlamlı ilişkiye sahiptir.
Özet (Çeviri)
Personality traits are the concepts that lead to their marriage and life of individuals affected during the marriage life. In this study, the relationship between family concept, personality concept and marital adjustment and satisfaction of these concepts has been explained by literature search method. This study aims to reveal the relationship of personality traits with marital adjustment and marital satisfaction in married individuals. The data of the study were collected from 250 married individuals, 125 married women and 125 married men. In the study, marital adjustment of individuals was determined using the Marital Adjustment Scale developed by Locke and Wallace (1959). The marital satisfactions of the individuals were determined using the Marital Satisfaction Scale prepared by Çelik and Yazgan-İnanç (2009). In order to evaluate the personality traits of married individuals, the Adjective Based Personality Test developed by Bacanlı et al. (2009) was used. The personal characteristics of the individuals in the study were determined using a Personal Information Form consisting of 13 questions. When the findings obtained from the research are evaluated, marital adjustment has a significant negative correlation with neuroticism from the five factor personality traits. On the other hand, marital adjustment has a significant positive correlation with empirical clarity and softness. When the relationships between marital satisfaction and five factor personality traits are examined; there was a significant negative correlation between marital satisfaction and neuroticism. On the other hand, marriage satisfaction has a significant positive correlation with softness.