Evli bireylerin evlilik uyumlarının olumlu yanılsamalar ve kişilik özellikleri açısından incelenmesi
Examination of marital adjustment of married individuals in terms of positive illusions and personal characteristics
  1. Tez No: 583202
  2. Yazar: MUHAMMET ALİ AKYEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞAHİN KESİCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Olumlu yanılsama, idealleştirilmiş çarpıtma, çift uyumu, evlilik idealleri, dışa dönüklük, nevrotiklik, Positive illusion, idealistic distortion, couple adjustment, marrital idealizations, extroversion, neuroticism
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bu çalışmada evli bireylerin evlilik uyumları, olumlu yanılsamalar ve kişilik özellikleri açısından incelenmiştir. Araştırmanın çalışma grubu Konya ve Tokat illerinde yaşamakta olan, 113'ü erkek, 89'u kadın toplam 202 evli bireyden oluşmaktadır. Araştırmaya katılan bireylerin kişisel bilgilerinin elde edilmesi için Demografik Bilgi Formu, kişilik özelliklerinin belirlenmesi için Bacanlı, İlhan ve Aslan'ın (2009) geliştirdiği Sıfatlara Dayalı Kişilik Testi, evlilik uyumlarının belirlenmesi için Spanier (1976) tarafından geliştirilen Çift Uyum Ölçeği ve sahip oldukları olumlu yanılsamaların belirlenmesi için de Olumlu Yanılsama Ölçeği kullanılmıştır. Çalışma ilişkisel tarama modelindedir ve evli bireylerin sahip oldukları olumlu yanılsamalar, kişilik özellikleri ve çift uyumu arasındaki ilişkiyi ortaya koymak amacıyla pearson momentler çarpımı korelasyon analizi tekniği kullanılmıştır. Evli bireylerin sahip oldukları olumlu yanılsamalar ve kişilik özelliklerinin çift uyumunu yordayıp yordamadığını tespit etmek için ise çoklu regresyon analizi analizi kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre; Olumlu yanılsama ölçeğinin alt boyutları olan idealleştirilmiş çarpıtma, evlilik idealleri ve evlilik doyumu alt boyutları ile çift uyum ölçeğinin çiftler arasındaki fikir birliği, çiftlerin kendilerini duygusal olarak ifade etmesi, çiftler arasındaki doyum ve çiftler arasındaki bağlılık alt boyutları arasında pozitif yönlü ve anlamlı düzeyde ilişki bulunmuştur. Sıfatlara Dayalı Kişilik Testi'nin, Dışa Dönüklük, Deneyimlere Açıklık, Yumuşak Başlılık, Sorumluluk alt boyutları ile çift uyum ölçeğinin alt boyutları olan çiftler arasındaki fikir birliği, çiftlerin kendilerini duygusal olarak ifade etmesi, çiftler arasındaki doyum ve çiftler arasındaki bağlılık arasında pozitif yönlü anlamlı düzeyde, Nevrotiklik alt boyutu ile ise negatif yönde anlamlı bir ilişki olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, marital adjustment of married individuals is examined in terms of positive illusions and personal characteristics. The working group of the study consists of 202 married individuals including 113 male and 89 female individuals living in Konya and Tokat provinces. Demographic Information Form has been used in order to obtain personal information about the participants, Personality Test of Adjectives developed by Bacanlı, İlhan and Aslan (2009) has been used in order to identify the personal characteristics, Couple Adjustment Scale developed by Spanier (1976) has been used in order to define marital adjustment, and Positive Illusion Scale has been used in order to identify the positive illusions that the participants have. The study is in a survey model and Pearson Correlation Coefficient Technique has been used in order to present the relation between positive illusions, personal characteristics and marital adjustment. Multiple regression analysis has been used in order to identify if positive illusions and personal characteristics of the married individuals predict marital adjustment or not. According to results gained from the survey, there is a positive and significant relation between the sub-dimensions of Positive Illusions Scale, namely idealistic distortion, marital idealizationand marital satisfaction, and the sub-dimensions of Couple Adjustment Scale, namely consensus between couples, expressing themselves sentimentally, satisfaction between the couples and loyalty between the couples. It has been found out that there is a positive and significant relation between Extroversion, Openness to Experience, Tendermindedness, Responsibility sub-dimensions of the Personality Test of Adjectives and consensus between couples, expressing themselves sentimentally, satisfaction between the couples and loyalty between the couples sub-dimensions of the Couple Adjustment Scale, whereas there is a negative and significant relation between Neuroticism sub-dimension and the latter.