Bilinçli farkındalığın, mutlak gerçek ihtiyacı ile ruh sağlığı arasındaki ilişkide aracı değişken rolü
The mi̇ndfulness's medi̇ational role in between the need for absolute truth and mental health
  1. Tez No: 458492
  2. Yazar: MERVE CANSU TACI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MURAT ARTIRAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Mutlak Gerçek İhtiyacı, Depresyon, Anksiyete, Bilinçli Farkındalık, Need for Absolute Truth, Depression, Anxiety, Mindfulness
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu araştırmanın amacı bilinçli farkındalığın, bireylerin kendileri hakkında mutlak bilme ihtiyacı ile ruh sağlığı arasındaki ilişkide ne derece aracılık rolü olduğunun açığa çıkarılmasıdır. Araştırmanın evrenini kolaydan örneklem yöntemiyle seçilmiş İstanbul'da yaşayan, 16 - 55 yaş arası katılımcılar oluşturmaktadır. Katılımcılara veri toplama araçları olarak, örneklemin demografik özelliklerini belirlemek için Demografik Bilgi Formu, katılımcıların mutlak gerçek ihtiyacı puanlarını belirlemek için Mutlak Gerçek İhtiyacı Ölçeği (Şimşek,2013), ruh sağlığını ölçmek için Kısa Semptom Envanteri'nin alt boyutları olan Depresyon ve Kaygı Alt Ölçek maddeleri (Derogatis, 1992), ve farkındalıklarını ölçmek için Bilinçli Farkındalık Ölçeği (Özyeşil, Arslan, Kesici ve Deniz, 2011) olmak üzere çalışmada toplam dört adet ölçek verilmiştir. Aracı olup olmadığı test edilen bilinçli farkındalığın yapısal eşitlik modellemesinde yapılan analizlerinin sonuçları için oluşturulan ölçme modeli ve yapısal model geçerli uyum iyiliği değerleri vermiştir. Analiz sonuçlarına göre bilinçli farkındalığın, mutlak gerçek ihtiyacı ile ruh sağlığı arasında var olan ilişkide kısmi aracı olarak rol oynadığı sonucuna varılmıştır. Bunun psikoterapi süreçlerinde değerlendirilebilecek önemli bir sonuç olduğu varsayılabilir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research to test of mindfulness role in relationship between mental health and the need for absolute truth. The sample of the research consists of participants aged 16 - 55 living in Istanbul. There were 286 participants and they were chosen by random sampling method. Four different scale used for collecting data from participants in this research:“Questionnaire of demographic characteristics”for determine the demographic characteristics of sample.“Need for Absolute Truth Scale (Şimşek, 2013)”for determine participants need for absolute truth scores. Depression and Anxiety Subscales which are subscale of Brief Symptom Inventory (Derogatis, 1992) for measuring mental health. Mindfulness Scale (Özyeşil, Arslan, Kesici ve Deniz, 2011) for measuring awareness of participants. Using structural equation modelling, analysis of the data indicate that mindfullness which tested for mediating variable does partially mediates between NAT and Mental Health. Models of confirmatory factor analysis and structural equation are statistically acceptable according to fit indexes. The results may provide important information to be used in treatments procedures for psychotherapeutic processes.