Ağrı'nın turizm potansiyeli ve turizm pazarlaması sorunları
Tourism potential in Ağrı and tourism marketing problems
  1. Tez No: 458525
  2. Yazar: AHMET HALİL DIRBO
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALPEREN KAYSERİLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Turizm, Destinasyon, Türkiye, Ağrı, Ağrı'da Turizm, Tourism, Destination, Turkey, Ağrı, Tourism in Ağrı
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
Dünyada turizm sektörü hızla gelişme göstererek öne çıkmasının yanında, diğer sektörlere karşı kapsayıcı bir tutum sergilemesi, çeşitli istihdam alanları açarak önemli adımlar atmasını sağlamıştır. Bu durum Türkiye'de, gerek ekonomik olarak gerek kültürel olarak gerekse politikalar bakımından etkilerini göstermiştir. Turistik amaçlı yatırımlardaki artış, milli gelir içinde turizmin payının yükselişi, oluşturulan istihdam alanı, ödemeler dengesine olumlu katkısı, yabancı sermayeyi ülkeye çekmesi gibi unsurlar sektörün önemini ortaya koymuştur. Eldeki tez çalışması hem nicel hem de nitel araştırma yöntemlerinden faydalanmış olmasından dolayı karma desenli bir araştırmadır. Araştırmada Ağrı ilinde turizm destinasyonunun oluşturulup oluşturulamadığı hakkında hem literatür çalışması ile hem de yerinde yapılan saha gözlemleri ile materyal analizi için veri toplanmıştır.Ayrıca turizm sektöründe faaliyet gösteren işletmeciler ile anket uygulaması yapılarak sektörün güçlü ve zayıf yönleri değerlendirilmiştir. Çalışmada Ağrı'daki turizm değerleri ele alınmış ve turistik destinasyon oluşturulamamasının nedenleri ortaya konmuştur. Ağrı'da turizm destinasyonu oluşturabilmek için doğal, tarihi ve turistik potansiyel mevcut olmasına rağmen değerlendirilen turistik tesislerin kısa ömürlü olmalarının nedenleri ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
The tourism sector in the world has made a rapid progress and has taken an important position by opening up various employment areas, exhibiting an inclusive attitude towards other sectors as well as being prominent. This situation has economic and cultural as well as political effects in Turkey. The increases in tourism investments and the share of tourism within the national income, generated employment area, Positive contributions to the balance of payments, attracting foreign capital to the country, such as the importance of the sector has revealed. This thesis study is a mixed-pattern research because it has benefited both quantitative and qualitative research methods. İn the study, Data were collected both in the literature study and on-site field observations and also material analysis about tourism destinations that could be established in Ağrı province. In addition, the survey has been conducted with the operators who operating in the tourism sector and the strengths and weaknesses of the sector have been evaluated. In the study, the tourism values in Ağrı are discussed and the reasons why tourist destination could not be established were revealed. Although, there is natural, historical and touristic potential to create a tourism destination in Ağrı, the reasons for existing short-lived touristic facilities assessed are revealed.