Ekoturizmin Iğdır ili genelinde sürdürülebilir turizm gelişmesine katkı verme potansiyeli
The potential of ecoturism to continue the development of sustainable tourism in Iğdır
- Tez No: 638306
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ALPARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Turizm, Sürdürülebilir Turizm, Ekoturizm, Iğdır İli, Ekoturizm Potansiyeli, Tourism, Sustainable Tourism, Ecotourism, Iğdır Province, Ecotourism Potential
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ekoturizm Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Turizm sektörü dünyada hızla gelişen sektörlerden biridir. Özellikle deniz turizmi turizm sektörü içinde en popüler olanlarındandır. Ancak kısa sürede ekonomik kazançlar elde etmek isteyen bölgeler turizmin oluşturduğu olumsuz etkileri hesaba katmamış, taşıma kapasitelerini aşarak çevreye, doğal ve kültürel kaynaklara zarar vermiş, hatta çekiciliğinin azalmasına neden olmuştur. İnsanların eğitim, kültür ve çevre bilincinin artmasıyla şehirlerin gürültüsünden uzak, doğayla iç içe yaşama özlemi yeni turizm türlerinin hızla gelişimini sağlamıştır. Özellikle çevrenin korunmasını ön plana alan kısa süreli planlarla zarara uğratılmamasını, uzun vadeli sürdürülebilirliğini düşünen ekoturizmin türleri hızla kendini geliştirmektedir. Bu tez çalışmasındaki amacımız pek çok ekoturizm türlerinin görüldüğü Iğdır ilinin turizm gelişmesine katkı verme potansiyelinin belirlenmesidir. Türkiye'de güneşin ilk doğduğu, Doğu'nun Çukurova'sı olan Iğdır; coğrafi konumu, iklimi, sahip olduğu doğal güzellikleri, kuş göç yolları üzerinde bulunması, ekosistem ve habitat çeşitliliği ile zengin tür çeşitlerini içerisinde barındırması ile ekoturizm de yıldızı parlayan bir il olabilir. Iğdır ili üç ülkeye komşu olma özelliği ile dünyada ender sayılacak bir özelliğe sahiptir. Iğdır ili birçok medeniyetin ve uygarlığın hüküm sürdüğü eski tarihi ile Türk Milleti ve diğer milletlere ait birçok zenginlikleri çevresinde barındırmakta ve hemen hemen bütün ekoturizm türlerinin yapılabileceği özel bir coğrafi konuma sahiptir. Nuh'un gemisine güvenli bir liman olduğuna inanılan, Türkiye ve Avrupa'nın en büyük dağı Ağrı Dağı'nın büyük bölümünün il sınırlarında olması ve farklı coğrafi şekilleri ile ekoturizm faaliyetleri için ciddi bir potansiyele sahiptir. Bölgede kültür turizmi, botanik turizmi, dağcılık, yayla turizmi, doğa fotoğrafçılığı, kuş gözlemciliği, mağara turizmi, gastronomi turizmi vb. ekoturizme konu birçok faaliyet yapılabilmektedir. Bu tez çalışmamda arazi çalışmaları, gözlemler ve envanter çalışmaları yapılarak bölgenin ekoturizim potansiyeli incelemiş sürdürülebilir turizm gelişmesine katkı verme potansiyeli değerlendirilmiş ve analizler ile sonuç ve öneriler verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Tourism sector is one of the rapidly developing sectors in the world. Especially marine tourism is one of the most popular areas in the tourism sector. However, regions that want to gain economic gains in a short time have not taken into account the negative effects of tourism, have exceeded their carrying capacities, have harmed the environment, natural and cultural resources and even reduced their attractiveness. With the increase in people's awareness of education, culture and environment, longing for living away from the noise of cities and intertwined with nature has enabled the rapid development of new types of tourism. Ecotourism, which considers not to be harmed by short-term plans that prioritize the protection of the environment, and its long-term sustainability, is rapidly developing itself. The aim of this thesis is to determine the potential of Iğdır, where many ecotourism species are seen, to contribute to tourism development. Igdir in Turkey which is the birthplace of the sun's first East Cukurova, which, geographic location, climate, natural beauty it has, birds on the migration routes, ecosystems and ecotourism with the hosts in the rich type varieties with habitat diversity also star could be a shining city. Iğdır province is a rare feature in the world with its feature of being neighbor to three countries. Iğdır province has a special geographic location where almost all kinds of ecotourism can be built and the ancient history dominated by many civilizations and civilizations. Believed to be a safe haven from Noah's Ark, it has Europe's largest mountain in Turkey and Mount Ararat is in large part of provincial boundaries and geographic shapes with a significant potential for ecotourism activities. Iğdır, Noah's believed to be a safe harbor to ships, Turkey, and Europe's biggest mountain of Ararat is on the borders of Mount majority and geographic shape, has a significant potential for ecotourism activities. In the region, cultural tourism, botany tourism, mountaineering, plateau tourism, nature photography, bird watching, cave tourism, gastronomy tourism, such as many activities can be done subject to ecotourism. In this thesis, the ecotourism potential of the region has been examined by making field studies, observations and inventory studies, the potential of contributing to sustainable tourism development has been evaluated and analysis and results and suggestions have been given.