Liderlik türlerinin örgütsel bağlılığa etkisi: Kamu çalışanları üzerinde bir araştırma.
The effects of leadership types on the organizational commitment: A research on public employees
  1. Tez No: 458538
  2. Yazar: YASİN KORKMAZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYÇA CAN KIRGIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Liderlik, örgütsel bağlılık, liderlik türleri, Leadership, organizational commitment, leadership types
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Nişantaşı Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Liderlik türleri ve örgütsel bağlılık özelinde gerçekleşen bu çalışmanın amacı, bir kamu kurumu olan vergi dairelerinde liderlik türlerinin örgütsel bağlılığı ne şekilde etkilediğini açıklamaktır. Bu amacın gerçekleşmesi için literatür taraması ve anket uygulaması yapılarak oluşturulan araştırmada, çalışanların yöneticileri ile ilgili algıladıkları“liderlik davranışı”ile“örgütsel bağlılığı”arasındaki ilişkinin yönü, etkisi ve bu iki kavramın çeşitli demografik özellikler (cinsiyet, unvan, yaş, çalışılan birim, eğitim durumu, çalışma süresi vb.) ile arasındaki ilişki incelenmiştir. Liderlik davranışlarının örgütsel bağlılığı korelasyon ve regresyon analizleri sonucuna göre pozitif yönde ve orta düzeyde etkilediği, bu iki ilişkinin sonuçları olan özellikle de iş tatmini ve örgüt sağlığı üzerinde olumlu bir ilişkinin var olduğu görülmüştür. Çalışanların yöneticileri ile ilgili algıladıkları dönüşümsel ve etkileşimsel liderlik türleri, örgütsel davranışları en yüksek düzeyde etkileyen liderlik türleri olduğu belirlenmiştir. Demografik özelliklere göre inceleme sonuçlarına bakıldığında cinsiyet değişkenin etkili olmadığını yani kadınların ve erkeklerin liderlik-örgütsel bağlılık ilişkisinden eşit düzeyde etkilendiğini ve aynı şekilde çalışanların unvan ve yaş değişkenlerinde de liderlik-örgütsel bağlılık ilişkisinde fark gözlenmemiştir. Diğer taraftan çalışılan birimin, eğitim durumunun ve çalışma sürelerine göre yapılan inceleme sonuçları bu üç değişkenin de liderlik ve örgütsel bağlılık ilişkisinden kayda değer düzeyde etkilenmediklerini ortaya çıkarmıştır. Ulaşılan bu sonuç ve bulgular, vergi dairesinde çalışan bireylerin birçok açıdan benzer niteliklere sahip olduklarını ve bu nedenle söz konusu etkileşimden daha düşük düzeyde etkilendiklerini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research which is specific to leadership types and organizational commitment is to explain how leadership types in tax offices, a public institution affect organizational commitment. In order to achieve this aim, research and questionnaire survey were conducted to investigate the direction and effect of the relationship between“leadership behavior”and“organizational commitment”that employees perceive about their managers and the effects of these two concepts on various demographic characteristics (gender, title, age, working department, education level, working time, etc.). It was found that leadership behaviors positively and moderately affect organizational commitment according to the results of correlation and regression analyzes, and there is a positive correlation of effectiveness to job satisfaction and organizational health which comes as a result of both issues. The types of transformational and interactive leadership that employees perceive about their managers are determined as the types of leadership that affect organizational behavior at the highest level. According to the demographic characteristics, there is no difference in the effect of gender variable, ie, that women and men are equally affected by the relationship between leadership and organizational commitment, and in terms of title and age variable there is no difference in the relationship between leadership and organizational commitment, as well. On the other hand, the results of the study performed on the basis of the education level and the working time of the studying unit revealed that these three variables were not significantly affected by the relationship between leadership and organizational commitment. These results and findings show that the individuals working in the tax office have similar qualities in many respects and therefore are influenced at a lower level than the interaction in question.