Yetiştirme yurtlarında kalan ergenlerle ailesi ile birlikte yaşayan ergenlerde topluluk hissi ve psikolojik sağlamlık
Sense of community and resilience of adolescents living with their families and staying at orphanages
  1. Tez No: 458546
  2. Yazar: AHMET TEMEL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SELÇUK ASLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Yetiştirme Yurdu, Psikolojik Sağlamlık, Topluluk Hissi, Orphanage, Resilience, Sense of Community
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Nişantaşı Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu araştırmanın amacı ailelerini yanında yaşayan ergenlerle devlet kuruluş(yurt)larında yaşayan ergenlerin psikolojik sağlamlık düzeyi ile topluluk hissi arasındaki ilişkiyi incelemektir. Araştırmanın diğer bir amacı, bu iki kavram arasındaki ilişkinin cinsiyet, aile gelir seviyesi, kuruluşlarda kalma süreleri, yaş, ana baba görme süreleri, kardeş sayısı, yakın arkadaş sayısı, evde ve odada yaşayan kişi sayısı gibi değişkenleri açısından incelemektir. Araştırma 2016-2017 öğretim yılında İstanbul ilinde bulunan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bünyesinde faaliyet yürüten kuruluşlarda kalan 101 ve Milli Eğitim Bakanlığına bağlı İstanbul ilinde bulunan 4 farklı lisede öğrenim gören 158 öğrenci üzerinde yürütülmüştür. Araştırmada ölçme araçları olarak; Yaş, Cinsiyet, okul türü, ana baba eğitim seviyesi, aile gelir seviyesi gibi değişkenler hakkında bilgi toplamak amacıyla“Kısa Bilgi Formu”kullanılmıştır. Kuruluşlarda kalan öğrenciler için ise farklı olarak kuruluşta kalma süreleri, ana baba görme süreleri ve odalarda kalan kişi sayısı gibi değişkenler Kısa Bilgi Formuna eklenmiştir. Her iki gruptta bulunan öğrencilerin psikolojik sağlamlık düzeylerini belirlemek amacıyla Liebenberg, Ungar ve Van de Vijver (2013) tarafından 28 maddelik ölçek geliştirilmiş olup ölçeğin kısa form çalışması Liebenberg, Ungar ve LeBlanc (2013) tarafından 12 maddelik kısa form olarak geliştirilen ve Arslan (2015) tarafından Türkçe uyarlaması yapılan Çocuk ve Genç Psikolojik Sağlamlık Ölçeğin 12 maddelik kısa formu kullanılmıştır. Öğrencilerinin topluluk hissi düzeylerini belirlemek amacıyla, Chiessi, Cicognani ve Sonn, (2010) tarafından geliştirilen ve Akın, Kocaman ve Eroğlu (2012) tarafından Türkçe uyarlaması yapılan Topluluk Hissi Ölçekleri'nin 20 maddelik formu kullanılmıştır. Toplanan veriler; analiz edilen değişkenler arasındaki normal dağılım ve homojenlik durumuna göre spearman Korelasyonu, t testi, Mann Whitney U, One Way Anova ve Kruskal Wallis H ile analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda, psikolojik sağlamlık ile topluluk hissi düzeyleri arasında anlamlı bir ilişki olduğu görülmüştür. Ayrıca ele alınan diğer bağımsız değişkenlerle psikolojik sağlamlık düzeyi ile topluluk hissi arasında anlamlı bir fark olup olmadığı incelenmiştir. Araştırmadan elde edilen sonuçlar tartışılmış ve gelecek araştırmalar için önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to investigate the relationship between psychological resilience level and community sense of adolescents living with their families and adolescents staying at Orphanages. Another purpose of this study is to determine whether there are significant differences among groups created in respect to independent variables (gender, family income level, durations in institutions (orphanages), age, visiting frequencies of parents, number of brothers/sisters, number of close friends, individual number living in home or room). The research was carried out on 158 students who study at four different high schools in Istanbul province which is affiliated to National Education Ministery and 101 students who stay at institutions within the body of Ministry of Family and Social Policies in Istanbul province on 2016-2017 academic year. A ''Short Information Form'' with the purpose of obtaining information about variables like; age, gender, school type, education level of parents, family income level, Child and for the purpose of determining psychological resilience levels of both groups; Adolescent Psychological Resilience Scale developed by Liebenberg, Ungar and Van de Vijyer (2013) and for the purpose of determining sense of community levels of students Sense of Community Scales developed by Chiessi, Cicognani and Sonn (2010) were used. Data obtained were analysed with Kruskal Wallis H and One Way Anova, Mann Whitney U,t-test and Spearman Correlation according to normal distribution and homogeneity status between variables by using SPSS 17 programme. As a result of research, it can be suggested that there was a significant relationship between sense of community and psychological resilience levels of both groups. However, it was investigated whether there was a significant relationship between sense of community and psychological resilience levels or not. Results obtained from research were discussed and suggestions were mad efor further researches.