Nepotizmin iş gören motivasyonuna etkisi
The effects of nepotism on worker motivation
  1. Tez No: 458545
  2. Yazar: HUZEYFE BİLAL BAKIRCAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ABDULLAH FATİH AKCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Nepotizm, ĠĢ Gören, ÇalıĢan, Kayırmacılık, Motivasyon, Nepotism, Working, Worker, Favoritism, Motivation
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Nişantaşı Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Bu tez çalışmasında; Nepotizmin iş gören motivasyonuna etkileri belirlenmeye çalışılmıştır. Bu amaç doğrultusunda çalışanlara kendi işletmelerindeki nepotizmi algılama ve kendilerinin motivasyon düzeylerinin ölçme ile ilgili beş seçenekli Likert tipi ölçek kullanılarak anket düzenlenmiştir. Anket 170 çalışan üzerinde uygulanmıştır. Anket sonuçları SPSS 23.0 programından faydalanılarak analiz edilmiştir. Çalışmada, nepotizmin iş görenlerin motivasyonları üzerindeki etkileri faktör, korelasyon, regresyon, Anova ve T- testi analizlerine göre incelenmiş olup, çalışanların demografik özelliklerine de değinilmiştir. Tüm bu analizler sonucunda işletmede ki nepotizm uygulamalarının iş gören tarafından algılanması ve motivasyonları üzerindeki etkileri karşılaştırılmıştır. Yapılan çalışma sonucunda; nepotizmin iş gören motivasyonu üzerine etkileri olduğu gözlemlenmiştir. Nepotizm ile motivasyon arasında ters orantılı bir ilişkinin var olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Nepotism has been tried to determine the effects on the motivation to working. To this end, the working, were surveyed using five alternative Likert type scales related to the detection of nepotism in their own businesses and the measurement of their motivation levels. The survey was conducted on 170 employees. Survey results were analyzed using SPSS 23.0 program. In the study, the effects on the workers motivations of nepotism were examined according to factor, correlation, regression, ANOVA and T-test analyzes, and the demographic characteristics of the employees were also mentioned. As a result of all these analyzes the effects of the nepotism practices on the perception and motivation of the company are compared. As a result of the study; Nepotism has been observed to have effects on the motivation to work. There is an inverse proportional relationship between nepotism and motivation.