İşletmelerde bütçe sistemi ve bir uygulama
Budget system in businesses and an application
  1. Tez No: 458568
  2. Yazar: SAADET YILMAZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZGÜR ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Bütçe hazırlama, Esnek bütçeleme, Bütçe kontrolü, Budget preparation, Flexible budget, Budget control
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Muhasebe Denetim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Denetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Belirli bir faaliyetin önceden yapılan planlara uygun olarak gerçekleşip gerçekleşmediğinin kontrol edilmesi işletmeler için büyük önem taşır. Kontrol işleminin yürütülmesindeki önemli araçlardan biri de bütçelerdir. Bütçeler sayesinde gerçekleşen rakamlar ile belirlenen ölçüler karşılaştırılarak sapmalar belirlenir ve düzeltici önlemlerin alınması sağlanır. Bu çalışmada X alışveriş merkezi için yönetim şirketinin gider bütçesinin hazırlanmasına yönelik bir uygulama gerçekleştirilmiştir. ABC Tesis Yönetim işletmesinin alışveriş merkezi ortak kullanım alanı bütçesi hazırlanmıştır. İşletme için esnek bütçeleme önerisi getirilmiştir. Önerilen bu bütçeleme sistemi ile etkin bir maliyet sisteminin oluşturulması öngörülmektedir.
Özet (Çeviri)
Checking the firm activities in accordance with the plans made in before have great importance for businesses. Budgets are the one of the important tools to control process. Using budgets, deviations are determined by comparing the predicted and actual outputs and corrective measures are taken. In this study, an application was carried out to prepare budget expenses for X shopping center Common usage of budget was prepared for ABC shopping mall facility management. Flexible budget system was proposed for the company. Using this budget system, an efficient cost analysis system could be designed/created.