Montesquieu paradoksu çerçevesinde vergi demokrasisinin incelenmesi
An exami̇nation of tax democracy in the Montesquieu paradox framework
- Tez No: 458601
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ELİF SİBEL ÇAKAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hukuk, Sosyoloji, Law, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Demokrasi, Sosyoloji, Vergi Devleti, Sosyal Devlet, Vergi Demokrasisi, Montesquieu Paradoksu, Democracy, Sociology, Tax State, Social State, Tax Democracy, Montesquieu Paradox
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 458
Özet
Demokrasi, ilkçağdan günümüze sürekli olarak tartışma konusu yapılmıştır. Tarihi süreçte zaman zaman demokrasi düşüncesinden uzaklaşılmış ancak yakın geçmişte toplumların en ideal yönetim biçimi olarak tekrar ortaya çıkmış ve gelişmiştir. Modern demokrasi mücadelesi vergi konusu temelinde şekillenmiştir. Çünkü vergiler malvarlığında önemli bir eksilme yaratmakta ve bu da insanların ekonomik ve sosyal olarak özgürlüklerini kaybetmeleri sonucunu doğurabilmektedir. Dolayısıyla vergi vermek ile yönetime katılma hakkı arasında büyük bir ilişki vardır. Vergi ile demokrasi arasındaki bu ilişkiye genel olarak vergi demokrasisi denmekte ancak yeni bir kavram olması nedeniyle incelenmesi ihtiyacı duyulmaktadır. Bu çerçevede öncelikle vergi ile demokrasi arasındaki ilişkiyi tanımlamak ve bu ilişkiye etki eden faktörleri ortaya koymak gerekmektedir. Daha sonra ise teorik olarak ortaya konan bu savların uygulamada desteklenip desteklenmediği araştırılmalıdır. Bu çalışmamızda, bahsedilen olguların ortaya konulması ve değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Elde edilen sonuçlara göre; vergi ile demokrasi arasındaki ilişki tespit edilmiş, vergileri artırmanın demokrasiyi de olumlu etkilediği ancak bunun bir eşiğe kadar geçerli olduğu ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
Democracy was constantly debated from early ages till today. Democracy idea has been removed from time to time, but recently it has emerged and developed again as the ideal form of government. The struggle for modern democracy has been shaped on the basis of taxation. Because tax rates create a significant loss of wealth and this can result in people losing their economic and social freedom. Thats why there is a big relationship between taxation and the right to participate. This relationship between tax and democracy is generally called tax democracy and needs to be examined because it is a new concept. In this framework, firstly it is necessary to define the relationship between tax and democracy and to identify the factors that influence this relationship. Afterwards, it should be investigated whether these theories are supported in practice. In this study, it is aimed to reveal and evaluate the mentioned cases. According to the obtained results; the relationship between tax and democracy has been determined. It has been shown that increasing the taxes affects democracy positively, but it is valid up to a threshold.