Reprise et adaptation du mythe du déluge et de l'arche de noé dans: J'aurais Voulu être un escargot de Souad Labbize, Déluge d'Henry Bauchau, L'arche de noé de Khaled al Hhamissi
Nuh'un Gemisi ve Tufan mitinin Souad Labbize'in J'aurais voulu être un escargot adlı romanı, Henry Bauchau'nun Déluge romanı, Khaled al Khamissi'nin L'arche de noé romanında yeniden ele alınışı ve uyarlaması
  1. Tez No: 458617
  2. Yazar: TARA CİVELEKOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN SENEMOĞL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fransız Dili ve Edebiyatı, French Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Mit, Nuh'un Gemisi ve Tufan miti, Mit Eleştirisi, Souad Labbize, Henry Bauchau, Khaled Al Khamissi, René Depestre, J'aurais voulu être un escargot, Déluge, L'Arche de Noé, Le Mât de Cocagne, Mitlerin Evrenselliği, Mitlerin Yeniden Ele Alınışı, Uyarlama, Değişim, Güncelleştirme, Mitin Ġşlevi, Karşılaştırma, Kadın Figürünün Değerlenmesi, Suyun Çokanlamlılığı, Sanat ve sanatın iyileştici işlevleri, Myth, The Myth of Noah's Ark and the Flood, Mythocritique, Souad Labbize, Henry Bauchau, Khaled Al Khamissi, René Depestre, J'auraisvoulu être un escargot, Déluge, L'Arche de Noé, Le Mât de Cocagne, Universality of myths, Resumption, Adaptation, Transformation, Reactualization, Functionof myth, Comparison, Valorization of the female character, Polysemy of the water, Art and its therapeutic functions
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Fransızca
  9. Üniversite: Galatasaray Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fransız Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Yazarların ilham kaynağı olan mitin sahip olduğu önem yadsınamaz. Bu gerçeklik bizi, aynı mitin farklı kullanımlarını gözlemleyebilmek için karşılaştırmalı bir yaklaşımla mitler üzerine çalışmaya sevk etti. Bu çalışma, Gilbert Durand tarafından geliştirilen mit eleştirisi teorisi çerçevesinde yapılmıştır. Bu tez, Nuh'un Gemisi ve Tufan mitinin Souad Labbize'in J'aurais voulu être un escargot, Henry Bauchau'nun Déluge ve Khaled Al Khamissi'nin L'Arche de Noé adlı romanlarında yeniden ele alınışının, uyarlamasının ve değişiminin karşılaştırmasını konu almaktadır. Tez boyunca sorgulanan öğe mitin işlevinin romanlardaki değişimidir.
Özet (Çeviri)
The importance of myths which amply inspired the writers is undeniable. This evidence pushed us to study on myths but in a comparative approach in order to observe different uses of the same myth. The project which is elaborated in this thesis takes its place in the scope of“mythocritique”studies, a theory developed by Gilbert Durand.The present thesis focuses on the comparison of the resumption, the adaptation and the transformation of the myth of Noah's Ark and the Flood, in Souad Labbize's J'aurais voulu être un escargot, Henry Bauchau's Déluge and Khaled Al Khamissi's L'Arche de Noé. We question here the variation of the function of the myth in these novels.