Çizgi filmde karakterlerin Türkçe konuşturulması
Making the animation characters talk in Turkish language
- Tez No: 458636
- Danışmanlar: PROF. HİKMET SOFUOĞLU
- Tez Türü: Sanatta Yeterlik
- Konular: Güzel Sanatlar, Sahne ve Görüntü Sanatları, Fine Arts, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Çizgi film, Karakter konuşturma, Diyalog, Canlandırma, Animated film, Making the characters talk, Dialogue, Animation
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Animasyon Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 180
Özet
Çizgi film, görsel özellikleri ön planda olan bir sanat olmasına karşın, konuşma her zaman çizgi filmde önemli bir yere sahip olmuştur. Çizgi film karakterlerinin konuşmaları tarihsel süreçte evrimleşmiş, gelişmiş, çeşitli dönemlerde değişimlere uğramış, farklı araç ve yöntemlerle çizgi film sanatçıları tarafından karakterlere yansıtılmıştır. Ülkemizde üretilen çizgi film yapımlarında konuşmanın ön planda tutulduğu bir anlatının egemen olduğu görülmektedir. Bu durum karakterlerin Türkçe konuşturulması konusunda evrensel özelliklerin yanı sıra Türkçe'ye özgü niteliklerin de belirlenmesine yönelik bir gereksinim oluşturmaktadır. Bu niteliklerin yanısıra çizgi film yapımında canlandırma sürecine ek olarak, canlandırma öncesi ve sonrası aşamalarda karakterleri konuşturmaya yönelik süreçlerin incelenmesi ve değerlendirilmesi gerekmektedir. Bu çerçevede ilgili kaynakların araştırılması yoluyla konuyla ilgili bilgilerin bir araya getirilmesi, derlenmesi ve açıklanması gereği bulunmaktadır. Bu çalışmada karakterlerin nitelikli ve Türkçe konuşturulmasına yönelik özellik ve yöntemlerin araştırılmasına, elde edilecek verilerin çözümlenmesine ve bu doğrultuda bir uygulama gerçekleştirilmesine odaklanılmaktadır. Bu doğrultuda ağız ve beden ifadeleri, diyalog, seslendirme, diyalogların modellenmesi, çizgi film sanatçılarının rollerine hazırlanmaları ve canlandırma süreçleri ayrıntılı bir biçimde incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Although animation is primarily a visual art, dialogue has always held a prominent place. How an animated character is to talk has no obvious answer, and interpretations vary, evolving and developing in time, and are applied to the characters through various tools and techniques as new technologies become available. Oral narrative is in the forefront of animated production in our country. It may seem simple enough to let the characters speak in Turkish, but we cannot overlook the need to study the idiosyncracies of the language. This applies not only to the actual execution: the procedures before and after need to be analyzed and re-evaluated for our native tongue. It is therefore necessary to accumulate, classify and clarify relevant information through a combing of related sources, both internationally and from our own culture. This study focuses on the development of methods and procedures necessary for successful Turkish spoken animation through the accumulation of data on lip-synch and their analysis and interpretation in regard to our own conversational practices with the aim of arriving at an applicable model. Accordingly, mouth and body actions, dialogue, voice acting, the modelling of the dialogues, the preparation of the animation artists for their assigned roles, and the animation process itself have been studied in detail.