Kaynaştırma uygulamalarında görev yapan sınıf öğretmenlerinin görüşlerinde farklılaştırılmış öğretime ilişkin izlerin incelenmesi
Investigation of traces about differentiated instruction in the views of classroom teachers in inclusive education
- Tez No: 458639
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN GÜRGÜR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Kaynaştırma, Farklılaştırılmış öğretim, Bireysel farklılıklar, Özel gereksinimli öğrenci, Sınıf öğretmeni, Inclusion, Differenciated instruction, Individual differences, Children with special needs, General classroom teacher
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşitme Engelliler Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Bireysel farklılıkların dikkate alınması ve farklılığın zenginlik anlamına geleceği şeklindeki düşünceler son yıllarda toplumsal yaşamın her alanına etki etmiştir. Bu çalışmada sınıflarında özel gereksinimli öğrenci bulunan sınıf öğretmenlerinin gerçekleştirdikleri eğitim öğretim süreçlerinde farklılaştırılmış öğretim yöntemine ilişkin izlerin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu araştırma nitel araştırma paradigması çerçevesinde betimsel olarak desenlemiştir. Araştırmanın betimsel şekilde desenlemesinin sebebi, öğretmenlerin farklılaştırılmış öğretimi sınıflarında kullanımlarına ilişkin görüşlerinin derinlemesine incelenmesinin amaçlanmış olmasıdır. Elde edilen bulgularda dört ana tema ortaya çıkmıştır. Bu ana temalar sırasıyla; Öğretmen gözüyle bireysel farklılıklar, bireysel farklılıkların eğitim öğretim sürecine etkileri, sınıf içinde gerçekleştirilen eğitim öğretim sürecinde bireysel farklılıkların göz önünde bulundurulma durumları ve öğretmenlerin eğitim öğretim faaliyetleri sürecinde karşılaştıkları sorunlar beklenti ve önerileri şeklindedir. Bu ana temalar altında öğretmenlerin yürüttükleri eğitim öğretim faaliyetleri ve farklılıklara bakış açıları irdelenmiştir. Araştırmanın sonunda öğretmenlerin bireysel farklılıklara ilişkin bilgilerinin olduğu, var olan bu bireysel farklılıklara ilişkin yapılması gerekenlere ilişkin önerileri olmasına rağmen, gerçekleştirdikleri eğitim öğretim faaliyetlerinde farklılaştırılmış öğretim yöntemini kullanmadıkları sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Paying attention to individual differences and thoughts like“difference means harmony”have an impact on every field of society in recent years. The aim of the study is investigation of the clues related with differentiated instruction and training processes conducted by classroom teachers having students with special needs in their classes. This study were designed descriptively in a framework of qualitative research paradigm. The classroom teachers views about use of differentiated education in classes were aimed to be profoundly investigated, as a consequence this study designed descriptively. According to the results gathered, there are four main theme. These main themes are respectively; individual differences according to the classroom teachers, the impacts of individual differences on education and instruction process, taking in consideration of individual differences on education and instruction process conducted in classes, and the problems confronted by the teaches on education and instruction process, and their expectations and suggestions. Under these main themes, education and training activities conducted by the teachers and their perspectives on individual differences were examined. At the end of the study, it was found that the teachers had knowledge about differences and although they had suggestions about what had to be done with these differences, they didn't use differentiated instruction on education and training process.