Öğretmen eğitimi programlarındaki etnopedagojik ögelerin incelenmesi: Kırgızistan örneği
Investigation of ethnopedagogical factors in teacher education: Kyrgystan sample
- Tez No: 458640
- Danışmanlar: PROF. DR. KIYMET SELVİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Etnopedagoji, Halk Eğitimi, Öğretmen Eğitimi, Ethnopedagogy, Folk pedagogy, Teacher education
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu çalışmada, Kırgızistan'da öğretmen eğitimi programlarında etnopedagoji eğitiminin incelenmesi amaçlanmaktadır. Öğretmenlerin etnopedagojik açıdan yetiştirilmeleri ile ilgili Kırgızistan'da çalışmalar yapılıyor olması ve Türkiye'de henüz bu konuda örnek bir uygulama bulunmaması nedeniyle bu çalışma Kırgızistan'da gerçekleştirilmiştir. Öncelikle alan yazında öğretmen eğitiminde etnopedagoji eğitiminin gerçekleştirilmesine yönelik çalışmalar araştırılmış, bulunan önemli kaynakların Kırgızca'dan Türkçe'ye çevirisi yaptırılarak bu kaynaklardan yararlanılmıştır. Ayrıca, genel olarak etnopedagoji ile ilgili yapılan yayınlar taranarak etnopedagoji kavramının kapsamını açıklamaya yönelik tartışmalar yapılmıştır. Araştırmanın amacı doğrultusunda araştırmada, nitel araştırma deseni uygulanmıştır. Veriler doküman incelemesi ve görüşmeler yoluyla toplanmıştır. Araştırmanın gerçekleştirilmesi amacıyla araştırmacı 50 gün boyunca Bişkek, Kırgızistan'da kalmış, orada bulunduğu sürede gerekli dokümanlara ulaşmış ve görüşmelerin planlanması ve gerçekleştirilmesini sağlamıştır. Görüşmeler, etnopedagoji konusunda çalışmaları bulunan ve öğretmen eğitimi programı kapsamında etnopedagoji dersini yürüten üç öğretim elemanı ve etnopedagoji dersini almış olan beş lisansüstü öğretmen adayı ile gerçekleştirilmiştir. Doküman incelemesi ve görüşmeler sonucunda ortaya çıkan görüşler içerik analizi yöntemiyle analiz edilmiştir. Yapılan analiz sonucunda öncelikle Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi'nde öğretmen eğitimi programlarında verilen etnopedagoji dersi hakkındaki bilgiler ortaya konulmuş, daha sonra öğretim elemanlarının öğretmen eğitiminde etnopedagoji eğitimi konusundaki görüşleri ve öğretmen adaylarının etnopedagoji dersi hakkındaki görüşleri belirlenmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to investigate the ethnopedagogy education in the teacher education programs in Kyrgyzstan. Because there are some studies and implementations on ethnopedagogical training of teachers in Kyrgyzstan and there is not in Turkey yet, this study was conducted in Kyrgyzstan. Firstly, the studies related to ethnopedagogy education in teacher education were examined and the most important ones were translated from Kyrgyz into Turkish. Besides, the studies about ethnopedagogy were investigated and the scope of the concept of ethnopedagogy was discussed. Qualitative research method was applied in this study. The data was collected through document review and interviews. The researcher stayed in Bishkek, Kyrgyzstan for 50 days to collect data, documents and to plan and perform the interviews. The interviews were carried out with three instructors who work at the teacher education programs, have researches on ethnopedagogy and lectured the ethnopedagogy lecture and five graduate students who attended the ethnopedagogy lecture before. The data collected via document review and interviews, has been analyzed by content analysis method. As the result of the analysis, information about the ethnopedagogy lecture at Kyrgyzstan-Turkey Manas University teacher education program was revealed and the instructors' opinions about ethnopedagogy education at teacher education programs and the graduate students' opinions about the ethnopedagogy lecture were identified.