Otizm ve özel öğrenme güçlüğü tanısı konmuş öğrencilerin bulunduğu kaynaştırma uygulamalarında sınıf öğretmenlerinin karşılaştıkları sorunlar ile ilgili görüşleri çözüm önerileri ve çözüm önerilerindeki farklılıklar
Classroom teachers' opinions on the challenges faced by them in inclusion practices with students with autism and specific learning disabilities, their proposed solutions and differences in their propesed solutions
  1. Tez No: 868941
  2. Yazar: FERHAT KİŞİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SALİH ÇAKMAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Kaynaştırma eğitimi, özel öğrenme güçlüğü, otizm
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Özel Eğitim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 182
Özet
Bu araştırmanın amacı“Otizm ve özel öğrenme güçlüğü tanısı konmuş öğrencilerin bulunduğu kaynaştırma uygulamalarında sınıf öğretmenlerinin karşılaştıkları sorunlar ile ilgili görüşleri çözüm önerileri ve çözüm önerilerindeki farklılıkların incelenmesidir. Araştırmanın evrenini, 2023-2024 eğitim öğretim yılında, Ankara ilinde resmî kurumlarda görev yapan tüm sınıf öğretmenleri olusturmaktadır. Araştırmanın örneklemi ise; 2023-2024 eğitim öğretim yılında Ankara' nın Sincan ilçesinde toplam 10 ilkokulda, otizm ve özel öğrenme güçlüğü tanısı konmuş çocukların bulunduğu kaynaştırma uygulamalarında görev alan; sınıfında otizm tanısı konmuş öğrencisi bulunan 76 öğretmen ve özel öğrenme güçlüğü tanısı konmuş öğrencisi bulunan 73 öğretmenden oluşmaktadır. Araştırmada ölçme aracı olarak araştırmacı tarafından hazırlanan, Otizm ve özel öğrenme güçlüğü tanısı konmuş öğrencilerin bulunduğu kaynaştırma uygulamalarında sınıf öğretmenlerinin bireysel özelliklerini içeren ayrıca karşılaştıkları sorunlar ile ilgili görüşleri çözüm önerileri ve çözüm önerilerindeki farklılıkları belirlemek amacıyla hazırlanmış görüşme formu kullanılmıştır. Verilerin 'SPSS 21.0 For Windows' paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Sınıf öğretmenlerinin kaynaştırma uygulamalarında karşılaştıkları sorunlar ile ilgili görüşleri, çözüm önerileri ve çözüm önerilerindeki farklılıkların dağılımları ve yüzdelik değerleri belirlenmiştir. Elde edilen verilerin değerlendirmeleri yapılıp gruplandırılmıştır. Araştırma sonucunda, araştırmaya katılan kaynaştırma sınıf öğretmenlerinin demografik özellikleri belirlenmiştir. Araştırmada otizm ve özel öğrenme güçlüğü için ayrı ayrı hazırlanan formlardaki sorularla; sınıfında otizm ve özel öğrenme güçlüğü tanısı konmuş öğrencisi bulunan öğretmenlerin; otizm ve özel öğrenme güçlüğü tanısı konmuş öğrencilerle ilgili; öğretmenin birinci dereceden yakını olma durumu, sınıflarındaki öğrenci sayısı, sınıfındaki otizm ve özel öğrenme güçlüğü tanılı öğrenci sayısı, sınıf mevcudunun kaynaştırma eğitimi için uygunluğu hakkındaki görüşleri, kaynaştırma öğrencilerinin özel eğitim kurumundan destek eğitim alma durumu, kaynaştırma öğrencilerinin okul içinde ders saatleri dışında destek eğitim alma durumu, kaynaştırma öğrencilerinin destek eğitim almalarının akademik başarılarına katkı sağlanma konusundaki görüşleri, kaynaştırma öğrencilerinin kaynaştırma eğitimi almayıp özel eğitim sınıflarında eğitimlerinde sürdürmeleri konusundaki görüşleri, okullarında rehberlik servisinin otizm tanısı olan öğrencilerin bulunduğu kaynaştırma uygulaması için yeterli çalışma yapma konusundaki görüşleri, otizm ve özel öğrenme güçlüğü tanısı olan öğrenci sınıflarına gönderilmeden önce öğrenciye ilişkin bilgilendirilme durumu, okul yönetiminden kaynaştırma uygulaması konusunda yeterince destek alma konusundaki görüşleri, Rehberlik Araştırma Merkezlerinden kaynaştırma uygulaması konusunda yeterince destek alma konusundaki görüşleri, öğretmenlerin okulun fiziksel yapısının kaynaştırma uygulaması için uygun olma konusundaki görüşleri, kaynaştırma uygulamasında zorlanma durumu hakkındaki görüşleri, öğrencilerin aileleri ile işbirliklerinin yeterli düzeyde olma durumu hakkındaki görüşleri alınmıştır. Sınıfında özel öğrenme güçlüğü ve otizm tanısı konmuş öğrencisi bulunan öğretmenlerin kaynaştırma uygulaması sırasında en çok karşılaştıkları sorunların ise ”Geç ve güç öğrenme“, ”Davranış problemi“, ”Dikkat eksikliği“, ”Yeterli vakit ayıramama“ ve ”Sınıf mevcudunun fazla olması“ olduğu belirlenmiştir. Sınıf öğretmenlerinin kaynaştırma uygulamasında sıkça karşılaştıkları sorunlara çözüm olarak ”Sınıf mevcudunun azaltılması“ ve ”Bireysel eğitim“ önerilerini getirdikleri görülmektedir. Öğretmenlerin; ilkokul programında belirtilen amaçları; özel öğrenme güçlüğü ve otizmi olan öğrencilere uyarlama yöntemi olarak genellikle ”Kazanımları basitleştirme/sadeleştirme“ ve ”BEP hazırlama“ kullandıkları görülmektedir. Sınıfında otizm ve özel öğrenme güçlüğü tanısı konmuş öğrencisi bulunan öğretmenlerin; normal sınıf öğrencileri için uyguladıkları yöntemleri ;otizmli öğrenciler için ”Öğretimi basitleştirme/sadeleştirme“, ”Görsel işitsel materyallerle öğretimi zenginleştirme“, ”Öğretimi somutlaştırma“ ve ”Oyun temelli öğretim“ şeklinde uyarladıkları; öög tanısı almış öğrenciler için ise genel olarak ' 'Öğretimi basitleştirme-sadeleştirme”,“Görsel ve işitsel materyallerle zenginleştirilmiş öğretim”,“Birebir ilgilenme”ve“Öğrenci merkezli yöntemler kullanma”şeklinde uyarlamayı tercih ettikleri görülmektedir. Sınıfında otizm ve özel öğrenme güçlüğü tanısı konmuş öğrencisi bulunan öğretmenler kaynaştırma uygulamasındaki otizm tanılı öğrencilerde; eğitim sürecinde gözlemledikleri akademik-sosyal gelişmeleri genel olarak; İletişim ve sosyal etkileşim becerilerinde gelişme“, ”Okuma yazma becerilerinde gelişme“, ”Temel matematik becerilerinde gelişme“, ”Toplumsal uyum becerilerinde gelişme“ ve ”Okul kurallarına uyma becerilerinde gelişme“ şeklinde ifade ederken; özel öğrenme güçlüğü tanısı almış öğrencilerdeki gelişmeleri ise genel olarak; ”Okuma yazma becerilerinde gelişme“, ”İletişim ve sosyal etkileşim becerilerinde gelişme“, ”Temel matematik becerilerinde gelişme“, ”Sosyal kabulde artma“, ”Özgüvende gelişme“ şeklinde belirttikleri görülmektedir. Sınıfında otizm ve özel öğrenme güçlüğü tanısı konmuş öğrencisi bulunan öğretmenlerin kaynaştırma uygulamasının başarılı olması için yapılması gerekenler konusunda görüşlerinin ise otizm tanılı öğrenciler için ”Sınıf mevcudunun azaltılması“, ”Bireysel Eğitim“, ”Sosyal etkinliklere katılım“, ”Okul-veli işbirliğinin sağlanması-artırılması“ ve ”Yarı zamanlı kaynaştırma eğitimi uygulamaları“olduğu şeklinde olurken; özel öğrenme güçlüğü tanılı öğrenciler le ilgili görüşlerinin ise ”Sınıf mevcudunun azaltılması“, ”Aile eğitim programları düzenlenmeli“, ”Destek eğitim odasının geliştirilmesi“, ”Destek eğitim ders saatinin artırılması“ ve ”Bireysel eğitim" olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to explore classroom teachers' opinions on challenges faced by them in inclusion practices with students diagnosed with autism and specific learning disabilities, as well as their proposed solutions and differences in their proposed solutions. The study's population comprises of all classroom teachers working at public institutions in Ankara province for the 2023-2024 academic year. The study's sample included 76 teachers who have students diagnosed with autism and 73 teachers who have students with specific learning disabilities who worked in inclusion practices with children with autism and specific learning disabilities in a total of 10 primary schools in Sincan district of Ankara during the 2023-2024 academic year. An interview form developed by the researcher was used as an assessment tool in the study in order to determine the individual characteristics of classroom teachers in inclusion practices with students diagnosed with autism and specific learning disabilities, as well as their views on the challenges they face, their proposed solutions and the differences in their proposed solutions. The data were analysed using 'SPSS 21.0 for Windows' package software. The distribution and percentage values of the classroom teachers' opinions on the challenges they face in inclusion practices, their proposed solutions and the differences in their proposed solutions were identified. The obtained data were assessed and grouped. The research determined the demographic characteristics of the inclusion classroom teachers who participated in the study. In the research, the following information were obtained from teachers who have students diagnosed with autism and specific learning disabilities in their classes via the questions in the forms developed separately for autism and specific learning disabilities: the status of being a first-degree relative of the teacher related to students diagnosed with autism and specific learning disabilities, the number of students in their classes, the number of students diagnosed with autism and specific learning disabilities in their classes, opinions on the suitability of the class size for inclusive education, the status of inclusion students receiving support education from special education institutions, the status of the inclusion students receiving support education outside of school hours, the opinions of the inclusion students on the contribution of receiving support education to their academic achievement, the opinions of inclusion students about not receiving inclusive education and continuing their education in special education classes, the opinions of the guidance service in their schools about conducting adequate studies for inclusion practice with students diagnosed with autism, the status of being informed about the student before the student diagnosed with autism and specific learning disabilities is sent to their classes, the opinions of the teachers about getting enough support from the school administration about inclusion practice, the opinions of the teachers about getting enough support from the Guidance and Research Centres about inclusion practice, the opinions of the teachers about the suitability of the physical structure of the school for inclusion practices, the opinions about the difficulties in inclusion practices, and the opinions about the adequacy of the cooperation with the families of the students. It was found that the most common challenges faced by teachers who have students diagnosed with specific learning disabilities and autism in their classrooms during inclusion practices were“Delayed learning disability”,“Behavioural problems”,“Attention deficit”,“Inability to allocate enough time”and“Large class size”. It was found that classroom teachers proposed“Reducing class size”and“Individualized instruction”as solutions to the common challenges in inclusion practice. It was found that teachers generally used“simplification/ simplifying of acquisitions”and“IEP preparation”as methods of adapting the objectives specified in the primary school curriculum to students with specific learning disabilities and autism. Teachers who have students diagnosed with autism and specific learning disabilities in their class adapt the methods they apply for regular class students as“Simplifying/simplification teaching”,“Enriching teaching with audio-visual materials”,“Concretising teaching”and“Game-based teaching”for students with autism; For students diagnosed with specific learning disability, it was discovered that they generally preferred to modify the teaching in the form of“Simplifying and simplifying teaching”,“Enriching teaching with audio-visual materials”,“One-to-one attention”and“Using student-centred methods”. Teachers who have students diagnosed with autism and specific learning disabilities in their class described the academic-social developments they observed in students diagnosed with autism in inclusive education as“Improvement in communication and social interaction skills”,“Improvement in literacy skills”,“Improvement in basic mathematics skills”,“Improvement in social adaptation skills”and“Improvement in compliance with school rules”; while they described the academic-social developments in students diagnosed with specific learning difficulties generally as:“Improvement in reading and writing skills”,“Improvement in communication and social interaction skills”,“Improvement in basic mathematics skills”,“Increased social acceptance”,“Improvement in self-confidence”. The opinions of the teachers who have students diagnosed with autism and specific learning disabilities in their classes about what needs to be done for the successful inclusion practices are“Reducing class size”,“Individualized education”,“Participation in social activities”,“Ensuring-increasing school-parent cooperation”and“Part-time inclusive education practices”for students diagnosed with autism; while students diagnosed with specific learning disabilities had the following opinions“Reducing class size”,“Organizing Family education programmes”,“Improving the support education room”,“Increasing the support education course hours”and“Individualized education”. Key Words : Inclusive education, specific learning disability, autism