Lisans öğrencilerinin öz düzenlemeli öğrenme becerisi düzeyleri ve yükseköğretim programlarının öz düzenlemeli öğrenme becerisini geliştirmedeki rolü
The level of self-regulated learning skills of undergraduate students and the role of higher education programs in improving self-regulated learning
  1. Tez No: 458641
  2. Yazar: BETÜL BALDAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MERAL GÜVEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Öz düzenleme, Öz düzenlemeli öğrenme, Yükseköğretim, Lisans öğrencileri, Self-regulation, Self-regulated learning, Higher education, Undergraduate students
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 197
Özet
Bu araştırmanın amacı lisans öğrencilerinin öz düzenlemeli öğrenme becerisi düzeyini belirlemek ve yükseköğretim programlarının lisans öğrencilerinin öz düzenlemeli öğrenme becerisini geliştirmedeki rolünü ortaya çıkarmaktır. Bu bağlamda, lisans öğrencilerinin öz düzenlemeli öğrenme becerisi düzeyi, lisans öğrencilerinin öz düzenlemeli öğrenme becerisinin cinsiyet, sınıf düzeyi, fakülte bazında sınıf düzeyi, yabancı dil hazırlık eğitimi alıp almama durumu, fakülte türü, mezun olunan ortaöğretim kurumu ve devam ettikleri programı tercih etme nedenine göre anlamlı bir farklılık gösterip göstermediği incelenmiştir. Bununla birlikte, lisans öğrencilerinin görüşlerine göre yükseköğretim programlarının öz düzenlemeli öğrenme becerisini geliştiren unsurları, öz düzenlemeli öğrenme becerisinin gelişimini engelleyen unsurları ve öz düzenlemeli öğrenmenin yükseköğretim programlarında teşvik edilmesine ilişkin önerileri belirlenmiştir. Karma araştırma yönteminin benimsendiği bu araştırmanın deseni yakınsayan paralel desendir. Araştırmada veri toplama aracı olarak Kişisel Bilgi Formu, Öz Düzenleyici Öğrenme Ölçeği (Turan, 2009) ve araştırmacı tarafından oluşturulan Yarı Yapılandırılmış Görüşme Formu kullanılmıştır. Araştırmanın nicel boyuttaki örneklemi seçkisiz ve tabakalı örnekleme yoluyla belirlenen 1411 lisans öğrencisinden oluşmakta olup nitel boyutta ise 9'u erkek 8'i kadın toplam 17 lisans dördüncü sınıf öğrencisiyle görüşmeler yapılmıştır. Araştırmanın bulgularına göre lisans öğrencilerinin öz düzenlemeli öğrenme becerisinin yüksek olduğu görülmüştür. Lisans öğrencileri Öz Düzenleyici Öğrenme Ölçeği'nden en yüksek puanı güdülenme ve öğrenme için harekete geçme boyutundan elde ederken, en düşük puanı ise öğrenmede bağımsızlık boyutundan elde etmişlerdir. Ayrıca, öz düzenlemeli öğrenme becerisinin lisans öğrencilerinin cinsiyetlerine, fakülte bazında sınıf düzeyine, yabancı dil hazırlık eğitimi alıp almama durumlarına, fakülte türüne, mezun olunan ortaöğretim kurum türüne ve devam ettikleri programı tercih etme nedenlerine göre anlamlı bir farklılık gösterdiği belirlenmiştir. Öte yandan araştırmanın nitel bulgularına göre, yükseköğretim programlarında öz düzenlemeli öğrenmenin teşvik edilmesinde eğitim programlarına ilişkin unsurlar, öğretime ilişkin unsurlar, öğretim elemanlarına ilişkin unsurlar ve diğer unsurlar önem taşımaktadır. Yükseköğretim programlarında öz düzenlemeli öğrenme becerisinin daha fazla desteklenebilmesine ilişkin lisans öğrencileri ağırlıklı olarak fiziksel olanakların artırılması, alternatif ölçme-değerlendirme yöntemlerinin işe koşulması, program değerlendirme ve geliştirme çalışmalarının yürütülmesi, öğrenme-öğretme sürecinde uygulamaya daha fazla yer verilmesi, verilen dönütlerin ve ders materyallerinin niteliğinin ve niceliğinin artırılması, strateji öğretimine yer verilmesi, işbirlikli öğrenme ortamlarının artırılması, öğretim elemanlarının öğreticilik becerilerinin geliştirilerek öğrencilere daha fazla rehberlik etmeleri ve gezi, kariyer günleri vb. etkinliklerin düzenlenmesi önerilerini sunmuşlardır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the level of self-regulated learning skills of undergraduate students and to reveal the role of higher education programs in improving self-regulated learning skills of undergraduate students. In this context, the level of self-regulated learning skills of undergraduate students was examined and it was tested whether self-regulated learning skills significantly differ in accordance with gender, grade level, being exposed to foreign language preparatory education, faculty type, the high school type that undergraduate students graduated from and the reason why they chose the tertiary program they are enrolled in. Moreover, based on the views of undergraduate students, the elements of higher education programs that support or hinder the self-regulated learning skills of undergraduate students and suggestions aiming for the enhancement of self-regulated learning were identified. The design of this mixed-method study is convergent parallel design. As for the data collection tools, Personal Information Form, Self-Regulatory Learning Scale (Turan, 2009) and Semi-Structured Interview Form which was developed by the researcher were used. The sampling of the study in the quantitative part comprised of 1411 undergraduate students that were randomly chosen. Besides, 9 male and 8 female, in total 17 undergraduate senior students were included in the qualitative part. According to the findings of the study, the level of self-regulated learning skills of undergraduate students is high. Undergraduate students gathered the highest mean scores from the motivation and acting for learning subscale of Self-Regulatory Learning Scale and the lowest mean score from the independence in learning subscale. Moreover, it was found out that self-regulated learning skills of undergraduate students significantly differ in accordance with gender, grade level based on faculties, being exposed to foreign language preparatory education, faculty type, the high school type college students graduated from and the reason why they chose the program they are enrolled in. On the other hand, according to the qualitative findings of the study, elements regarding curricula, instruction, instructors and other components of higher education programs were found to be crucially important in enhancing self-regulated learning. Regarding the improvement of their self-regulated learning skills, undergraduate students mainly suggested the enhancement of physical environment, the utilization of alternative testing-evaluation methods and collaborative learning activities, evaluation and development of the higher education curricula, focusing on practice more in the learning-teaching process, strategy instruction, the enhancement of the quality and quantity of the feedback given and the course materials, improving the teaching skills of the instructors, more guidance to be provided by the instructors, and the increase in some extracurricular activities such as field trips and career days.