Turizm gelişimi ile kültürel kimlik olgusu arasındaki ilişki: Alaçatı örneği
The relationship between development of tourism and cultural identity phenomenon: The example of Alaçati
  1. Tez No: 458687
  2. Yazar: ASENA ALBAYRAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMÜR NECZAN TİMURCANDAY ÖZMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Alaçatı, Turizm Gelişimi, Kültür, Kimlik, Kültürel Kimlik, Alaçatı, The Development of Tourism, Culture, Identity, Cultural Identity
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu çalışmada kültürel kimlik olgusu ile Alaçatı'daki turizm gelişimi arasındaki ilişki değerlendirilmektedir. Bu çerçevede Alaçatı'nın kültürel yapısının incelenmesi ve bu yapının turizm gelişimiyle olan ilişkisinin saptanması amacıyla“Alaçatı'nın turistik gelişimiyle Alaçatı'nın kültürel kimliğinin ilişkisi nedir?”sorusuyla yola çıkılmıştır. Araştırmanın birinci bölümünde; araştırmanın amacı ve önemi, araştırma problemi, tezin kapsamı ve çalışma planı yer almaktadır. İkinci bölümde kültür olgusu ve kimlik kavramı incelenmiştir. Kimlik öğeleri ve kimlik teorilerine değinilerek kültürel kimlik kavramı açıklanmaya çalışılmıştır. Ayrıca turizm, turizm gelişiminin göstergeleri ve unsurları, turizm gelişiminin kültür ve kimlik ilişkisine yer verilmiştir. Araştırmanın üçüncü bölümünde Alaçatı'nın tarihine ve turistik ürünlerine yer verilerek örneklem, veri toplama aracı, görüşme süreci, veri analizi ve bulgular açıklanarak sonuçlar ve öneriler gösterilmektedir. Araştırmada nitel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Veriler görüşme tekniğiyle elde edilmiştir. Alaçatı'da yerel yönetimden iki görevli, bir turizm derneği başkanı, iki otel müdürü ve yerel halktan on kişi de dahil olmak üzere toplamda 15 kişi ile görüşülmüştür. Görüşmeler, katılımcılardan önceden randevu alınarak 4 Nisan 2016-3 Mayıs 2016 tarihleri arasında gerçekleştirilmiş olup, her bir görüşme ortalama 30-45 dakika arası sürmüştür. Araştırma sonucunda Alaçatı'nın turizm gelişimiyle beraber, yerel halkın çoğunluğunun Alaçatı merkezden ayrılarak civar yerleşim birimlerine gittiği saptanmıştır. Alaçatı'ya, İstanbul başta olmak üzere çeşitli illerden çok sayıda kişinin yerleşmesiyle beraber kültürel kimliğin büyük ölçüde yitirildiği anlaşılmaktadır. Bu nedenle Alaçatı'daki turizm gelişiminin genel çerçevede kültürel kimlikle ilişkisinin olmadığı sonucuna varılmıştır. Araştırmadaki bir diğer sonuç ise Alaçatı'daki turizm gelişiminin başlıca nedenlerinin rüzgar sörfünün gelişimi ve mimari yapının bozulmamış olması olarak ortaya koyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, it has been evaluated to examine the relationship between tourism development and cultural identity in Alaçatı which is located in İzmir. In this regard, the purpose of this research is to reveal questions of;“What is the relationship effect of cultural idendity in the development of Alaçatı?”in order to examine the cultural structure of society in Alacatı and determine this structure tourism development. In the first part of this study, it has analysed that the purpose of research, the problem of research and the scope of the thesis. In the second part of this study, it has been analysed that cultural forms, cultural factors and cultural phenomennon and it has been explained the concept of idendity, the elements of idendity and the theories of idendity. It has described that the concept of cultural identity. Besides it has explicated that tourism, the indicators of tourism development and the relationship between tourism, cultural and identity. In the third part of this study, it has described that the history of Alaçatı and the touristic products of Alaçatı. Also it has explained that research, research methods, findings and suggestions. In this study an interview form with open-ended questions appropriate to semi-structured interview method has been ussed. The data is obtained from a total of 15 stakeholders such as two people from local administration, the president of tourism association, two hotels managers, the ten people from local public. Each interview takes from 30 minute to 45 minute. All interviews have been taken time between 4 April 2016 and 3 May 2016. As a result of this study, it has been revealed that the majority of local public has moved from Alaçatı to nearby places due to that the tourism has developed. The cultural idendity has been lost highly in Alaçatı as result of migration from another cities such as İstanbul. Within the scope this result there is no relationship between the tourism development of Alaçatı and cultural idendity. The major reasons of tourism development in Alaçatı can be seen sustaining of windsurf and architecture.