Rehberlik ve psikolojik danışmanlık öğrencilerinin öznel iyi oluş ile bağlanma stilleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
The investigation of the relationship between guidance and psychological counseling students with subjective-well being and attachment styles
- Tez No: 458727
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BAŞARAN GENÇDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Öznel İyi Oluş, Bağlanma Stilleri, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık, Subjective Well Being, Attachment Styles, Guidance and Psychological Counseling
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu araştırmada Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık bölümü öğrencilerinin öznel iyi oluşları ile bağlanma stilleri arasındaki ilişki incelenmiştir. Bu araştırma olayların ya da olguların nedenlerini bulmaya yönelik ilişkisel tarama modelinde bir çalışmadır. Araştırmanın evrenini 2016-2017 öğretim yılında Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi'nde okuyan öğrenciler oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık bölümü 1.sınıf, 2.sınıf, 3. Sınıf ve 4. Sınıfta okuyan 209 öğrenci oluşturmaktadır. Veri toplama araçları olarak, Öznel İyi Oluş Ölçeği ve İlişki Ölçekleri Anketi kullanılmıştır. Ayrıca katılımcıların cinsiyet, öğrenim gördüğü sınıf, akademik başarı (AGNO), anne eğitim durumu, baba eğitim durumu, aylık gelir, yaşanılan yer, yetişilen çevre, anne çalışma durumu, baba çalışma durumu, yetişilen çevre gibi sosyo-demografik özellikler açısından değerlendirilebilmesi için Kişisel Bilgi Formu kullanılmıştır. Verilerin analizinde 6 farklı istatistiksel analiz kullanılmış ve bu analizler SPSS 22.00 istatistik paket programı ile yapılmıştır. Araştırma sonuçlarına bakıldığında, öznel iyi oluş ile güvenli bağlanma stili arasında doğru yönde, saplantılı bağlanma stili ve korkulu bağlanma stili arasında ters yönde bir ilişki bulunmuştur. Ayrıca kayıtsız bağlanma stili ile öznel iyi oluş arasında anlamlı bir ilişki olmadığı görülmektedir. Öznel iyi oluş ile sınıf, cinsiyet, anne baba eğitim durumu gibi değişkenler arasında ilişki olmadığı bulunmuştur. Bağlanma stillerinin ise birçok demografik değişkene göre farklılık gösterdiği sonuçlar arasında yer almaktadır. Tüm bu bulgular literatürdeki çalışmalarla karşılaştırılarak tartışılıp; çeşitli öneriler verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the relationship between the subjective well-being and attachment styles of the students in the department of Guidance and Psychological Counseling was examined. This study is a study conducted through the relational survey method for finding causes of events or phenomenon. The universe of the study consists of the students studying at Ağrı İbrahim Çeçen University in 2016-2017 academic year. The sample of the study is composed of 209 students who are in the 1st grade, 2nd grade, 3rd grade and 4th grade in the Department of Guidance and Psychological Counseling, Ağrı İbrahim Chechen University. Subjective Well-Being Scale and Relationship Scales Questionnaire were used as data collection tools. In order to evaluate the socio-demographic characteristics of the participants such as gender, learning class, cumulative grade point average (CGPA), mother education status, father education status, monthly income, living place, growing environment, mother working status, father working status, Personal Information Form is used. In the analysis of the data, 6 different statistical analyzes were used and these analyzes were done with SPSS 22.00 statistical package program. In the findings of the study, some variables were in a significant relationship, but there was no significant relationship between some variables. The results of research indicate that subjective well being has a significant positive relation with secure attachment style; otherwise, it has a reverse relation with preoccupied attachment style and fearful attachment style. There is no significant relation between subjective well being and disorganized attachment style. No relation is found between subjective well being and class, gender, parent education status. There are significant relations with demographical factors and attachment styles. All findings were discussed and compared with the studies in the literature, and various suggestions were made.