3-10 yaş arası gelişimsel problemleri olan çocuklarda çocuk merkezli oyun terapisinin etkisinin incelenmesi
The examination of the effectiveness of child-centered play therapy on 3-10 years old children with developmental problems
  1. Tez No: 458728
  2. Yazar: SÜMEYRA CANDAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BAŞARAN GENÇDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Oyun Terapisi, Çocuk Merkezli Oyun Terapisi, GeliĢimsel Problemler, Play Therapy, Child Centered Play Therapy, Developmental Problems
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Çocuk Merkezli Oyun Terapisi çocuğun duygusal, bilişsel, sosyal, davranışsal ve akademik gelişimini destekleyen etkili bir yöntemdir. Oyun, çocuğun kelimelere ihtiyaç duymadan kendini ifade ettiği en doğal iletişim yoludur. Çocuklar problemleri ile baş etmek için ihtiyaç duydukları güce sahiptirler ve sağlıklı bir ortam sunulduğunda gelişim gösterebilirler. Terapist çocuk ile iyi bir ilişki geliştirir ve onu yönlendirmeden, yaptığı yansıtmalarla çocuğun duyguları ve davranışları hakkında içgörü kazanmasına yardımcı olur. Bu araştırmada 3-10 yaş arası gelişimsel problemlere sahip çocukların benlik kavramının gelişmesinde, anksiyete, depresyon gibi davranışlarının içe yöneliminin azalmasında, kurallara karşı gelme, saldırgan davranışlar gibi davranışların dışa yöneliminin azalmasında, dikkat sorunları, sosyal problemler ve genel davranış problemlerinin azalmasında Çocuk Merkezli Oyun Terapisinin etkisi incelenmiştir. Araştırmada yarı deneysel yöntem kullanılmıştır. Araştırmaya katılan gelişimsel problemlere sahip 6 çocuk 12 hafta boyunca haftada yarım saat bireysel oyun terapisi almıştır. Veriler öntest sontest olarak öğretmenler ve ebeveynler tarafından 6-18 Yaş Çocuk ve Gençler İçin Davranış Değerlendirme Ölçeği, 6-18 Yaş Çocuk ve Gençler İçin Öğretmen Bilgi Formu ve Filial Problem Kontrol Listesi kullanılarak toplanmıştır. Araştırma sonuçlarına göre Çocuk Merkezli Oyun Terapisi alan çocukların anksiyete, depresyon, dikkat eksikliği, sosyal içe dönüklük problemlerinde, agresif ve saldırgan davranışlarında belirgin azalmalar görülmüştür. Ayrıca uygulama sonucunda bu çocukların daha mutlu olduğu ve kendilerini daha rahat ifade edebildikleri gözlemlenmiştir. Bu çalışma, Çocuk Merkezli Oyun Terapisinin çocuklardaki duygusal ve davranışsal problemlerinin, özellikle davranışların içe yöneliminin azalmasında uygun müdahale olduğunu kanıtlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Child-Centered Play Therapy is an effective method to support emotional, cognitive, social, behavioral and academic development of children. Play is the most natural way for children to express themselves without words. Children have the power that they need in order to cope with their problems and can improve when an appropriate environment is offered to them. The therapists develop a good relationship with children and help them gain insight to their emotions and behaviors without directing. In this study, the effectiveness of Child Centered Play Therapy on developing self-concept, decrease in internalizing behaviors such as anxiety, depression, decrease in external behaviors such as aggressive, delinquent behaviors, decrease in attention problems, social problems and general behavior problems on 3-10 years old children with developmental problems has been examined. Quasi-experimental method was used in this study. The 6 children with developmental problems participating in this study, once a week, received half an hour individual play therapy for 12 weeks. The data were collected as a pre-test post-test using Child Behavior Check List/6-18, Teacher Report Form/6-18 and Filial Problem Checklist, filled by teachers and parents. According to the results of the study, the children who received Child Centered Play Therapy sessions showed significant decreases in anxiety, depression, attention deficit problems, aggressive and delinquent behaviors. It has been observed that these children are happier and able to express themselves more easily. This study proves that Child-Centered Play Therapy is an effective intervention in reducing emotional and behavioral problems, especially internalizing behaviors of children.