Ergenlerin anne-babaya bağlanma biçimleri ile öznel iyi oluş durumları ve sosyal yetkinlik beklentileriyle ilişkileri
The relationshıps between adolescents? types of attachment to parents, and their subjectıve well being and expectations for social self-efficacy
  1. Tez No: 270927
  2. Yazar: ASİYE EKEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HATİCE ODACI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Bağlanma, sosyal yetkinlik, öznel iyi oluş, Attachment, social self-efficiency, subjective well-being
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
Bu araştırma ergenlerin; anne-babaya bağlanma biçimleri ile öznel iyi oluş durumlarının sosyal yetkinlik beklentileriyle ilişkilerinin demografik değişkenlere bağlı olarak değişip değişmediğini araştırmak amacıyla yapılmıştır.Uygulamalar, 2009-2010 Eğitim-Öğretim Yılında Karadeniz Teknik Üniversitesi, Fatih Eğitim Fakültesi bünyesinde bulunan bölümlerde öğrenim görmekte olan 1173 kız, 697 erkek olmak üzere toplam 1870 birinci sınıf öğrencilerinden seçkisiz yolla seçilen 432 öğrenci üzerinde yapılmıştır.Araştırmada ergenlerin anne babaya bağlanma biçimlerini ölçmek amacıyla ?Ana Babaya İlişkin Görüşler Ölçeği?, sosyal yetkinlik beklentilerini ölçmek amacıyla ?Sosyal Yetkinlik Beklentisi Ölçeği Ergen Formu?, öznel iyi oluş durumlarını ölçmek amacıyla ?Öznel İyi Oluş Ölçeği Ergen Formu? ve bazı demografik değişkenleri belirlemek amacıyla ?Kişisel Bilgi Formu? kullanılmıştırAraştırmada elde edilen bulgular şu şekilde özetlenebilir: Ergenlerin algıladıkları anne-babaya bağlanma biçimi ile sosyal yetkinlik beklentisi arasında pozitif yönde anlamlı ilişkiler bulunmuştur.. Benzer şekilde anne-babaya bağlanma düzeyi ile öznel iyi oluş ve alt boyutları arasında pozitif yönde anlamlı ilişkiler bulunmuştur.Olumlu ve olumsuz duygular, amaçlar, kendine güven, iyimserlik, ilgi duyulan etkinlikler, arkadaşlık ilişkileri, geleceğe bakış, aile ilişkileri ve yaşamın zorluklarıyla baş etme ile anneye ve babaya ilgili bağlanma arasında pozitif yönde anlamlı ilişkiler bulunmuştur. Karamsarlık ile anne babaya ilgili bağlanma arasında anlamlı ilişki bulunmamıştır.Araştırmanın demografik değişkenlerine göre ergenlerin anne-babaya bağlanma biçimi ile öznel iyi oluş ve sosyal yetkinlik beklentileri arasında pozitif yönde anlamlı ilişkiler bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This study investigated the relationships between adolescents? types of attachment and subjective well-being and their expectations for social self-efficiency, and whether these relationships change according to some demographic variables.This study was carried out in the diferent departments of the Fatih Teacher Training Faculty of Karadeniz Technical University in the 2009?2010 educational year. The sample contained a total of 1870 first year students,1173 of whom were female and 697 of whom male. The sample was selected randomly.In order to find out about the adolescents? types of attachment, the study employed the ?Scale for Views about Parents?; about the expectations for social self-efficiency, the ?Expectations for Social Self-Efficiencey Scale for Adolescents?; about the subjective well-being, the ?Subjective Well-Being Scale for Adolescent?, and about some dempgraphic variables, the ?Personal İnformation Form?.The findings of the study can be summarized as follows: There is a significant positive relationship between the perceived type of attachment and the expectations for social self-efficiency. Similarly, there is a significant positive relationship between the level of attachment and subjective well-being. There are significant positive relationships between fearless attachment and such factors as positive and negative feelings, aims, self-confidence, optimism, favoure activities, friendships, looking ahead, family relations, and coping with life?s problems. No significant relationship was found between pessimism and fearless attachment.Based on the demographic variables, the study found that there are significant positive relationships between the adolescents? types of attachment, and subjective well-being and expectations for social self-efficiency.